2008. szeptember 30.

RÓZSABORSOS FILÉTÁL


RÓZSABORSOS FILÉTÁL / Latsia

60 dkg szűzpecsenye
1 ek vaj
só, bors
1 hagyma
2 dl créme fraiche
2 dl víz
1 ek borjúhúsleves esszencia
2 ek chiliszósz
1 tk worcesterszósz
1 tk szójaszósz
1-2 tk rózsabors szétnyomva

A felszeletelt szűzpecsenyét a forró vajon megpirítom /pár perc/ borsozom.
Az összes többi hozzávalót ráteszem, összekeverem és 15 perc alatt megfőzöm.

CHILIS GYÖMBÉRES LIKŐR, VANÍLIÁS MÉZES LIKŐR


CHILIS GYÖMBÉRES LIKŐR

7 dl alkohol 35%-os
1 chili paprika hosszában bevágva
2 ek szirupban eltett vagy friss reszelt gyömbér
1/2 citrom szeletelve
1/2 dl kristálycukor

Tedd a hozzávalókat egy üvegbe, öntsd fel az alkohollal és érleld 2-4 napig.

VANÍLIÁS MÉZES LIKŐR
7 dl alkohol 37% - os
3 vaníliarúd hosszában félbehasítva
2-3 ek méz

Az alkoholt egy üvegbe töltjük, beletesszük a vaníliát és a mézet.
1 napig érleljük.

TEAKEKSZ MOGYORÓSAN



TEAKEKSZ MOGYORÓSAN
 

20 db

3 dl mogyoró
2 tk feketetealevél / almás fahéjas /
2 dl porcukor
2 tojásfehérje
tetejére: 20 mogyoró

Tedd az aprítógépbe a mogyorót és a teát, őröld meg és keverd hozzá a cukrot.
Verd fel a tojásfehérjéket, keverd a mogyoróshoz és kanalazd egy kivajazott tepsire.
Tegyél a tetejükre egész mogyorót és 180 fokon 12 perc alatt süsd meg.

Latsia:
- féladagot csináltam, 10 keksz lett belőle

RÓKAGOMBÁS KONYAKOS TÉSZTA


RÓKAGOMBÁS KONYAKOS TÉSZTA / Latsia

30 - 40 dkg tészta
30 dkg rókagomba
1 hagyma
2 ek vaj
só, bors
2 dl tejszín
1 dl víz
2 ek konyak
1 sárgarépa
8 dkg reszelt sajt
rozmaring

A tésztát kifőzzül, leszűrjük.
Közben a forró vajra dobjuk a felaprított hagymát és a gombát, sózzuk-borsozzuk, átforgatjuk.
Felöntjük a tejszínnel, a vízzel és a konyakkal, 5 percig főzzük.
A meghámozott sárgarépát a hámozóval felcsíkozzuk.
Összekeverjük a tésztát a gombával, répával, sajttal és megszórjuk a rozmaringgal.

2008. szeptember 29.

SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT HAL


SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT HAL / Latsia

2 főre

5 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
1 tk sütőpor
kurkuma, só
75 ml sör
75 ml szódavíz
olaj a sütéshez
40 dkg halfilé

Egy nagy tálban összekevertem a liszteket a sütőporral és a kurkumával. Sóztam.
Egy másik tálban pedig a sört a vízzel.
A lisztes keverékből kanalanként a kevertem a söröshöz, míg az egész benne lett és krémessé vált.
Ebbe mártogattam a halakat, amiket forró olajban sütöttem ki.

Szilvás-mákos sütemény




Szilvás-mákos sütemény
/ NLC

2 tojást habosra keverünk 10 dkg porcukorral és vaníliával.
Belekeverünk 0,6 dl olajat, 12,5 dkg tejfölt, 1 ek rumot, fél citrom levét és héját, 17,5 dkg lisztet, 1 cs. sütőport, csipet sót.
A tésztát kivajazott 26 cm-es kapcsos formába töltjük.
50 dkg magozott szilvát rakunk rá a héjával lefelé.
7,5 dkg darált mákot 2 ek porcukorral, pici fahéjjal elkeverjük és a szilvára szórjuk.
2-3 ek olvasztott vajat csepegtetünk rá.
175 fokon 35 percig sütjük.

