2008. május 31.

Penne all'arrabbiata



Penne all'arrabbiata 
4 főre

35 dkg pennét sós vízben megfőzünk.
1 ek olívaolajon megpárolunk 2-3 gerezd fokhagymát és friss chillipaprikát.
Hozzáadunk 1 ek friss aprított bazsalikomot .
Felöntjük 40 dkg hámozott, darabolt paradicsommal össze ronttyantjuk, belereszelünk egy kis Parmezán sajtot.
A kifőtt leszűrt tésztával összekeverve azonnal tálaljuk.

EPRES GYORS DESSZERT



EPRES GYORS DESSZERT 

Az alja 12 db Digestive keksz morzsolva, 1,5 dl nescafe-val meglocsolva, rájött 1 vaníliás és 2 epres joghurt keveréke, amibe 2 marék mazsolát és 2 marék tört diót is tettem, majd díszítettem egy picikét Lindt csokival, pekándióval, eperrel, citrommelissával.
Latsia:
- pillanatok alatt elfogyott, és nagyon könnyű
- ha vendégeknek tálaljuk, akkor kell bele egy kis zselatin, akkor szebben tálalható

ZÖLDBORSÓLEVES HÚSGOMBÓCKÁKKAL



ZÖLDBORSÓLEVES HÚSGOMBÓCKÁKKAL

7 dl zöldséglevest felforrósítok, 2 marék zöldborsót és 1 marék aprított lestyánt teszek bele, felforralom.
Belekeverek 1 tk pirospaprikával elkevert 1 doboz tejfölt, sózom-borsozom.
Hozzáadom az előzőleg serpenyőben megsütött húsgombóckákat, átmelegítem és tálalom.

Latsia:
- kész fagyasztott húsgombóckákat /olyan, mint az IKEA-s, csak kisebb/ tettem bele

2008. május 29.

Vanília puding

VANÍLIA PUDING

Habosra keverek 3 tojássárgáját 9 dkg cukorral.
Beleszitálok 6 dkg lisztet és 1 zacsi vaníliás cukrot, majd felöntöm 5 dl tejjel.
Folyamatosan kevergetem kislángon, amíg besűrűsödik.

Latsia:
- ezt használom sodónak is hígabbra főzve

PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL




PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL . Mikkotól

6-7 tojás habja
10 dkg dió összevágva
10 dkg étcsoki aprítva
5 dkg mazsola
10 dkg cukrozott gyümölcs
8 dkg liszt
12 dkg porcukor
4 dkg olvasztott vaj

Az összevágott hozzávalókat liszttel és porcukorral összekeverjük, a habhoz adjuk.
Legvégén az olvasztott vajat.
Kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába öntjük.
20-25 percig sütjük 180 fokon. Tűpróba!

Latsia:
- nálunk ez a befutó püspökkenyér!
- nem vertem túl keményre a tojásfehérjét és így még finomabb lett
- csokicseppeket tettem bele és a cukrozott gyümölcsnek aszalt fügét és datolyát, meg egy kis kandírozott színes cserkót, de összesen a gyümölcs 15 dkg biztos lett
- légkeveréssel sütöttem 160 fokon és tűpróba
- csokival vontam be és nagyon-nagyon finom süti
- legutóbb szilikonos kuglófformában sütöttem, ehhez a sütihez ki kell kenni-lisztezni!

KAGYLÓS BÚZÁS SALÁTA



KAGYLÓS BÚZÁS SALÁTA
 

1/2 fej saláta
1/3 kígyóuborka
6 koktélparadicsom
1 sárgaszínű paprika
3 szál újhagyma
2 dl tönkölybúza-étkezési + 4 dl víz
1 doboz füstölt kagyló, az olajával együtt

1 tk fehérborecet
só, bors

A zöldségeket értelemszerűen aprítjuk-szeleteljük, összekeverjük.
A a tönkölybúzát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a salátához keverjük.
Hozzákeverjük a füstöltkagylót az olajával együtt, és a fehérborecetet, sózzuk-borsozzuk.

