2011. január 31.

SÓS KIFLI


Egy újabb régi recept, ami nagyon sikeres volt és azóta is sütöm.
Féladagot készítettem csak, úgy lett 16 kiflicske, de ide most az egész adagot írom be:

SÓS KIFLI


2 dl langyos tej
1 ek cukor
5 dkg élesztő
20 dkg olvasztott vaj
1 ek zsír
60 dkg liszt
1 tk só
2 tojás

A langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt, majd minden hozzávalót a gépbe tettem dagasztani.
Ahogy összeállt a tészta kivettem és meleg helyen 30 percig kelesztettem /jól megkelt!/.
4 cipóra osztottam és letakarva meleg helyen újabb 30 percig kelesztettem.
A cipókat egyenként kinyújtottam köralakúra, a tészták tetejét olajjal/olvasztott zsírral megkentem.
Egy cipónyi tésztát nyolc háromszögre szétvágtam (mint a pizzát), és egyenként kifli alakúra feltekertem.
Kikent sütőlapra tettem, a tetejét felvert tojással megkentem, ízlés szerint sóval és/vagy köménymaggal megszórtam.
200 fokra előmelegített sütőbe tettem és 15 perc alatt készre sütöttem.

2011. január 30.

NAGYMACS MÁKOS BÉLESE


Ezt a receptet 5 évvel ezelőtt Sherpától kaptam, és azóta sütöm, mert annyira finooom!:-)
Én féladagot sütöttem, alma nélkül(!), 180 fokon 35 perc alatt lett készen, a tepsim mérete: 24 x 19 cm.
2006-os recept-kép.

NAGYMACS MÁKOS BÉLESE

A töltelékhez:
25 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg dara, 3 dl tej, 5-10 dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje,
10 dkg baracklekvár, 1-2 alma

A tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1/2 sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tojás, kis tejföl

Először a tölteléket készítem el:
A tejet a cukorral felforralom, belefőzöm a darát és a mákot.
Kihűlés után hozzáadom a citromhéjat, mazsolát, 1-2 reszelt almát és a két tojás felvert fehérjét.

A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba sodorjuk.
Az alsó lapot a tepsiben megkenjük lekvárral, rá a mákos töltelék és a másik lap.
Felvert tojással megkenem, megszurkálom és megsütöm.


2011. január 29.

Ünnepelünk


Ma reggel 4 éves lett a Kislányunk, Melina!:-)
Délután lesz az ünneplés, de addig is,  felteszek róla egy ma reggeli képet, az ünneplést majd később...
Tőlem ajándékba ezt a kis versikét kapja, a reggeli kávézás közben írtam Neki...:-)

Melinának a 4. szülinapjára

4 éve, hogy megszülettél pont ezen a szép napon,
Korán reggel érkeztél meg, Göteborgban havazott.

Nagyon vártunk a Papával, ott volt velünk Nagyi is,
Boldogságban úsztunk akkor, ahogy néztük kis pofid!

Sokat sírtál, nem aludtál, mi meg folyton aggódtunk
Aztán mikor mosolyogtál, oly könnyen meghatódtunk.

Vidámságok, betegségek, félelmeink, örömünk,
Erról szólt ez a 4 évünk, ma csak Téged Ünneplünk!

Maradj mindig ilyen okos, egészséges és vidám
Így köszöntünk mi most Téged, drága kicsi Melinánk!



2011. január 26.

FARSANGI SZALAGOS FÁNK

Van már a blogomon 2 fánk recept, az egyik SZALAGOS FÁNK, a másik a 10 PERCES FÁNK.
Ezeket a puha fánkokat azonban 2007 januárjában sütöttem, pár nappal a Kislányom, Melina születése előtt...:-)
Most pár nap van a 4. szülinapjáig, gondoltam most teszem fel őket ide:-)
Amúgy is aktuális mostanság a fánk... asszem újrasütöm én is, Neki!:-)

FARSANGI SZALAGOS FÁNK


500 g liszt
4 nagy tojássárgája
70 g vaj
3 tk porcukor
1 tk só

40 g friss élesztő
200-250 ml tej
1 tk rum

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgépbe tettem, megdagasztattam vele a tésztát.
20 perc kelesztés után átdagasztottam.
Kettéhajtottam a tésztát, kiszaggattam, ( lehet pohárral is ) és egy lisztezett tepsire tettem.
Újabb 15-20 percet kelesztettem letakarva.

