2009. október 30.
FRISS JEGES KÉKSÉG
FRISS JEGES KÉKSÉG .....
Ma nagyon költői hangulatom van, elnézést:-)))
Szóval, ezt az ásványvizet azért teszem fel ide, mert nagyon megtetszett az üvege és megvettem.
/ Igen, az üvege, az íze felől nincs kétségem, itt Svédo-ban még semmilyen vásárlásomban nem csalódtam, a minőség megkérdőjelezhetetlen. /
Kb. ugyanolyan árban van, mint a többi, de az üvege olyan széééép....
Vendégek jönnek ma, és majd Nekik kínálom maajd a bor mellé;-)
TŐKEHAL SÜTŐBEN CITROMOS MÁRTÁSSAL
TŐKEHAL SÜTŐBEN CITROMOS MÁRTÁSSAL
/ költőibben: hullámzó tejszínes sajtos tengerben alá-alámerülő sülthal...:-))) /
Íme egy újabb naggyon finom, egészséges, gyors svéd recept!
Tegnap esti vacsoránk volt, de még lesz egy párszor sztem...
80 dkg tőkehalfilé
40 dkg vegyes zöldség, - póré, répa, zeller, paprika
1 adag citromos mártás
10 dkg reszelt sajt
só, bors, kakukkfű
A halat nagyobb darabokra vágtam.
A zöldségeket is feldaraboltam és 5 dl vízben 3 percig főztem őket.
Leszűrtem, majd egy tűzálló tálba öntöttem, rátettem a haldarabokat és fűszereztem.
Leöntöttem a mártással, megszórtam a sajttal és 180 fokon 15 perc alatt megsütöttem.
Főtt burgonya vagy rizs a legjobb köret hozzá.
Citromos mártás:
2,5 - 3 dl tejszín
fehérbors, kakukkfű, só
1 ek citromlé
1 tk reszelt citromhéj
A hozzávalókat összekeverem.
Latsia:
- ha fagyasztott zöldséget használunk, nem kell előfőzni
- a zöldséghez kevertem egy kis apróra vágott krumplit is, így egyszerre lett köret is:-))
- a citrommártás helyettesíthető készen kaphatóval is
2009. október 29.
KUTYA SZAKÁCSKÖNYV
KUTYA SZAKÁCSKÖNYV
Tegnap az egyik üzletben láttam meg.....és nem bírtam otthagyni:-))))
Először is, mert el nem tudom képzelni,hogy hamár annyi szakácskönyvem van nekünk, akkor a kutyáinknak / husky, malamut, goldie /egy se legyen, ha kapható?:-))))
Másrészt mert eddig/13 évesek / mindig kutya készételt kaptak, legyen az főétkezés vagy nass...
Egyébként nagyon egészséges ételek és kekszek vannak benne az összetevőjük alapján, mi mást is várhatnánk és kaphatnánk a svédektől? ;-)
SZŰZPECSENYE RÓKAGOMBA MÁRTÁSBAN
SZŰZPECSENYE RÓKAGOMBA MÁRTÁSBAN / Latsia
Gyors, finom, egészséges.....svéd recept!;-)
40 dkg szűzpecsenye
1 ek olívaolaj a sütéshez
só, bors
2 dl créme fraiche
1,5 ek Rókagombaleves esszencia
10 db koktélparadicsom
1 ek kakukkfű aprítva
5 dkg rókagomba
A húst feldaraboltam olyan 1 cm-es kockákra.
Sóztam-borsoztam és a gombával együtt átsütöttem egy serpenyőben az olívaolajon.
Felöntöttem a créme fraiche-sel, a levesesszenciával és a paradicsommal.
Összekevertem és pár perc alatt összefőztem.
Megszórtam a kakukkfűvel és tálaltam.
Köretnek rizs vagy brokkoli illik hozzá.
2009. október 28.
GÖTEBORG ŐSSZEL
GÖTEBORG ŐSSZEL
Tegnap sétáltunk egy nagyot a gyönyörű napsütésben a városban és a parkban is, ahová játszani járunk.
Az egyik üzletközpont ezzel a Halloween-es szellemhangokkal kísértő szobrokkal csábítja a vásárlókat:-) Rééémes!:-)))
A 3. képen a kisház a park kávézója, nagggyon finomságos dolgok kaphatók ott...
McDonalds ajándék...
McDonalds ajándék...
Most itt Svédországban a Mekiben a Happy Meal-hez könyvet kapnak a gyerekek ajándékba...nekem -is- sokkal jobban tetszenek, mint az eddigi műanyag játékok, amik kb. 10 percig voltak érdekesek a gyereknek....eddig ezeket kaptuk, szépek, aranyosak.