PAPRIKÁS LEPÉNY


PAPRIKÁS LEPÉNY - böjtös étel / Latsia

50 dkg liszt
2 tk porélesztő / az volt itthon
2 ek cukor
2,5 dl tej
1 dl olaj
2 tojássárgája

a kenéshez: pirospaprika + olívaolaj + fokhagymakrém
a tálaláshoz: tejföl + fokhagyma

A hozzávalókat a géppel dagasztattam, kelesztettem 30 percig, majd kinyújtottam.
Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire tettem, megkentem, 200 fokon megsütöttem, fokhagymás tejföllel tálaltam.

KAVIÁROS SÜLT BURGONYA


KAVIÁROS SÜLT BURGONYA / Latsia

burgonya
kaviár / vörös, fekete
olívaolaj

A burgonyákat +-ben bevágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal és előmelegített 250 fokos sütőben megsütjük.
A belsejükből kivájunk és a helyébe kaviárt teszünk.

Latsia:
- picit száraz volt így nekünk, legközelebb csinálok hozzá egy kis snidlinges vagy kapros joghurtot vagy tejfölt, és azt teszem a kaviár alá

Sertésszelet krémsajttal


Sertésszelet krémsajttal / Ottis2

Sertsésszeleteket fűszerezve megsütöttem és addig amíg sültek addig egy tubus olvasztott sajtot.
1 kanál tejföllel felmelegítettem mikróba, tettem bele pirospaprikát és belevágtam apróra vágott csemegeuborkát.
Amikor a húsok megsültek ráöntöttem ezt a keveréket és csemegeuborkával diszítettem.
A héten fokhagymával is megpróbálom, ubi helyett.

Latsia:
- 3 szelet húshoz 1 doboz fűszeres Philadelphia sajtot használtam
- sütés előtt lisztbe forgattam a húsokat

Kínai ragacsos sertéscsíkok


Kínai ragacsos sertéscsíkok / Latsia

4 szelet sertéshús
pár szál újhagyma vékonyra csíkozva

pác:
2 ek rizsbor
6 ek sötét szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
4 ek barnacukor

Keverd össze a pác hozzávalóit és öntsd egy nylon-ba.
Tedd bele a hússzeleteket és rázd jól össze, majd a hűtőben pihentesd 1 órát, de 24-et max.
Forrósítsd fel a grillt, tedd a húst a serpenyőbe és süsd benne, amíg fényes-ragacsos lesz.
Fordítsd meg 4 perc múlva, kanalazz rá egy kis pácot süsd át.
Közben a maradék pácot forrald fel, amíg szintén fényes ragacsos lesz.
Csíkozd fel a húst, öntsd le a páccal és szórd meg újhagymával.

RÁK CURRY PARADICSOMMAL



RÁK CURRY PARADICSOMMAL


2 főre

1 ek olívaolaj
2 ek curry krém
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
400 g tisztított nagyobb méretű rák
400 g darabolt, hámozott paradicsom - konzerv

Az olívaolajon megpároljuk a hagymát, hozzátesszük a fokhagymát és a curry krémet, átforgatjuk.
Rádobjuk a rákot, jól átkeverjük, majd felöntjük a paradicsommal és pár perc alatt összefőzzük.
Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és friss korianderrel megszórva, naan kenyérrel vagy főtt rizzsel tálaljuk.

Latsia:
- az eredeti recept csak 200 g rákot ír, de az sztem nagyon kevés hozzá

Csípős húsos leves


Csípős húsos leves / Latsia

6-8 főre

2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
1-1-1 piros, zöld és sárga húsú paprika
2 ek olaj
60 dkg darálthús /marha-sertés vegyesen
1 tk pirospaprika
1 doboz hámozott paradicsom / 850 ml
1 l zöldségleves
1-2 tk paprika-krém
1 doboz szójababcsíra
só, bors

A kétféle hagymát és a paprikákat felkockáztam, a pórét felkarikáztam.
Egy fazékban forró olajon megpirítottam a darálthúst, hozzákevertem a vörös- és a fokhagymát, majd 2 percig együtt pirítottam.
Belekevertem a paprikát és a pórét, majd rövid ideig együtt sütöttem, fűszereztem.
/ só, bors, pirospaprika /
A levest és a dobozban feldarabolt paradicsomot a levével együtt a lábosba öntöttem.
A paprikakrémet hozzáadtam és 5 perc alatt felfőztem.
Beledobtam a szójacsírát, összemelegítettem, sóztam-borsoztam.

