2009. április 27.
DIÓS KARAMELLÁS KOCKA- BLONDIE
DIÓS VAJKARAMELLÁS KOCKA- BLONDIE
Csokiparánynál találtam ezt a gyors finomságot, ment is a kedvencek közé!;O)
30 dkg liszt
2 nagy tojás
10 dkg cukor
10 dkg barnacukor
25 dkg vaj
18dkg félédes csoki
18 dkg vajkaramella
10 dkg durvára vágott dió
2 dl főzőtejszín
2 tk vaníliakivonat
1 tk őrölt fahéj
1 tk sütőpor
csipetnyi só
Egy 30×20 cm-es tepsit kivajazunk-lisztezünk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót egy tálba szitáljuk.
A vajat a cukrokkal robotggéppel jó habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
Beletesszük a tejszínt és a vaníliát.
Fokozatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, a csokoládét, a vajkaramellát és a diót.
A kész masszát a tepsibe elsimítjuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Felszeleteljük.
Latsia:
- ez egy nagyon finom sütemény, tömör gyönyör
- az is nagyon jó benne, hogy a karamella és a csoki nem olvad meg teljesen, hanem olyan finom krémes lesz
- egyféleképpen lehet elrontani /ahogy a testvérét abrownie-t is/, ha túlsütöd
2009. április 24.
ITT a kedvenc májusi száma!
ITT a kedvenc májusi száma!
Na ma sem fekszem le addig, míg bele nem néztem, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle, szó szerint!;O)
2009. április 23.
Mimóza-saláta
Ezt a receptet egy kedves Hölgytől, Lititától kaptam, köszönöm Neked Lili!
Mimóza-saláta
1 dobozos morzsolt kukorica
2 csokor újhagyma
1 citom leve
1 dl majonéz
4 alma
20 dkg trappista vagy hasonló sajt
6 főtt tojás
1 dl tejföl
Az almát meghámozva lereszeljük.
A citrom levével meglocsoljuk.
A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, sót, borsot, kukoricát, a felkarikázott hagymát, összekeverjük.
A tojásokat felkarikázzuk, 2 tojást félreteszünk a tetejére díszítésnek.
Egy nem túl mély tálat kibélelünk salátalevelekkel és belesimítjuk a masszát.
A tetejére rakjuk a felszeletelt tojást és pár szelet almát.
1-2 órára a hűtőbe tesszük. Jó étvágyat!
Latsia:
- nagyon finom, könnyű saláta
2009. április 22.
SLOW-COOKED BÁRÁNYCOMB
SLOW-COOKED BÁRÁNYCOMB
Régóta készülök erre a sütésre, sztem nem tud finomabb lenni egy hús, mint ezzel a módszerrel.
Kívül ropogós belül omlós, egyszerűen csodálatosan finom.
Az 5-6 órás sütögetéshez nem volt kedvem, így a 3 órást választottam 160 fokon és nem bántam meg.
Életem legfinomabb sülthúsa lett, és ráadásul bárányból, amiért nem rajongok különösképpen, de így akár a kedvencemmé is válhat...
1 báránycomb - 2,5 kg
5 nagy fej hagyma
1 marék friss kakukkfű
só, bors
3 dl félédes vörösbor
A húst megmostam és forró olajon serpenyőben jól körbesütöttem, aranybarna színűre, kb. 5 perc alatt.
A húst félretettem és a "levében", a felszeletelt hagymát átforgattam, 5 percig pároltam.
Egy tűzálló tálba tettem, ráfektettem a kakukkfüvet, majd ráhelyeztem a húst.
Felöntöttem a borral és lefedtem, 160 fokos sütőben 3 óra alatt készresütöttem.
A húst egy tálra tettem és a szószt pürésítettem, a hús mellé kínáltam.
Baromira diós torta
Baromira diós torta / NLC
Tészta:
17 dkg liszt
6 dkg pirított darált dió
18 dkg cukor
9 egész tojás
3/4 dl rum
1/2 cs sütőpor
Ezt piskóta szerűen összekeverni és kifóliázott aljú tortaformába önteni.
Piskóta szerűen sütjük 180fokon kb.30-35 percig.
A formában hagyjuk kihűlni.
3 lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bekenjük vele.
A tetejére fél diókat teszünk körbe a szeleteket jelölendő.
Akkor a legjobb ha áll egy napig a hűtőben!
Krém:
4,5 dl tej
9 dkg liszt
23 dkg porcukor
30 dkg darált dió (szintén átpörkölt)
25 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
3/4 dl rum
A tejet a liszthez adjuk, csomómentesre kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük.