Forró olajban fedő alatt sütöttem, majd megfordítottam és a másik oldalát befedés nélkül sütöttem meg.
A középső része nem ért a forró olajba, mert szépen megkelt a fánk, ezért lett szalagos.
Megtöltöttem fecskendővel lekvárral és megszórtam porcukorral.

2011. január 25.

Díjat kaptam


Kaptam ma egy szép díjat, amit Sherpa konyhájának köszönhetek.
Nagyon szépen köszönöm Neked Sherpa, megtisztelsz vele!
A 4. pontban előírtakat látom mások sem tartják be:-))), így én sem fogom!:-)
Már csak azért sem, mert ennek a díjnak sztem semmi köze a követők számához, vagy ahhoz, hogy ki mikor kezdte! Ez a díj a legkedvesebb blog-nak szól...:-)

1. Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.

2. Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.

3. Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.

4. Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Most látom, hogy a tegnapi és a mai nap alatt sokan megkapták már ezt a díjat, és vannak köztük olyanok is, akiket én is nagy örömmel olvasok.
Ígyhát megpróbálom annak a 3 bloggernek adni, akikhez szívesen járok és még nem kapták meg ezt a díjat.
Szeretettel küldöm:

Lobelinnek, a Pillanatok blog tulajdonosának,
Vikinek a Viki egyszerű konyhája blog tulajdonosának,
Szeminek, a Szemirámisz függőkertje blog tulajdonosának
Dittának, a Sütés-főzés-Baba-Mama-Egészség blog tulajdonosának
Ms.Poppynak, a Ms.Poppy a konyhában blog tulajdonosának.

2011. január 24.

MARHARAGU PETREZSELYMES GOMBÓCKÁKKAL


Ismét egy régi recept, én akkor csak féladagot csináltam és borjúhúsból, így a ragu főzési ideje csak 30 perc volt + a gombóckákkal.

MARHARAGU PETREZSELYMES GOMBÓCKÁKKAL


6 főre
1 adag: 385 kcal

1 kg sovány marhalábszár
1 ek olívaolaj
400 g vöröshagyma cikkekre vágva
250 g sárgarépa felszeletelve
250 g rutabanga / karórépa / felkockázva
1 ek liszt
2 kk szárított fűszernövény-keverék
400 g darabolt paradicsom
6 dl marhahúshúsalaplé
só, bors

a gombóckákhoz:

175 g sütőporral elkevert liszt
50 g margarin 70%-os
3 ek összevágott, friss petrezselyem
csipet só
6 ek hidegvíz

A húst vágjuk 2,5 cm-es kockákra.
A zsiradékon pirítsuk meg a hagymát, majd vegyük ki és tegyük a helyére a húst és süssük pár percig, majd tegyük a hagyma mellé.
Tegyük a serpenyőbe a zöldségeket, pirítsuk 1-2 percig, majd tegyük hozzá a hagymát és a húst, valamint forgassuk át a liszttel.
Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, az alaplét és a paradicsomot.
Pároljuk kb.2 óra alatt fedő alatt puhára, időnként megkeverve, de forrnia nem szabad, mert rágós lesz a hús.
Közben készítsük el a gombócokat:
A lisztet sózzuk, morzsoljuk bele a margarint, adjuk hozzá a petrezselymet és ízlés szerint fűszerezzük.
A közepébe alakítsunk ki egy kis mélyedést és öntsük bele a tejet, majd dolgozzuk lágy tésztává.
Amikor a hús megpuhult, fűszerezzük a ragut ízlés szerint, majd kanalazzuk a raguba a tésztát, egymástól távol.
Főzzük még 20 percig, amíg a gombócok megdagadnak-megfőnek.