Krémsajtos kosárka




KRÉMSAJTOS KOSÁRKA


6 tésztakosárka
1 doboz fűszeres Philadelphia krémsajt
1/2 doboz créme fraiche
kaviár, ringli

A tésztakosárkákat megtöltöttem a krémsajt és a créme fraiche keverékével.
Kaviárt / ringlit tettem rá és díszítettem.

Mákos palacsinta vaníliás mártásban


Mákos palacsinta vaníliás mártásban / Latsia

A kész, mákkal töltött palacsintákat egy tűzálló tálba raktam 2 sorban és nyakonöntöttem a Vaníliás pudingommal, amit kicsit hígabbra főztem, majd összesütöttem pár perc alatt....háááát aki a mákosat szereti, az itt elalél:O)))

Csirkemell cukkinis gerslivel


Csirkemell cukkinis gerslivel / Latsia

4 főre

4 dl gersli főzött állapotban
1 cukkini
2 tk olívaolaj
2 tk reszelt limehéj
2 ek facsart limelé
1 tk curry - paszta
4 csirkemell filé
2 tk őrölt koriander
2 tk őrölt római kömény

1 ek olívaolaj
egy kis joghurt

Főzd meg a csomagoláson leírtak szerint a gerslit.
Pirítsd meg a cukkinit az olajon.
Keverd össze mind2-t a lime héjával és levével, valamint a curry pasztával.
Fűszerezd be a húst a korianderrel, a római köménnyel és sóval.
Süsd meg serpenyőben mind2 oldalát pár perc alatt, majd tedd 175 fokod sütőbe 5 percre.
Tálald a gerslivel és egy kis joghurttal.

Krémsajtos málnás szívecske


Krémsajtos málnás szívecske / Latsia

20 dkg krémsajt
1/2 csésze joghurt
5 tk cukor
1 tk citromhéj
1 tk citromlé
1/2 tk vanilla kivonat

málnaszósz
6 friss málna
friss mentalevelek

Egy közepes tálban keverd habosra a hozzávalókat.
Passzírozd át egy kislyukú szűrőn.
Töltsd 6 kis formába, amit kibéleltél gézzel,és min.4 órára hűtsd be.
A tálaláshoz vedd ki a gézzel együtt, amit aztán óvatosan húzz le róla, tedd az édességet egy tányérra és öntsd le a málnaszósszal.
Díszítsd a friss málnával és a mentalevelekkel.

Málnaszósz:

2 csésze málna
3/4 csésze cukorszirup / 1/2-1/2 csésze cukor + víz felfőzve
1,5 ek citromlé

Kislángon gyöngyöztesd és kevergesd a hozzávalókat kb. 8 percig, amíg a málna teljesen puha lesz.
Keverj össze 1/2 ek keményítőt 2 tk hideg vízzel és öntsd a szószba, majd főzd össze 3 perc alatt.
Szűrd le.

KÁVÉS BROWNIE


KÁVÉS BROWNIE / Latsia

22 x 32 cm-es tepsi

50 perc

olvaszd meg és tedd félre:

26 dkg közepesen édes csoki összetörve

1 1/2 csésze cukor

12 ek sótlan vaj, darabolva az evőkanállal

keverd össze:

1 csésze liszt

1/4 csésze kakaó

2 tk sütőpor

1/4 tk só

verd fel:

4 tojás / szobahőmérsékletű /

2 ek nescafé

1 ek vanília kivonat

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

Olajozd ki a tepsit, béleld ki sütőpapírral és újra kend ki olajjal.