MARADÉK SALÁTA KEFÍRREL


MARADÉK SALÁTA KEFÍRREL / Latsia

2 pár főtt virsli
3 db ecetes uborka
1 zöldpaprika
2 szál újhagyma
1 ek kapribogyó
1 doboz vörösbab
10 dkg sajt

öntet:
2 dl kefír
1 ek ketchup
2 ek majonéz
1 gerezd fokhagyma átnyomva
só, bors

2008. szeptember 25.

KESUDIÓS CSIRKEMELL SPENÓT SALÁTÁVAL


KESUDIÓS CSIRKEMELL SPENÓT SALÁTÁVAL / Latsia - GI recept is

2 ek szójaszósz
3 ek méz
4 csirkemell csíkokra vágva
olívaolaj
10 dkg kesudió
10 dkg bébispenót
1 csokor újhagyma karikázva
15 dkg babcsíra
2 lime, az egyik facsarva a másik cikkekre vágva

Forgasd a szójaszószba és a mézbe a csirkét, hagyd 5 percig pácolódni benne.
A forró olajon süsd 3-4 percig a csirkét a kesudióval, jó ragacsos legyen a méztől.
Keverd össze a spenótot a hagymával és babcsírával.
Tedd rá a lime levét és az olívaolajat, fűszerezd, és tálald a csirkével és a lime cikkekkel.

ÉDES MOGYORÓS-CSOKIS




ÉDES MOGYORÓS-CSOKIS

30 dkg keksz
15 dkg vaj
20 dkg tejcsoki
3,5 dl édes, sűrített tej
15 dkg dió
15 dkg mogyoró

A kekszet finomra daráltam belekevertem az olvasztott vajat, és egy 20 x 30-as tepsi aljába nyomkodtam.
Megszórtam a kisebb darabokra tört csokival, a durvára aprított dióval és egész mogyoróval, majd rácsorgattam a sűrített tejet.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.
Hűlni hagytam, hidegen szépen szelhető.

Forrás: The Ultimate Cookie Book

Latsia:
- a tepsibe keresztbe tettem egy sütőpapírt is
- 70 %-os étcsokicseppel szórtam meg a kekszalapot
- hihetetlenül egyszerű, de nagyon finom süti

OMLETT RÓKAGOMBÁVAL


OMLETT RÓKAGOMBÁVAL / Latsia

2 főre

2 ek vaj
2 újhagyma karikázva
30 dkg rókagomba
só, bors
5 tojás
2 ek víz
15 dkg sajt kockákra vágva / trappista, gorgonzola vegyesen /
1 marék rukkola

A vajon a hagymát és a gombát pár perci sütjük, kivesszük a serpenyőből.
A tojást a vízzel felverjük, sózzuk-borsozzuk és a serpenyőben pár perc alatt megsütjük.
Rádobjuk a hagymás gombát, megszórjuk a sajttal, és összehajtjuk.

Latsia:
- isteni fnom!

2008. szeptember 23.

MANGÓS SALÁTA SÁRGADINNYÉVEL



MANGÓS SALÁTA SÁRGADINNYÉVEL / Latsia

2 marék madárbegysaláta
2 marék vegyes saláta
1 mangó - hámozva, felkockázva
1 szelet sárgadinnye felkockázva
1/2 lilahagyma szeletelve
1 avokádó - hámozva szeletelve

öntet:
1 ek citromlé
2 ek méz
1 ek olívaolaj
bors

A hozzávalókat összekeverjük és az öntettel átforgatjuk.