2011. január 23.

CSOKITORTA BERTOLLI MÓDRA




Egy gyorsan és könnyen elkészíthető finom süti szintén az archívumból... 2006-ból:-)
Most, hogy pakolom ide fel a régi gyártmányaimat, magam is meglepődöm, hogy mennyi finomságról feledkeztem meg... na ugye, hogy már ezért is jó dolog ez a blogolás!:-)


Ezt a receptet anno "Boci"-tól kaptam, Németországból,  köszönet érte!:-)

CSOKITORTA BERTOLLI MÓDRA


125 g margarin
200 g étcsoki ( a legjobb a 80%-os)
100 g fenyőmag
4 tojás
100 g cukor
1 vaníliáscukor
50 g liszt

A csokit darabokra tördeljük és forróvíz felett felolvasztjuk.
A fenyőmagot apróra vágjuk.
A tojások sárgáját szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A margarint, cukrot, vaníliáscukrot alaposan kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és jól kikeverjük.
Adjuk hozzá a csokit és a fenyőmagot.
Végül óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a tojásfehérjét.
Öntsük a masszát a tortaformába és 50-60 perc alatt 150 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A tetejére olvasztott csokit tehetünk.

Niçoise saláta füstölt pisztránggal


Egy régi kedvenc, ami úgy tökéletes, ahogy van.
Még azok is szeretik, akik egyébkén nem a saláta barátai!:-)

Niçoise saláta füstölt pisztránggal

400 g újburgonya felezve, ha nagyobb
150 g zöld ceruzabab
1 kis fej saláta
8 cocktail paradicsom félbevágva
50 g fekete olivabogyó-magozott
125 g füstölt pisztrángfilé szét darabolva
2 főtt tojás félbevágva
1/2 lilahagyma apróra vágva
1/2 citrom leve
3 ek olívaolaj
4 ek créme fraiche
2 ek tormakrém

15-20 perc alatt főzd meg a krumplit, hűtsd le hideg vízzel és a nagyobbakat vágd ketté.
Ezalatt 3 percig főzd a babot egy másik edényben és azt is hűtsd le hideg vízzel.

Tedd egy tálra a krumplit, a babot, a salit, a paradicsomot, az olívát, a halat, a tojásokat és a hagymát.
Keverd el a citromlevet az olívaolajjal, öntsd a salátára, sózd- borsozd.
Keverd el a tormakrémet a créme fraiche-sel és egy kis tálban kínáld a saláta mellé.

Latsia:
- ha nincs créme fraiche, mehet fele tejszín + fele tejföllel
- természetesen a pisztráng is helyettesíthető más hallal vagy más hússal

2011. január 22.

RÁCOLT HÚS



Ez sem új:-) 2006... de attól még igen finoom!:-)
A recept 4 személyre szól, de könnyen "felnagyítható".

RÁCOLT HÚS

4 szelet tarját megsózva félreteszek.
Krumplit, hagymát, paprikát, paradicsomot, felszeletelem.
A mennyiségeknek csak a sütőedény és a család ízlése szab határt.
Nálunk ez 1-2 hagymát, 2-3 paradicsomot és 4 paprikát jelent.
A sütőedényt zsírral jól kikenem, beleteszem a sózott krumplit, erre kerül a hagyma, paprika, paradicsom és végül a hús.
Lefedve mehet a sütőbe kb. 1 óra alatt elkészül.
Félidőben a húst megfordítom, a végén pedig tejföllel megöntözve 5-10 percre fedetlenül teszem vissza sütőbe.

2011. január 21.

BMV leves


Régi kis vicces, méregtelenítő leves:-)
BMV... vagyis bele minden vackot:-) De most komolyan, sztem nagyon finom! 2006-ból...


