2021. január 18.

OLASZ SÜLT TÉSZTA










OLASZ SÜLT TÉSZTA


10 főre


450 g rigatoni vagy penne tészta

450 g darált marhahús

2 ek olívaolaj

1 hagyma, apróra vágva

3 fokhagymagerezd, átnyomva

2 tk só

1/2 tk bors

2 tk szárított oregánó

3 x 400 g apróra vágott paradicsom, dobozos

400 g ricotta

10 friss bazsalikomlevél

350 g mozzarella sajt reszelve

100 g parmezán sajt, reszelve


Főzd meg a tésztát sós vízben, a csomagolás utasításai szerint, (ne főzd túl, mert még sülni is fog)!

Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben és süsd meg benne a darált marhahúst és a hagymát, amíg a marha teljesen átsül és a hagyma megpuhul (5-7 perc).

Add hozzá a fokhagymát, a sót, a borsot, az oreganót és még egy 1 percig pirítsd.

Add hozzá az apróra vágott paradicsomot, majd forrald tovább 5 percig, majd kapcsold le a hőt.

Tegyél egy merőkanálnyi  húsmártást egy 22 x 32-es hőálló tál aljára.

A maradék mártáshoz keverd az apróra vágott bazsalikomot és a ricottát. Add hozzá a főtt tésztát, és keverd össze úgy, hogy a mártás teljesen bevonja a tésztát. 

Tedd a tészta felét a hőálló tálba. 

Szórd meg a reszelt mozzarella felével és a reszelt parmezán felével. Tedd rá a megmaradt tésztát, a tetejére pedig a maradék mozzarellát és a parmezánt.

Süsd 180˚C-on körülbelül 20-25 percig, amíg a sajt aranybarna lesz, majd díszítsd bazsalikommal és tálald.


2021. január 17.

SHIRAZI SALÁTA













SHIRAZI SALÁTA


3 kígyóuborka

3 roma paradicsom vagy 200 g koktélparadicsom

½ lilahagyma


Öntet:

3 el olívaolaj

1 kis citrom leve

2 ek apróra vágott petrezselyem

tengeri só


Hámozóval hosszanti irányban hámozd meg úgy az uborkát, hogy csíkos maradjon és vágd apróra.

Vágd a paradicsomot is az uborkához hasonló méretű kockákra. 

Aprítsd fel a hagymát is, de kisebb  kockákra, mint a többi zöldséget, így az íze nem lesz olyan erős. 

Tedd az összes hozzávalót egy tálba, öntsd rá az olívaolajat és a citromlevet, majd ízesítsd  sóval.

Keverje össze, és már készen is áll a tálalásra!

2021. január 16.

Csirkés avokádóval töltött zöldpaprika lime-mal







Csirkés avokádóval töltött zöldpaprika lime-mal


8 nagy zöldpaprika félbevágva, kimagozva, ereket kivágva

2 csésze aprított, grillezett csirkemell (készen vett grillcsirkét használtam)

1/2 csésze hagyma, aprítva

1 jalapeño paprika, aprítva

(nem tettem bele a gyerek miatt)

3 ek friss koriander, apróra vágva

3 ek görög joghurt

6 ek Barbecue szósz

2 friss fokhagymagerezd, átnyomva

1 ek frissen facsart lime leve

2 avokádó, kockára vágva

só és bors ízlés szerint


Melegítsd fel a sütőt 170 C°-ra.

Tedd a felezett paprikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Keverd össze az összes hozzávalót egy nagy tálban (tedd félre az avokádódarabok felét a sütés utáni tálaláshoz).

Töltsd meg  egyenletesen paprikákat és süsd készre 20-25 perc alatt.

Díszítsd a megmaradt friss avokádóval, korianderrel és lime gerezdekkel.

2021. január 15.

Gyömbéres narancsos csirke





Gyömbéres narancsos csirke


1 kg csirkemell, kockára vágva

2 ek liszt

tengeri só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

2 ek olaj


Szósz:

3 fokhagymagerezd, préselve

2 cm-es darab friss gyömbér, hámozva és reszelve

1 piros chili, apróra vágva

1 csésze frissen facsart narancslé

2 ek friss, reszelt narancshéj

2 ek almaecet

2 ek szójaszósz

2 ek méz


Díszítéshez:

szezámmag és zöldhagyma


Tedd csirkét egy nagy tálba, és szórd meg liszttel, tengeri sóval és borssal. Jól forgasd össze, hogy az összes csirke darabot egyenletesen bevonja a liszt.

Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Tedd bele a csirkét, és süsd, amíg minden oldalról szépen meg nem pirul, kb. 8-10 percig, majd tedd egy tányérra, fedd le és tedd félre.

Tedd bele ugyanabba a serpenyőbe a fokhagymát, a gyömbért és a chilit, majd süsd 1 percig.

Add hozzá a többi hozzávalót is és habverővel keverd össze, kapard fel az összes sült darabkát a serpenyő aljáról.

Amint a mártás forrni kezd, tedd bele a csirkét, és keverd át a narancsmártással, amíg át nem melegszik.

Díszítsd szezámmaggal és zöldhagymával, majd körítsd rizzsel.

2021. január 11.

Tejfölös gombapörkölt








Tejfölös gombapörkölt



600 g csiperke gomba, felvágva

2 db vörös hagyma, aprítva

2 gerezd fokhagyma, átnyomva

2 ek  olaj

2 ek pirospaprika

4 db koktél paradicsom, aprítva

1 db zöldpaprika, aprítva

1 csokor petrezselyemzöld, aprítva

2 tk  só 

2 tk bors

200 ml tejföl


A hagymát az olajon megdinszteljük és hozzáadjuk a felaprított gombát. Sózzuk, borsozzuk és tovább dinszteljük.

Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát és a fokhagymát, elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.

Megsózzuk és megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zölddel. Lassú tűzön 15 perc alatt készre főzzük, elkeverjük benne a tejfölt és felforraljuk.

Amíg a gombapörkölt fő, megfőzzük a tésztát.

Savanyúsággal tálaljuk.

2021. január 7.

RAKOTT KELKÁPOSZTA


RAKOTT KELKÁPOSZTA

A mai ebéd az egyik kedvencünk!😍
Cipruson Csak télen kapható a kelkáposzta, nem is értem miért…
Így aztán ilyenkor nálunk kelkáposztásételek dömpingje van! 🤣
Recept ITT.