Sokat hallottam erről a tortáról, elsősorban az itteni (ciprusiak) barátnőktől.
Merthogy itt mindenki édesszájú, gondolom ez a déli sajátosság sokunk számára ismert.:-)
Szóval, mostanában jobban bejönnek azok a torták, amiknek a lapja nem piskóta, hanem olajos keverttészta, mert könnyebbek, nem fullasztóak, tovább finomak maradnak, jobban ízesíthetők stb.
És akkor kaptam ezt a receptet és nem is volt kérdés számomra, hogy a Férjem szülinapjára, péntekre ezt sütöm meg.
A nevét pedig onnan kapta - mármint a torta:-) -, hogy a kolibri madárka is a virágok nedűjét, tehát a legértékesebb cseppjeit issza, és ebben a tortában is a tészta és a krém is egyaránt igazi tömör finomság, édesség.
KOLIBRI TORTA
a tésztához:
3 csésze liszt
2 csésze cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál só
3 tojás, felvert
1,5 csésze növényi olaj
1,5 teáskanál vanília-kivonat
1 doboz - 22,5 dkg apróra vágott ananász
1 csésze apróra vágott pekándió
2 apróra vágott banán
a krémhez:
45 dkg Philadelphia krémsajt
1 csésze puha vaj
40 dkg porcukor
2 tk vanília esszencia
a szóráshoz:
1 csésze aprított pekándió
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezzünk-vajazzunk ki 3 db 23 cm-es formát.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
Egy másikban keverjük össze a tojást, az olajat és a vaníliát.
Egy harmadikban pedig a diót, az ananász és a banánt.
Forgassuk össze a 3 tál tartalmát, és addig keverjük, amíg a száraz összetevevőket is bevonja a nedvesség.
3. Kanalazzuk a tésztát a 3 formába, simítsuk el és 25-30 perc alatt süssük készre.
Hűtsük ki egy kicsit és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.
4. Keverjük össze a krémsajtot a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot és keverjük lazán habosra.
Keverjük bele a vaníliát
5. Amikor a sütemény teljesen kihűlt, kenjük el a krémet a rétegek között, valamint az oldalán és a tetején.
Szórjuk meg az oldalát az apróra vágott pekándióval.
Nagyon szép torta, és istenien hangzik a recept! Van egy olyan édesszájú érzésem, hogy ezt ki kell próbálnom :)
VálaszTörlésMostmár értem, mi is délen lakunk :):)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEz klassz torta! Mentem a receptet.
Adsz Nekem egy e-mail címet? Lenne hozzád kérdésem, de ez a yahoo-s nem jó!
diavalfozni-jo@freemail.hu
Nagyon szépséges, és valami mennyei lehet az íze
VálaszTörlésPazar torta lett! Boldog születésnapot az ünnepeltnek!
VálaszTörlésAzt hiszem ezt szeretnék nálunk is!:-))Jó is lehet, és szép is!:-))
VálaszTörlésEz egy csodaszép torta, hétvégén nálunk is szülinap lesz + házassági évforduló, megcsinálom, csak nincs 3 db tortasütőm, így majd ki kell találnom, hogy is hozzam össze. A képed olyan, hogy csak úgy nyeltem és nyeltem...hát én is tisztára déli édesszájú vagyok.
VálaszTörlésNagyon finom biztos, receptet mentettem!
VálaszTörlésSok boldogságot az ünnepeltnek. A torta csodálatos. Nálunk is aktuális lenne most hetente egy szülinapi torta, na de ebben a melegben? -háááát eléggé meggyőző a receptje :))
VálaszTörlésIsten éltesse az ünnepelteket! a torta pedig nagyon vonzó, a másik süti meg nyilván nemsokára sorra ia kerül;)
VálaszTörlésMmmmm...de gusztának néz ki! Üdv.: Orsi (swe)
VálaszTörlésMegsütöttem!
VálaszTörlésSzia! Gyönyörű ez a torta. Azt szeretném kérdezné, hogy erre a kémre szerinted lehet tenni pillecukorból mázat? Gyémánt lakodalomra sütök emeletes tortát, és valami lazábbat szeretnék az alsó csokis emeletre. Ezt nagyon jónak találnám, ha megtartaná a pillecukrot. Próbáltál már ilyesmit? Mascarponés vagy tejszínhabos krémre ilyen bevonót?
VálaszTörlésMinden tanácsoz szívesen fogadok.
Előre is köszönöm!
Rea
Szia Rea!
VálaszTörlésSztem ez a krém nem tartaná meg a bevonót.... én nem merem ajánlani erre a célra.
Szia Klári
Azthiszem a következő szülinapi torta ez lessz!
VálaszTörlésMarianna, nem fogsz benne csalódni! ;)
VálaszTörlés