Kedves gesztus...szerintem.
CHIPOTLE PAPRIKÁS STEAK
CHIPOTLE PAPRIKÁS STEAK
Vettem nemrég egy zacskó steak fűszerkeveréket, aztán szépen elfelejtkeztem róla....
Ma meg vettem egy kis bélszínt, /szerencsére erről még nem volt időm elfelejtkezni:-)))/, és eszembejutott a fűszerkeverék...
Na nem ragozom, beleforgattam és megsütöttem a húst.
Isteni finom lett! Komolyan, én leginkább natúr szeretem a steaket /bár nem vetem meg mondjuk a zöldbors vagy más mártást sem/, de ez a mai fűszeres mindent visz.
Fafüsttel füstölt chipotle paprikás.
A nevét persze elfelejtettem /kicsit szétszórt vagyok mostanában...?:-)/, de szerencsére lefotóztam a zacsit, mielőtt kidobtam volna:-))
Szóval, hogy senki ne maradjon ma tudatlan fűszerügyileg, íme a képek, és hozzáteszem, hogy most sikerült olyan ízűre és állagúra készíteni a húst, ahogy az a nagykönyben meg van írva, és ahogy azt a legjobb helyen készítik.
Nem magam fényezem természetesen, mielőtt valaki beszólna:-)), hanem a fűszerkeveréket!!
2009. október 27.
KÁVÉS - CSOKIS TORTA
KÁVÉS - CSOKIS TORTA / Latsia
Ez a torta ma készült, naggyon finom lett! Igazi "házitorta".
A krémje nem az a kemény mutatós krém, ámde annál finomabb!!
Ha valaki mégis ragaszkodik a szilárdabb krémhez, tehet hozzá egy kis csokipudingot....de minek, mikor így finom???:-))) Persze vannak akik inkább a láványra mennek....én nem.;O)
tészta:
3 ek kakópor 3 ek melegvízben elkeverve
22 dkg vaj
22 dkg cukor
22 dkg liszt
4 tojás
1 tk vanília esszencia
1 tk sütőpor
krém:
20 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 tojás
2 dl tej
2-3 ek erős feketekávé
5 dkg étcsokoládé
1 tk vaníliás cukor
A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a melegvízben elkevert kakaóport és a vaníliát.
Hozzákevertem egyesével a tojásokat.
A sütőporos lisztet beledolgoztam a kakaós masszába.
Sütőpapírral kibélelt 20 cm-es tortaformába töltöttem a tésztát és 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütöttem.
Közben elkészítettem a krémet.
A krémhez a cukrot jó alaposan kikevertem a tojások sárgájával, az egész tojással, a vaníliás cukorral.
Hozzáadtam a kávét, a csokoládét, és a tejjel gyenge lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főztem.
Hűtőbe tettem, majd amikor kihűlt, simára kevertem a vajjal.
A tésztát 3 felé vágtam, krémmel megkentem a lapokat, és az oldalát, majd megszórtam a tetejét cukrozott kakaóval, az oldalát pedig durvára vágott dióval.
SÁRGADINNYE PROSCIUTTO-VAL
SÁRGADINNYE PROSCIUTTO-VAL
Na erről nincs mit mekegni, ezeréves előétel, könnyű, finom, mutatós....én 19 éve imádom:-)
2009. október 26.
MÁLNAHAB
MÁLNAHAB - Mousse
Egy kis esti nyalánkság...
1,5 ek porcukor
2 dl tejszín
1 marék málna összetörve
A tejszínt kemény habbá verjük, közben óvatosan hozzáadagolva a porcukrot.
Beleforgatjuk óvatosan a málnát és poharakba kanalazzuk a krémet.
Behűtjük 30 percre, majd tálalás előtt ízlés szerint díszítjük.
2009. október 25.
MARHAMBURGER COLESLAW SALÁTÁVAL
MARHAMBURGER COLESLAW SALÁTÁVAL
Ma csak egy gyors ebédünk volt, mert szakadó esőben nehogymá' ne sétáljunk inkább a gyerekkel makkot szedve....:O)))
A hús és a saláta is régi kedvenc, ezért csak belinkelem a receptjüket nem másolom be újra, csak a képet, mert ebben az összeállításban még nem ettük.
Annyit változtattam csak, hogy a saliba nem tettem majonézt, és nem volt érezhető a hiánya.
TEJFÖLÖS TEPSIS HÚS FÜSTÖLT PAPRIKÁVAL
TEJFÖLÖS TEPSIS HÚS FÜSTÖLT PAPRIKÁVAL
Ez a nagyon egyszerű. 2 perc alatt összeállítható sült nagyon finom lett!