Közben a cukrot kikeverjük a vajjal, hozzá a diót, rumot, vaníliás cukrot és a főzött krémmel jól kikeverjük.
Latsia:
- nagyon finom torta, de nekem a krém nem ízlett annyira...legközelebb biztosan kihagyom belőle a rumot, és azt a lisztes tejet is kiváltom pudinggal...
2009. április 19.
MAZSOLÁS KALÁCSSÜTEMÉNY
MAZSOLÁS KALÁCSSÜTEMÉNY
35 dkg mazsola
1 citrom leve
tészta:
45 dkg liszt
csipet só
5 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő 1 ek langyos vízzel elkeverve
1 tojás
kb. 3 dl tej
tetejére:
1 ek vaj
1 tk fahéj
1/2 tk mézesfűszer
A mazsolát beáztatjuk a citromleves vízbe kb. 40 percre.
A lisztet és a sót egy tálba tesszük, beledaraboljuk a vajat, majd megszórjuk a cukorral.
Jól összekeverjük, majd beleöntjük az élesztőt, a tojás és a tejet és kézzel vagy fakanállal tésztát készítünk belőle.
15 percig gyúrjuk egy lisztezett deszkára téve. majd egy tálba tesszük, letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Kivajazunk egy 20-23 cm-es tortaformát és félretesszük.
A tésztát egy lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, belegyúrjuk a mazsolát, majd az előkésztett formába tesszük.
Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Előmelegített 200 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük.
Közben a vajat habosra keverjük fűszerekkel.
A kisült tésztát a sütőből kivéve azonnal megkenjük a fűszeres vajjal.
Latsia:
- isteni finoooom, én még ilyen finom mazsolásat nem ettem!
- nem volt friss élesztőm, így 2 tk instant élesztőt használtam
- a citromlevet kihagytam, és a tésztát a kenyérsütőgéppel dagasztattam, majd kelesztettem 1 órát és a mazsolával még 1/2 órát
- 40 perc alaltt sült meg
VANÍLIÁS TÚRÓTORTA
VANÍLIÁS TÚRÓTORTA / Latsia
8 dkg vaj
28 dkg cukor
18 dkg liszt
1 tk sütőpor
5 tojás
50 dkg túró
1 csésze olaj
1 cs. vaníliapuding
5 dl tej
Tészta:
8 dkg vajból, 8 dkg cukorból, 18 dkg lisztből, a sütőporból,1 tojásból és 1 tojássárgájából tésztát gyúrunk.
Egy tortaformába nyomkodjuk, széleit felhúzzuk.
Túrókrém:
2 tojást, 1 tojássárgáját és 15 dkg cukrot habosra keverünk.
A pudingot, az olajat és a túrót hozzáforgatjuk, majd a végén a tejjel összekeverjük.
Rákenjük a masszát a tésztára és 160-170 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.
Hab:
A maradék 2 tojásfehérjét a maradék 5 dkg cukorral felverjük, majd a kész sütire kenjük és további 10 perc alatt készresütjük.
Hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából.
2009. április 15.
2009. április 12.
HÚSVÉTI SÁRGATÚRÓ
HÚSVÉTI SÁRGATÚRÓ
Még sosem lett olyan finom, mint most, de nem is így csináltam eddig!:O)
1 liter tej
10 db tojás
3 ek porcukor
2 marék mazsola
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, beleforgattam a mazsolát.
A tejet egy lábosba öntöttem és a tűzhelyre tettem.
Beleöntöttem a tojáskeveréket és a 2 ek citromlevet, elkezdtem felmelegíteni.
Folyamatosan kevergettem kb. 10 percig, ezidő alatt összetúrósodott a nagyrésze.
Egy szűrőkanálba tett tiszta konyharuhába öntöttem és a csapra kötöttem éjszakára.
A savó lecsepegett, és reggelre csodaszép finom sárgatúrót kaptam.
Hűtőbe tettem, majd tálaláskor felszeleteltem.
2009. április 11.
2009. április 7.
Húsvéti répatorta
Húsvéti répatorta / Latsia
3 tojás / fehérje külön felverve
2 ek olvasztott vaj
30 dkg cukor
30 dkg reszelt sárgarépa
30 dkg darált mandula
8 dkg zsemlemorzsa
1 tk sütőpor
A hozzávalókat összekeverjük, a tojásfehérje-habot óvatosan hozzákeverjük.
Kivajazott-lisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Tűpróba!
A tetejét por- vagy vaníliáscukorral megszórjuk, ízlés szerint díszítjük.
Latsia:
- nagyon finom, és gyorsan, könnyen elkészíthető
- lehet a tetejét krémsajttal is bevonni