PADLIZSÁNKRÉM


Padlizsánkrém / Litita

Megsütöm sütőben a padlizsánt, egészben, héjastul.
Közben forgatom néha.
Ha már úgy érzem, hogy megsült/puhult, kiveszem, egy lapos tányérra teszem, levágom a szárát és kinyomkodom a levét (a mosogató fölött, mert a lét kiöntöm, állitólag attól keserü lesz, de én még nem próbáltam ki, hogy igaz e).
Utána meghámozom és amikor mindegyiket meghámoztam, villával összetötöm krémszerüre.
Megy bele fokhagyma (nekem most 4 kicsi padlizsánhoz 1 duci gerezd kellet), só, bors és majonéz ízlés szerint.
Ennyi. Nagyon egyszerü és nagyon finom.

Latsia:
- 200 fokon 30 perc alatt sült meg 2 jó nagy padlizsán, amiket előtte megszurkáltam
- a levét nem öntöttem le
- isteni finom

2008. szeptember 22.

FÜGÉS ÖNTET SALÁTÁRA




FÜGÉS ÖNTET SALÁTÁRA


2 ek fügelekvár
1 ek méz
1 ek citromlé
1 ek mustár
csipet feketebors

A hozzávalókat összekeverjük és a salátával tálaljuk.

RUKKOLASALÁTA FÜGEÍZZEL



RUKKOLASALÁTA FÜGEÍZZEL


1 cs. rukkola
1 doboz feketebab konzerv
1/2 lilahagyma

öntet:
2 ek fügelekvár
1 ek méz
1 ek citromlé
1 ek mustár
csipet feketebors

A salátát a leszűrt feketebabbal és a felkarikázott hagymával összekeverjük.
Az öntet hozzávalóit elegyítjük, majd a salátával átforgatjuk.

CSIRKEMELL BRIE SAJTTAL ÉS PARADICSOMMAL


CSIRKEMELL BRIE SAJTTAL ÉS PARADICSOMMAL / Latsia

2 főre

2 csirkemellfilé
1 ek olívaolaj
4-5 szeletke Brie sajt
2 marék koktélparadicsom
só, fokhagymapor, kakukkfű

A csirkemelleket vízszintesen elvágjuk, egymás mellé fektetjük, a kiolajozott tepsire fektetjük.
Sózzuk, ráfektetjük a sajtot, mellé öntjük a félbevágott paradicsomokat és megszórjuk fokhagymaporral, kakukkfűvel.
190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt elkészítjük, friss kakukkfűágakkal díszítjük.

- nagyon finooom!

2008. szeptember 18.

CUKKINIS SÜTEMÉNY






CUKKINIS SÜTEMÉNY / Latsia

3 tojás
25 dkg barnacukor
15 dkg olaj
25 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
2 tk sütőpor
1 tk fahéj
20 dkg durvára darált mogyoró
30 dkg reszelt cukkini


A hozzávalókat a robotgépben összekevertem és sütőpapírral bélelt, kikent tepsibe tettem.
180 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem.
Leöntöttem a Tükörsima csokimázammal, megszórtam 1 ek darált pisztáciával.
Amikor kicsit megszilárdult, felkockáztam. ISTENI.

Latsia:
- csináltam évekkel ezelőtt egy hasonló receptből, de ez a jobb;O)
- 60 dkg cukkinit tettem bele véletlenül, de nem tett rosszat neki:O)
Tükörsima csokimáz / Latsia

20 dkg 70 %-os feketecsokit mikróban 1 perc alatt megolvasztok, és hozzákeverek 8 dkg olvasztott vajat.
Kihűlés után is csodásan ragyog és szépen szeletelhető.

Túrógombóc tejbegrízzel






Túrógombóc tejbegrízzel / Latsia

15 gombóc lesz belőle

Főzz egy jó sűrű tejbegrízt, úgy, hogy keverni még tudjad, de ne legyen lágy.
Hagyd teljesen kihűlni, dermedtre.
Szórd meg vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal.
A túrót keverd hozzá.
/Én az itteni Kesellát használtam, az nagyon krémes, ha a magyar túró más, akkor nyomd át krumplinyomón./
Formálj gombócokat és hempergesd meg pirított zsemlemorzsában.
Nagyon finom, másnap is teljesen puhácska, már ha ugye megéli a másnapot!