Kalóriaszegényebb változatát készítettem el, ezt is írom ide, és higgyétek el, nem érezhető a különbség az eredetivel összehasonlítva.
És egy gyönyörű novellát is ajánlok hozzá, József Mara: Füstölt fűszer
75 dkg sertéskaraj filé
só, bors, füstölt pirospaprika
1 hagyma
2-3 gerezd fokhagyma átnyomva
2 dl 5%-os créme fraiche
1 marék reszelt sajt 5%-os
A húst felszeleteltem 2 cm vastagra és a kiolajozott tepsibe fektettem szorosan egymás mellé. Fűszereztem megszórtam a felkarikázott hagymával.
Leöntöttem a fokhagymával elkevert créme fraiche-sel és megszórtam a sajttal.
Alufóliával lefedve 220 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem, majd a fóliát levéve pár percig a grill alatt megpirítottam.
Latsia:
- nagyon fini, extra ízt ad neki a füstölt paprika
- kitűnő vendégváró, mert összeáálítható akár előző nap is és közvetlenül a vedégek érkezése előtt kell sütni
2009. október 24.
LAZACSÜLT SOKBABOS SALÁTÁVAL, OLIVÁVAL ÉS GOMBÁVAL
LAZACSÜLT SOKBABOS SALÁTÁVAL, OLIVÁVAL ÉS GOMBÁVAL
Az elmúlt napokban főként roston húsokat ettünk salikkal, egyrészt mert jobban csúsznak ezek mostanában, másrészt pedig mert a minap az osztálytalálkozónkon egy profi sportoló, fittness tréner ült mellettem, aki már a suliban is a topon volt a sportban, és hatott rám a szövege!:-)))
Ja, különben azért az eperparfémat szépen bekanalazta a tányérkámról, ugye Körte?:-)))
Na ezért a következő kajákat Neked ajánlom!
4 vékony szelet lazac
A lazacot sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem 20 percre.
Amikor kész lett, kivettem, és letakarva félretettem.
Közben elkészítettem a salit:
1 marék kisméretű gomba
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék paprikával töltöttolívabogyó
csipet kakukkfű
só
Kevés olajon megpároltam a gombát a fokhagymával, beleforgattam az olivát és az egészet megszórtam kakukkfűvel és a sóval.
Beleforgattam 1 doboz főtt vegyesbabot - /3 féle bab és búza van benne/ és a lazaccal tálaltam.
PIRÍTOTT SZŰZÉRME CSICSERIBORSÓ SALÁTÁVAL
PIRÍTOTT SZŰZÉRME CSICSERIBORSÓ SALÁTÁVAL / Latsia
A szűzérméket forró vajon pár perc alatt kisütöttem, sóztam-borsoztam, lefedve félretettem.
1 avokádó
1 doboz csicseriborsó - főtt, lecsepegtetve
4 koktélparadicsom
1 lilahagyma
1 marék koriander
1 ek olívaolaj
só, bors
A saláta hozzávalóit összekevertem és édesburgonyával, valamint a szűzérmével tálaltam.
CAJUN CSIRKE MAGOS SALÁTÁVAL
CAJUN CSIRKE MAGOS SALÁTÁVAL / Latsia
Éjszakára bepácoltam 2 csíkokra vágott csirkemellet egy kis olívaolajban elkevert Cajun fűszerbe.
Másnap forró serpenyőben kisütöttem, és lefedve állni hagytam.
1 avokádó
2 marék vegyes saláta
5 koktélparadicsom
1 uborka
1 répa
1/2 sárgaszínű paprika - kaliforniai
1 szál újhagyma
1 marék friss koriander
1 - 1 ek pirított tökmag és fenyőmag
öntet:
1 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
só, bors
Összekevertem a saláta felaprított hozzávalóit és az öntettel megcsepegtetve, a magokkal megszórva a csirkével tálaltam.
Nem volt rossz:)
2009. október 12.
Recept helyett :O)
Recept helyett :O)
Ma voltunk az idén utoljára lent a tengernél, jó meleg van még, de nemsokára csomagolunk és egy rövid időre ismét hidegebbre költözünk.
És hogy az átmenet kicsit könnyebb legyen, elidőzünk Bp-en is ;O)
Így ma még receptet nem, csak képet hoztam....de nemcsak strandolóst:O), hanem egy párat az új cuccokról is, amik "nélkülözhetetlenek" a konyhámban:O)))
Olyan jópofa és praktikus tárolók, többféle méretben....a másodiknakk kivehető adagolója is van, imádom és ajánlom őket!
By IKEA