2011. december 11.
Advent 3. vasárnapjára... Eredeti Ischler
Advent 3. vasárnapjára...
Mindenkinek szép Advent 3. Vasárnapját kívánok!
Ezt a receptet évekkel ezelőtt kértem és kaptam Németországból, "Mikko" Zsuzsától...
Egy egyszerű 3;2;1 arányú omlós tészta, csak éppen a mandula fantasztikusan megdobja!
Mindig nagy sikere van, legyünk éppen Magyarországon, Svédországban vagy itt Cipruson, ezért idén Karácsonyra is megsütöttem...
Valahogy úgy érzem, hogy kellenek ezek a régi sütemények az Ünnepekhez.... és nem győzöm hangsúlyozni, mennyire finom... pont az előbb állapítottam meg, hogy ha Karácsonykor a Bejglin kívül semmit nem süthetnék, csak 1 sütit... ez lenne az!
Én csak féladagot sütöttem, akkor 24 db 6 cm átmérőjű lesz belőle, de az alábbi recept az eredeti adag.
53%-ös Nestlé csokibevonót használtam az alábbi recept feléhez 30 dkg-ot.
Én hígabb lekvárral (sárgabarack és eper) töltöttem meg őket, és már az elkészülése napján finom puha lett.
Eredeti Ischler
50 dkg liszt (fele rétesliszt-fele simaliszt!)
25 dkg őrölt mandula
50 dkg vaj
25 dkg porcukor
reszelt citromhéj
kis só
savanykás lekvár az összeragasztáshoz
csokoládé a bevonáshoz
A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
160 fokon légkeverésen vagy 180 fokon alsó-felső sütési módon (ne barnuljon meg!) megsütjük.
Ha kihűlt, savanykás lekvárral összeragasztunk 2 korongot, majd csokoládéval áthúzzuk.
A közepére egy szem diót vagy mandulát vagy mogyorót teszünk.
Régóta próbálkozom ischler receptekkel... nem voltak rosszak, de eddig nem találtam meg a számomra megfelelőt. Csodásan néznek ki a Te ischlereid, ki fogom próbálni! Most is meg kellett állapítanom, hogy nagyon szépek a fotóid! :)
VálaszTörlésGabriella, én biztos vagyok benne, hogy ha megsütöd ezt, soha nempróbálsz másikat.
VálaszTörlésNagyon egyszerű és könnyen kezelhető tészta.
Amikor nyújtottam az 1 éjszakás pihentetés után, alá sem kellett lisztezni, csak egy fóliát tettem rá és úgy nyújtottam.
Tényleg ez az eredeti?Épp most nézegettem egy isler receptet,abban dió van,na most melyiket süssem meg?:)
VálaszTörlésEz jól hangzik,talán a tiédet fogom!
Nagyapámnál, aki sokszoros aranyérmes cukrász volt, nagyon finom islerekből ehettem. Sajnos a receptjét nem tudom, mert 8 éves voltam, amikor a cukrászdáját államosították. De annyit mondhatok, a tied is gyönyörűséges, s biztos nagyon finom.
VálaszTörlésNagyon felcsigáztál ezzel a recepttel! Kb. mennyi korong lesz belőle? Csak azért kérdezem, mert a vaj mennyisége meghökkentett egy kicsit. No nem azért mert soknak találom a recepthez, csak a mennyiség miatt...Nagyon szemrevalóak!
VálaszTörlésKriszta, sztem igen... mindenesetre garantáltan az a recept, amit ha valaki elkészít, soha többet nem süt más ischlert.
VálaszTörlésHobbychef, jó lehetett Neked, én meg garantálom, hogy ez ízlene a Nagyapádnak is, ha itt lenne még velünk!:-)
Krisztikém, írtam a receptnél, hogy féladag = 24 db 6 cm átmérőjű.
A vajmennyiség garantálja, hogy könnyen kezelhető és azonnal puha, ha nem sütjük túl.
Meg ugye tojás nincs benne, amiatt is kell a több vaj...
Csodásan néznek ki a sütijeid! Ínycsiklandozó!:) Ki kell próbálni!:)
VálaszTörlésuna gran delicia luce perfecta ,qué tentación,abrazos y abrazos.
VálaszTörlés