2011. november 7.

Γλυκό Κιτρόμηλο -Glyko Kitromilo - "Keserűnarancs-héj befőtt"







A hegyi kirándulásaink során szinte minden alkalommal veszünk valami olyan édességet, amit ott, házilag készítenek.
Ezek olyasmik, mint a magyar befőttek, csak sokkal édesebbek, sűrűbb szirupban vannak, és a főétkezés után, kis üvegtálkán desszertként kínálják.
Elhoztam az egyik ilyen finomság receptjét Nektek, hátha... meg különben is...:-)
Keserű narancsból készül, erre figyelni kell, ez adja meg az igazi és jellegzetes ízét.
A keserű narancsot könnyen megkülönböztethetjük a  narancstól, a héja sokkal rücskösebb, mint az igazi narancs és persze nem is esszük nyersen az íze miatt.
A görög neve: Κιτρόμηλο azaz kitromilo.

Γλυκό Κιτρόμηλο -Glyko Kitromilo - "Keserűnarancs-héj befőtt"

Lereszeljük a megmosott narancsok héját egy kicsit, finom reszelővel, vagy citromhéj reszelővel, amivel jobban esik.
Ha az utóbbival csináljuk, legyünk óvatosak, hogy azért ne menjen túl mélyre.
Ha túl keveset  reszelünk le a narancsszínű héjból, keserű lesz.
A belső fehér szivacsos részről lehúzzuk a kiálló fehér szálakat.
Tekerjük fel a narancshéjakat jó szorosra és fűzzük fel úgy egyesével a cérnára, hogy ne nyílhassanak ki. (Van, aki egyesével fogpiszkálóval tűzi össze őket, úgy is jó.)
Kb. 15-20 db lehet egy szálon.
Tegyük a serpenyőbe őket és öntsük fel vízzel.
Forraljuk fel, öntsük le a vizet róluk és töltsünk rájuk hideg vizet.
4 (!) napig hagyjuk ázni őket, de minden nap öntsük le róluk a vizet és töltsük fel újra hideg vízzel őket úgy, hogy ellepje a narancs-tekercseket.
A 4. napon mossuk le őket, tegyük vissza a serpenyőbe, töltsünk rájuk vizet és forraljuk fel.
Kislángon főzzük addig, amíg megpuhulnak.
(Nem szabad sem túl puhának lennie, és nem maradhat kemény sem, a gyakorlatban derül ki, hogy jól csináltuk-e.)

Amikor megfőtt, leszűrjük, és egy kis vízzel megcsepegtetjük.
Kimossuk a serpenyőt, eltávolítjuk a cérnaszálat és vissztesszük a narancstekercseket a serpenyőbe.
Rátesszük a cukrot, felöntjük a vízzel és a citromlével, felforraljuk, majd pár percig kislángon főzzük.
Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk 1 éjszakán át ázni.

Másnap újra felforraljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szirup besűrösödik.
(Ha egy kis hab képződik a tetején, azt szűrőkanállal eltávolítjuk.)
Egy kiskanállal csepegtetünk a szirupból egy tányérra, ha csöpög jó, ha azonban még folyik a kanálról, akkor tovább főzzük.
Ha kész, adjuk hozzá a vaníliát és hagyjuk teljesen kihűlni.
Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a narancshéj-tekercseket és felöntjük a sziruppal.
Szorosan lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

2 megjegyzés: