2011. november 30.
FRISS CITROMSZÖRP
Nálunk Cipruson most érik a citrom... (meg az összes többi citrusféle is) és közeledik a Karácsony.
Arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezt az egyszerű kis finomságot, mert mi gyakran készítjük, de gasztroajándéknak is jó lehet, már csak azért is, mert....
- mindenki siet mostanában és ez pár perc alatt készen van
- nagyon egészséges, pláne a meghűléses időszakban pld. teába, vagy csak úgy vízzel higítva limonádénak
- hűtőben eláll tartósítőszer nélkül
- szilveszteri koktélozásnál jól jöhet
- egyszerűen szép és finom....:-)
FRISS CITROMSZÖRP
Tetszés szerinti citromot kifacsarunk, és ugyanannyi cukorral elkeverjük.
Addig hagyjuk állni, amíg a cukor teljesen feloldódik.
(Én este készítettem, reggelre teljesen feloldódott, szobahőmérsékleten.)
Tisztára mosott üvegekbe tesszük és hűtőszekrényben tároljuk.
Nagyon jól mutat az üvekben! Ez valóban még ajándéknak is jó !
VálaszTörlésTipikusan az az ötlet, hogy miért nem nekem jutott eszembe????
VálaszTörlésAz ugyanannyi cukor egyébként ugyanannyit jelent deciliterben?
Ennyi?
VálaszTörlésHogy ez nekem nem jutott eszembe!
Annyira egyszerű, mint a mikrós zabkása.
köszi!! / klára /
ugyan annyi kanál cukor mint a citrom,vagy annyi gramm cukor mint a lé súlya?
VálaszTörlésHúúú ez nagyon szuper. Asszem holnap ki is próbálom:) Meddig áll el hűtőben? Na nem mintha aggódnék, hogy nem fogy el hamar, de mégis;)
VálaszTörlésÉs még egy kérdés, az ugyanannyi cukrot dl-ben érted?
VálaszTörlésEzt vajon narancsból is meg lehet csinálni?
VálaszTörlésKöszi Lányok!:-)
VálaszTörlésÉs igen, bocs ha nem fogalmaztam érthetően... tehát amennyi citromlét kapunk facsarás után ugyanannyi cukorral keverjük el.
Tehát mivel a folyadékot álatlában deciliterben mérjük, akkor itt most a cukrot is.
Úgy a legkönnyebb, hogy mondjuk 1 pohárnyi citromléhez 1 pohár cukrot öntünk.
Én lábosban pihentetem és aztán másnap tölcsérrel megy az üvegbe.
Van, aki leszűri, hogy a citromrostok ne kerüljenek bele, de ez ízlés kérdése.
Narancsból én még nem próbáltam... de ha ahhoz annyi cukrot teszel, hogy fele-fele arányban legyen, akkor sztem túlédes lesz...
VálaszTörlésHűtőben 2-3 hétig tuti eláll, azt próbáltam.
Köszönöm a gyors választ!
VálaszTörlésNa, nekem már össze is futott a nyál a számban, ahogy rágondoltam az ízére. Szeretem a citromos italokat, sütiket. A felvétel gyönyörű. Ezek biztos bió citromok.:))
VálaszTörlés