Egy hihetetlenül finom, dán sütemény.
Itt Svédországban még most is kapható eper, azt hiszem a napokban ismét terítékre kerül, mert akkora sikere volt:-)
DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA
Egy könnyen elkészíthető krémes sütemény.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, és csak keverünk, majd sütünk!
Egy finom vajastésztán, marcipán olvasztott csokoládéval és vaníliakrémmel, a tetején friss eperrel...kell ennél több?
6-8 szelet lesz belőle
Vajastészta:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliával lefedve 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát könnyebben nyújthatjuk ki.
Töltelék:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg marcipán reszelve
1 tojássárgája
Keverjük ki a cukrot a vajjal, a tojással és a marcipánnal.
A lekenéshez:
10 dkg étcsokoládé olvasztva
Vaníliakrém:
1 dl tejszín
1 dl tej
2 tojássárgája
2 ek kukorica keményítő
1 ek cukor
pár csepp vanília esszencia
Keverjük össze a hozzávalókat egy edényben.
Alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg besűrűsödik.
Ne forraljuk, mert összeugrik a tojássárgája!
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a vaníliát.
Tetejére:
50 dkg eper
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy kikent 20 cm-es tortaformát.
Simítsuk bele a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett és kenjük meg vele a süteményt.
Kenjük a vaníliakrémet a csokoládéra és rakjuk ki az eperrel.
Azonnal tálaljuk.
Csodásan néz ki
VálaszTörlésGyönyörű! Mind mindig....
VálaszTörlésEz gyönyörű! Mentettem is. Épp tegnap vettem egy balkonepret, amely tele van virággal, és már látom hogy egy ilyen tortán fognak landolni a most érő eprek.
VálaszTörlésGyönyörűséges!...és igencsak nekem való :)
VálaszTörlés