BMV leves


Hardware
1sárgarépa (4 közepes db.)
2 karalábé (1 fej)
3 fehérrépa (1 db)
4 zeller (10-15 dkg)
5 gyömbér (diónyi friss)
6 narancs (1 db)
7 hagyma (1 fej)
8 olaj/libazsír (kb. 2 ek)
9 víz (tetszés szerint, a fentiekhez nekem kb. 1 l-rel tetszik)
10 tejszín (2 dl)
11 citromlé (ízlés szerint)
12 só (szintúgy)

Software
8-on pároljuk 7-et, majd 1-et karikára vágva.
Felöntjük 9-cel és beletesszük aprítva 2-6-ig a többit.
Ha minden megpuhult, kézi mixerrel összekutyuljuk és tetszés szerint ízesítjük 10-12-vel.
Akkor jó, ha kellemes narancssárga színe van, enyhén krémes állaga.

Egy gyors, mutatós könnyű étel ismét 2006-ból...
A laposkenyeret tortillával is helyettesíthetjük.

LAPOSKENYÉR TORMAKRÉMMEL ÉS FÜSTÖLTHÚSSAL


A laposkenyeret megkenem tormakrémmel (ha nincs kész, lehet frissen reszelt tormával is, egy kis tejszínnel elkeverve), betakarom friss salátalevelekkel, majd füstölt rénszarvas sonkával, feltekerem, majd 3 cm-es darabokra vágom.
A második adagot és prosciutto-val csináltam, azzal is nagyon finom!

2011. január 20.

10 PERCES FÁNK


Egy nagyon finom és gyors fánk, szintén az archívumból!:-)
Gondolom a képen látszik is:-))) Na majd ha újrasütöm, hozok jobb képet:-)



10 perces fánk

15 dkg liszt
késhegynyi só

1db tojás
1 sütőpor
1 pohár natúr joghurt

Ezeket egy tálban simára keverjük, közben jó sok olajat egy szélesebb lábasban felforrósítunk.
A kikevert tésztát (vizes kézzel) ping-pong labda méretűre formázzuk és a forró olajban kisütjük, majd bármilyen lekvárral tálalhatjuk.

ÉDES CHILLIS CSIRKESÜLT


Újabb régiség:-)


ÉDES CHILLIS CSIRKESÜLT


2 csirkemellfilé
2 ek édes chilliszósz
1 ek olívaolaj
1 tk szárított oregánó
25 dkg koktélparadicsom
1 marék olívabogyó

A sütőt 200 fokra melegítsd elő és tedd egy tepsibe a húsokat.
Kend meg a chilliszósszal, az olívaolajjal és szórd meg az oreganóval, majd fóliával takard le és süsd 5 percig.
Vedd le a fóliát, szórd a húsok küzé a paradicsomot és az olívabogyót, és süsd további 10 perc alatt készre.
Tálald újburgonyával.

Latsia:
- hihetetlenül gyors és nagyon finom étel
- só, bors NEM kell rá!

GRILLCSIRKE SALÁTA JOGHURTTAL


Szintén egy régi kedvenc recept, grillcsirke (vagy sültcsirke) maradékból.

GRILLCSIRKE SALÁTA JOGHURTTAL


A salit úgy készítettem 2 személyre, hogy:

A tányérokra szórtam egy kis kevert zöldsalit /készen vettem/, aztán szórtam rá koktélparadicsomot félbevágva, 1/2  sárga színű paprikát feaprítva, rádaraboltam a grillcsirke maradékot.
Egy doboz joghurtba tettem egy kis aprított fokhagymát, sót, borsot és leöntöttem vele a salit.
Snidlinget aprítottam rá ollóval. 

2011. január 19.

MEGGYES


Egy újabb nagyon finom sütike, ez most épp 2006-ból:-)
Nincs mit magyarázni, gyors egyszerű, a gyümölcsök ízlés szerint variálhatók benne.

