2011. március 16.
MAGOS ROZSKENYÉR élesztő nélkül joghurttal és lekvárral
Az előző bejegyzésben ezt a kenyeret díszítettem az Ünnepre:-)
Mindig ilyen kenyeret szerettem volna sütni (mármint ebből a típusból) és most végre sikerült. Pont mint az itt (Svédországban) kapható egészséges kenyerek, csak épp én sütöttem.. pont az utolsó pillanatban, hiszen nemsokára költözünk..
Hihetetlenül finom lett...
Olyan igazi gyors és dús kenyér reggelire, amiből egy vékony szelet is laktat, de a jó értelemben.
Fogyókúrázók álma...:-)
Kitűnő egy egészséges szendvicshez, egy kis sajtkrémmel vagy sonkával, jól és fitten indul a nap vele... én holnap sütöm a következőt!:-)
MAGOS ROZSKENYÉR élesztő nélkül joghurttal és lekvárral
8 dl rozsliszt
2 dl rozspehely
1 dl zabpehely
1 dl lenmag
1 tk só
1 ek szódabikarbóna
1 dl vörösáfonya lekvár
2 ek nádcukorszirup
5 dl joghurt
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat.
Egy másik tálban összekeverjük a lekvárt a sziruppal és a joghurttal.
A 2 tál tartalmát összekeverjük és egy 1,5 l -es kenyérformába tesszük.
Megszórjuk a tetejét 1 ek rozsdarával(vagy pehellyel) és kb. 1 óra alatt a középső rácson megsütjük.
Én mostanában a kenyeret a kihűlése után folpack-ba csomagolom és úgy tárolom, nekem ez vált be a legjobban a sok-sok különböző tárolási módszerből.
Cipruson a hűtőben tárolom becsomagolva.
Nagyon csábító ez a kenyér :) Nem lesz túl édes a lekvártól? Azt hittem, hogy a lekvárt a tetejére kell kenni :)
VálaszTörlésFantasztikusan jó recept, csodás kenyér! Elsőre meghökkentő a lekvár, de tovább gondolva biztos, hogy jót tesz az a plusz íz a kenyérnek. Ki fogom próbálni. Nagyon köszönöm a receptet!:)
VálaszTörlésSziasztok!:-)
VálaszTörlésLúdanyó, a joghurt kompenzálja a lekvár, vagy inkább a szirup édessségét, mert az utóbbi még édesebb, mint a lekvár!:-)
De! Ez a típusú kenyér egy leheletnyit azért édeskés... a svéd kenyerek közt a legtöbb ilyen. Viszont ne úgy képzeld el, mint a m magyar kalácsunkat, nem úgy édes.
Poppyka, nekünk nagyon nagyon ízlik! Tudod és rajongok a fehér kenyérért, de amikor itt megkóstoltam ezeket a kenyereket... szóval aki a kenyeret szereti, az szerintem minden típusát kedveli. Én biztosan. Ami pedig jó benne még, hogy amikor kicsit oda kell figyelni az egészségre vagy a súlyra, akkor ez a típusú kenyér nagy segítség, mert jóízű, mert nem vagy utána sokáig éhes, mert tele van rosttal....
Nekem egyébként a szendvics, ilyenekből már jobban ízlik, persze egy jó körömpörihez nem cserélném le a fehérkenyeret, ahhoz az kell!:-))
Szia!
VálaszTörlésMár az ünnepi szendvicsnél kerestem a receptet :-), nagyon gusztusos. A nádcukorszirup esetleg felcserélhető mézre? Köszi: Judit
Szia Judit, ma már feltettem oda is, és igen, nyugodtam helyettesítsd mézzel a szirupot, én is szoktam, ha épp nincs itthon a szirupból.
VálaszTörlésVan még egy kérdésem: nálunk csak olyan vörösáfonya lekvárt láttam (Ikea), amiben áfonya darabok is vannak, jó az is? :) Vagy turmixoljam össze? Rákattantam én is az egészséges kenyerekre, mindenképpen ki szeretném próbálni a tiédet.
VálaszTörlésLúdanyó, szerintem turmixold össze, mert amit én tettem bele az is olyan szemcsés inkább, nem darabkás.
VálaszTörlésÉs majd mesélj, hogy ízlett Nektek!:-)
Mesés reggeli
VálaszTörlésLatsia!
VálaszTörlésEz valami isteni lehet, mindenképpen kipróbálom, ha lesz kitthon hozzá minden. Talán csak a lenmag és a rozspehely hiányzik:-))
Újabb különlegesség! :)
VálaszTörlésNagyon tetszik, főleg a lekvár a tésztában. Kifogom próbálni!
Megsütöttem, nagyon finom :)
VálaszTörlésHa lesz rá időm, akkor felteszem én is, köszi a jó receptet!