Olvaszd meg a csokit, a cukrot, a vajat egy lábosban víz felett, majd tedd félre és hűtsd szobahőmérsékletűre.
Keverd össze a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót egy tálban és tedd félre.
Verd fel habosra egy mixerben a tojást, a kávét, és a vaníliát, add hozzá a hideg csokoládé keveréket és kapard le az oldalát.
Tedd a
lisztkeverék felét a csokiba, keverd el és tedd bele a másik felét is.
Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe és süsd a középső sínen 22-25 percig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkálón nem marad tészta.
Hagyd kihűlni, majd egy késsel vágd körbe a tepsi mentén, tegyél egy rácsot a tetejére és hirtelen fordítsd meg.
Húzd le róla a sütőpapírt és fordítsd vissza a sütit, majd szeleteld fel.

Latsia:
- ez a Brownie-recept tk. az "A" Brownie receptem, csak a lányomnak énekeltem a Nyuszi ül a fűben-t így kimaradt belőle még 10 dkg csoki, tehát az itt leírt 26 dkg ment bele az eredeti 36 dkg helyett, viszont ezáltal kávés íze lett, így születnek a receptek:O)))


GYORS SAJTOS POGÁCSA



GYORS SAJTOS POGÁCSA


25 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1 tk só
12 dkg vaj
1 dl tejföl
1 tojás
10 dkg reszelt sajt + 10 dkg a tetejére

A hozzávalókat összegyúrtam, vastagra nyújtottam, megszórtam a sajttal és kiszaggattam.
190 fokos alsó-felső progis sütőben megsütöttem.

Latsia:
- nagyon gyors és finom, vigyázni kell, nehogy túl süljön!
- nekem kb.10 perc alatt megsült

Ananászos hústorta



Ananászos hústorta 
Sacima-tól

Egy jénait kibélelek baconnal, úgy, hogy végei nyúljanak túl az edény falán.
Erre tarja szeleteket teszek, majd következik a vékonyra szelt csirkemell, amit elvileg, tojásba és sajtba forgatunk.
Én ezt kicsit leegyszerűsítve csinálom, tojásba megforgatom és máris megy a sütőtálba, majd ott reszelek rá sajtot.
Erre ma vékony darabokra vágott, margarinon átsütött ananász került, amit ismét megszórtam reszelt sajttal.
Ezeket addig ismételjük, amíg van alapanyag.
A tetejét lezárjuk a szalonnacsíkok végével és mehet a sütőbe. Mire a bacon szépen megsül, a hús is puha lesz, az ananásztól pedig kellemesebb, és könnyebb.

Latsia:
- fém kenyérformát használtam
- nagyon fontos, hogy a húsok vékonyak legyenek, különben nem sül át
- én 40 dkg csirkemellet + 40 dkg sertéskarajt + 20 dkg bacont + 1 tojást + 20 dkg sajtot használtam
- a karajt és a csirkemellett is sóztam-borsoztam
- az ananászt nem sütöttem előtte, abból 3 kicsike doboz ment bele
- tettem a tetejére pici vajdarabkákat
- amikor kész lett, leöntöttem róla a levet és abban pároltam meg a zöldséget

Málnás-tejcsokis süti


Málnás-tejcsokis süti / Latsia

18 dkg Digestive keksz
8 dkg vaj olvasztva
10 dkg tejcsoki
30 dkg krémsajt
2 dl zsíros tejszín
8 dkg cukor
15 dkg málna

Törd össze a kekszet, add hozzá a vajat és keverd össze.
Tedd egy 20 cm-es formába, aminek az alja kiemelhető, és nyomkodd le.
Olvaszd fel a csokit a mikróban.
Keverd össze a krémsajtot a cukorral, majd keverd vele a málnát és az olvasztott csokit is.
Kanalazd a keszalapra és simítsd le egy késsel, hagyd 2 órát hűlni.
Tálald porcukorral meghintve, csokival megspriccelve.