Hozzávalók:

Tejbegríz: /1/2 l tejet forralj fel és keverj hozzá 4 ek búzadarát /grízt, folyamatosan kevergesd amíg jó sűrű lesz/ kb 10 perc
25 dkg túró
1 ek vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
pirított zsemlemorzsa

Latsia:
- régesrégi receptem, eddig mindenkinek nagyon jól sikerült!;O)

2008. szeptember 16.

KARAMELLÁS CSOKIS KOCKA - Millionaires shortbread - Milliomos szelet


KARAMELLÁS CSOKIS KOCKA - Millionaires shortbread- Milliomos szelet

alap:
20 dkg vajaskeksz
2,5 dkg vaj

töltelék:
15 dkg vaj
15 dkg sötétbarna nádcukor - muscovado
1 doboz sűrített tej - 397 g

tetejére:
20 dk tejcsoki

A kekszet törd össze és keverd össze a megolvasztott vajjal.
Nyomkodd egy kikent - kibélelt 20 x 20 cm- es szögletes tepsibe.
20 percre hűtsd be.
Olvaszd össze egy lábosban a vajat a cukorral, majd keverd hozzá a sűrített tejet.
Melgítsd kevergetve addig, amíg az első buborékok megjelennek, majd öntsd a kekszre.
Hűtsd be 40 percre.
Olvaszd meg a csokit, öntsd a lehűlt karamellre, és amikor kicsit megszilárdult, vágd kockákra és élvezd!:O)

Latsia:
- ha az olvasztott csokihoz 8 dkg olvasztott vajat is keversz, ahogy én szoktam, akkor nem kell lesni, hogy nehogy megkeményedjen a teteje, hanem szépen szelhető bármikor
- nagyon finom karamellás süti, nulla munkával

NYÁRI BAZSALIKOMOS SZÓSZ


NYÁRI BAZSALIKOMOS SZÓSZ / Latsia

1 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott -darabolt paradicsom
1/2 zöldségleves-kocka
1 ek paradicsompüré
1 tk cukor

bazsalikomlevél

A forró olajon megfuttatom a fokhagymát, majd hozzákeverem a többi 3 hozzávalót.
Felforralom, majd lassú tűzön, fedetlenül 5 percig főzöm, néha megkeverem.
Megszórom a bazsalikomlevéllel és összekeverem.

- spegettivel ettük, de halhoz is nagyon finom szósz

2008. szeptember 15.

MOGYORÓS ÁFONYÁS PITE



MOGYORÓS ÁFONYÁS PITE / Latsia

18 dkg mogyoró durvára darálva
18 dkg puha vaj
18 dkg cukor
18 dkg sütőporos liszt
1 tk fahéj
1 tojás + 1 tojássárgája
1 doboz feketeáfonya

Melegítsd elő 180 fokra a sütőt, majd bélelj és kenj ki egy 23 cm-es formát.
Keverd össze a hozzávalókat, majd a felét simítsd a formába.
Öntsd le az áfonyával, majd morzsold rá a másik fele tésztát.
Süsd meg 1 óra alatt, de 40 perc után nézd meg, ha barnul, fóliát tegyél rá.
Szórd meg porcukorral, és tálald akár melegen, akár hidegen, fagyival vagy görög joghurttal.

Latsia:
- nekem 45 perc alatt megsült
- isteni finoom, bármilyen gyümölccsel

2008. szeptember 13.

Guacamole - Avokádókrém


GUACAMOLE / Latsia

2 avocado húsa
1/2 zöldcirom leve
1/2 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk chili
2-3 szál újhagyma
1 nagy paradicsom hámozva, magozva
1 tk friss koriander aprítva
1 gerezd fokhagyma

Az összes hozzávalót az aprítógépbe tettem és péppé zúztam.

Latsia:
- most tettem bele egy kis Philadelphia krémsajtot is, hogy még krémesebb legyen ízre
- most kihagytam a koriandert és az újhagymát is, a változatosság kedvéért:O)