2011. február 4.

SEMLOR - SVÉD FARSANGI FÁNK



Ismeritek a svéd "fánkot"? Neeem???
Az meg hogy lehet? Hiszen én már bemutattam vagy 3 éve!:-DD
Na jó, biztosan farsangoztatok akkor vagy épp a hagyományos szalagos fánkot sütöttétek....
Nos akkor íme itt van újra, de a blogon először!
A receptet köszönöm Vanessának!
A fotóm régi...2006-os, majd hozok újat:-)

SEMLOR - SVÉD FARSANGI FÁNK

1 liter(!) liszt
5 dkg élesztő
3,5 dl tej
3 tojássárgája 5 ek cukorral habosra keverve
2 tk őrölt kardamom
12,5 dkg puha margarin vagy vaj
1 csipet só

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe tettem és megdagasztottam.
A duplájára kelesztettem, újra átdagasztottam és újra a duplájára kelesztettem.
Kivettem, 12 db fánkocskát szaggattam és szilikonlappal bélelt tepsire tettem.
Előmelegítettem a sütőt 230 fokra /addig még kelt a fánkocska/, majd lekentem 1 felvert tojással és a sütőbe toltam 5 percre.
Az 5 perc letelte után lecsavartam 170 fokra a sütőt és további 8-10 perc alatt készresütöttem.
Rácsra tettem-kihűtöttem, majd levágtam a kalapkájukat, kikapartam a fánkocskák belsejét és megtöltöttem az alábbi töltelékkel:

40 dkg mandulamasszát (készen kapható) vagy marcipánmasszát elkevertem 6 ek tejjel, beletettem a kikapart fánk bélzetét és még 1-1,5 dl tejet és jól elkevertem, majd megtöltöttem vele a fánkocskákat.

A kalapjukat olv. vajba mártottam és megszórtam porcukorral.
A fánkokra tejszínhabot nyomtam és ráültettem a kalapkákat, majd megszórtam porcukorral.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ezek a habos fánkocskák!!! Én imádnám, viszem is a receptet, köszönet érte.:)

    VálaszTörlés
  2. Én is viszem a receptet, mert végre valami, ami nem olajban sül. Ezt hamarosan ki is fogom próbálni. Köszönöm Neked Latsia !
    Jaaaa! és akkor végre ehetek fánkot :))

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek!
    A semlor recije nekem is el van mentve vagy fél éve, de nem tudtam, hogy farsangi ..Lehet, hogy nem ugyanaz, majd kiderítem. Mindenesetre a tiédek csudafinomnak látszanak!! Megbírkóznék vele:))

    VálaszTörlés
  4. Ezt a fánkot mindig megcsodálom nálad!:-)

    VálaszTörlés
  5. Ó, hát ez valami csodálatosan finom lehet! :)
    Na, ez mellett sem lehet diétázni, az biztos! :)

    VálaszTörlés