Latsia:
- amikor először csináltam folyós lett, így most nem tettem bele a 2 dl tejszínt, csak egy nagyon picit és tökletes lett!
- egyébként az eredeti recept "double cream"-mel írja, az pedig 48% zsírtartalmú, úgyhogy lehet, hogy ha azt kaptam volna, akkor nem lett volna folyós előszörre sem
- isteni finom a málna-krémsajt-tejcsoki keverék

CSIRKESERPENYŐS BABBAL



CSIRKESERPENYŐS BABBAL / Latsia

2 főre

1 ek olívaolaj
4 csirke felsőcomb bőr nélkül
1 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
1 tk szárított kakukkfű
3 dl fehérbor
1,5 dl víz
400 g fehérbab konzerv
1 marék petrezselyem

A forró olajon pirítsd meg pár perc alatt a hús minden oldalát.
Dobd rá a hagymákat aprítva és a kakukkfüvet és süsd 2 percig együtt.
Öntsd fel a borral és a vízzel, sózd-borsozd és takard le.
Gyöngyöztetve párold 20 percig, de félidőben vedd le a fedőt.
Keverd hozzá a babot, melegítsd át és tálaláskor szórd meg friss, vágott petrezselyemmel.

Latsia:
- nekem 2 egész comb volt itthon, kettévágva azokat sütöttem meg
- tettem bele 1/2 zöldségleveskockát is
- isteni finom!

FÜSTÖLT-MAKRÉLÁS TÉSZTASALÁTA


FÜSTÖLT-MAKRÉLÁS TÉSZTASALÁTA / Latsia

2 főre

12 dkg rizstészta
1/4 kígyóuborka
4 szál újhagyma
1 marék friss koriander
2 paprikás, füstölt makréla filé

öntet:
2 ek szójaszósz
3 ek víz
1 gerezd fokhagyma átnyomva
1 kis darabka gyömbér reszelve

Forralj vizet, a tésztát tedd egy hőálló edénybe és öntsd le a vízzel, hagyd állni 5 percig.
Közben keverd össze az öntet hozzávalóit.
Szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, majd ismét szűrd le és tedd 2 tálra a tésztát.
Vágd hosszában félbe, majd szeleteld fel az uborkát, és a karikázd fel az újhagymát.
Szórd a tésztára a fele korianderrel együtt, öntsd le a fele szósszal, tépkedd rá a halfilét.
Öntsd le a maradék öntettel és szórd rá a maradék koriandert.
Ha még pikánsabbá akarod tenni, az öntetbe keverj egy kis friss chilipaprikát felaprítva és facsarj bele egy kis lime levét.

Karfiolleves



Karfiolleves


1 kis karfiol
1 kis hagyma
1 l zöldségleves kockából
2 ek tökmag
1 ek pirított mandula
olívaolaj, só
1 csipet korianderpor

A karfiolt kisebb darabokra vágtam, megmostam.
2 ek forró olívaolajon 1 perc alatt megpároltam a hagymát.
Átforgattam rajta a karfiolt, kicsit pároltam, felöntöttem a levessel és puhára főztem.
Pépesítettem botmixerrel, fűszereztem.
Megszórva tökmaggal, mandulával és néhány csepp olívaolajjal csepegtetve friss magos kenyérrel tálaltam.

Sütőtökös-spenótos gnocchi




Sütőtökös-spenótos gnocchi

45 dkg sütőtök
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
50 dkg gnocchi
20 dkg friss bébispenót
10 dkg kecskesajt

Tedd egy tepsibe a feldarabolt sütőtököt, forgasd össze a fokhagymával, olajjal, sóval, borssal, és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe.
Süsd meg 20 perc alatt, míg megpuhul.
Közben főzd meg a gnocchit, és az utolsó pár másodpercre dobd a vízébe a spenótot, majd szűrd le.
Öntsd a sütőtökhöz, jól forgasd át.
Tálaláshoz szórd meg a sajttal.

Latsia:
- Feta sajttal csináltam és isteni kaja!