MEGGYES

10 dkg vaj
1 pohár tejföl
3 db tojás
1 db sütőpor
25 dkg cukor
25 dkg liszt
1 nagyobb citrom reszelt héja

Mindezeket jól összekeverjük, kizsírozott vagy vajazott tepsibe öntjük, tetejére meggyet szórunk és megsütjük. Porcukorral megszórjuk.

Latsia:
- kicsit beliszteztem a meggyet, hogy ne süllyedjen le
- vágott mogyoróval vagy dióval is meg lehet szórni / én mogyival
- 180 fokon /nem légkeverés! /40 perc alatt sült meg
- a tepsim mérete 35x25, de aki magasabb sütit akar, az tegye kisebbe, én a lepényt szeretem jobban


2011. január 18.

Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES


Az alábbi recept nálunk etalon!:-)
Én személy szerint 11 éve szeretem ezt az édességet, és pont így, ahogy Anyósom készíti...
A képet 2008-ban csináltam róla itt, Cipruson.
A receptet Trinitynek ajánlom, de gondolom másoknak is tetszeni fog, garantálom, hogy nagyon finom!
Mindenképpen a szirupot kell először elkészíteni azért, mert hidegen szabad csak a kisült édességre önteni. Ennek oka, hogy a meleg szirup túlságosan felpuhítaná a tetején a tésztát és szétmenne!
A sütés előtt pedig azért kell megkenni a legfelső réteslapot, hogy ne süljön hirtelen meg a teteje.

Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES

szirup:
2 pohár cukor
1,5 pohár víz

Ezekből szirupot főzünk 8-10 perc alatt, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk 1 ek konyakot, pár szem egész szegfűszeget és 1 darabka fahéjat.
Amikor teljesen lehűlt a szirup, leszűrjük természetesen.

tészta:
16 db réteslap
3-4 ek olaj a kenéshez

krém:
1 l tej
2 tojás
3 ek cukor
8 ek keményítő

A krém hozzávalóit egy edényben felmelegítjük, a keményítőt a végén keverjük hozzá, felforraljuk és besűrítjük, folyamatosan kevergetve.
Hűlni hagyjuk egy kicsit, majd amikor langyosra hűlt, hozzákeverünk 1 ek vajat, 1 ek vaníliát és (ha van) 1 ek narancsvirág vizet.

Közben 8 db réteslapot olajjal megspriccelünk és egymásra fektetve egy velük azonos méretű tűzálló tálba vagy tepsibe, fektetjük.
Amikor a krém kicsit meghűlt, ráöntjük a réteslapokra a krémet és a maradék 8 réteslapot is egyenként olajjal spricceljük és a krémre fektetjük. 
Vízzel kicsit megkenjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. 
Rózsaszínesnek kell lennie a tésztának.
Ahogy megsült, még forrón ráöntjük a hideg(!) szirupot.
Langyosra vagy jól behűtve tálaljuk.



2011. január 17.

Közlemény...

Előre szólok, hogy a elkövetkezendő posztokban a figyelem megzavarásásra alkalmas felvételek lesznek láthatóak, amikért felelősséget (nem) vállalok!:-DDD
Történt ugyanis, hogy pár évvel ezelőtti, különböző fórumokra feltett receptjeimet találtam meg, amikhez az akkor "technológiámmal" és hozzá(nem)értésemmel készült képek tartoznak...
Most pár hét alatt nyilván nem fogom tudni újrasütni-főzni ezeket az amúgy kíváló recepteket, de sajnálnám, ha feledésbe merülnének...
Ezért most szépen úgy, ahogy és ott találhatóak, felpakolászom ide őket, aztán majd sorjában legyártom őket újra és a tőlem megszokott mínőségű képekkel egészítem ki utólag.
Tehát, minden jóízlésű gasztroblogger és kedves olvasóm csak fél szemmel lessen errefelé a következő 2-3 hétben. Ha esetleg azonban valami szépet láttok (nem fogtok, garantálom), akkor tudjatok róla, hogy az most készült, nem 4 éve!:-)
Megértéseteket köszönöm!

2011. január 15.

Φοινίκια - Finikia, görög omlós süti


Ez a finom, omlós, hetekig elálló, görög sütike még Újévre készült, de most értem ide vele:-)
Hasonlít a Melomakarona-ra, de nem az!
Receptet délután hozom!;-)


Φοινίκια - Finikia, görög omlós süti datolyával töltve

Lehet csak dióba is forgatni, de a dió-mogyoró keverék mindig sokkal jobb ízt ad ki.
A szirup készülhet csak vízből és cukorból is, de a narancsíz nagyon jól megy hozzá.


kb. 50 db lesz belőle

tészta:
1 csésze zsír
1 csésze vaj
2 tojás
1/2 csésze cukor (kicsit kevesebb is elég)
1/2 tk só
1 ek sütőpor
1/4 csésze langyos tej
1 tk fahéj
6 csésze liszt (kb.)

töltelék:
50 db diógerezd
50 db datolya

szirup:
1 ek narancsvirágvíz
1 ek reszelt narancshéj
2 ek cukor
2 ek víz

forgatáshoz:
3-4 tojásfehérje habbá verve
darált dió és mogyoró összekeverve

Először a tölteléket készítjük el:
A datolyákat hosszában bevágjuk, kimagozzuk és a magok helyére diót nyomunk.
A sziruphoz valókat egy lábosban felforraljuk és kicsit hűlni hagyjuk kicsit, majd betesszük a datolyákat és hagyjuk, hogy egy kicsit beszívja a szirupot, majd kiszedjük őket egy tálra.

Elkészítjük a tésztát úgy, hogy az összes hozzávalót összedolgozzuk.
Egy darabkát kiveszünk belőle, és belnyomjuk a közepébe nyomjuk a datolyát.
Összezárjuk a tésztát, hogy a töltelék ne látszódjon ki, és így járunk el mindaddig, amíg a tészta és a töltelék elfogy.
Akkor az összes sütikét a felvert tojásfehérjébe forgatjuk és a darált dió-mogyoró keverékbe hempergetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Hetekig eláll.




2011. január 11.

Meglepetések..


Van még egy (vagy több?) elmaradásom a posztokat illetően, most bepótlom...

Már korábban írtam, hogy nagyon kedves embereket ismertem meg a blogírás alatt... és most szeretném  megköszönni, az egyik csodálatos karácsonyi ajándékot, amit kaptam attól, akit az első perctől kezdve megszerettem és nagyon közellálónak érzek...
Tulajdonképpen nem is én kaptam, hanem a Kislányom részére készítette a saját kezével és hatalmas örömet okozott Mellinakinak, és ezáltal nekünk is!
Drága Yasmine, nagyon-nagyon köszönöm ezt a gyönyörűszép, személyes ajándékot, azóta is minden nap (mert tilos megenni!!!) előveszi és nézegeti a csodaszép Mézeskalács szívet.
Talán még sosem kapott ennyire személyreszólót...
Az apukája pedig minden hozzánkérkezőnek büszkén mutogatja, itt Cipruson még nem is láttak ilyet...:-)

Ma pedig ismét csomagot hozott a postás!
Szepykétől jött... egy szuper kekszmintázó hengert rejtett (diétánknak annyi) és egy bekötött füzet-könyvecskét, a konyhámhoz illő színekkel borítva.
Nagyon szépen köszönöm Neked Szepyke ezt a figyelmességet! Arra gondoltam, hogy nekem még úgysincs kézzel írott receptgyűjteményem (laptopon van minden), itt az ideje, hogy elkezdjem belekörmölni a családunk régi jól bevált receptjeit, illetve az azóta összegyűjtött legjobbakat, hogy aztán majd átadhassak a Kislányomnak egy igazi kis gyűjteményt, ami nem printelve van....