DREZDAI STOLLEN
500 g mazsola - nagyszemű
100 g Korinthen - kisszemű mazsola
100 g kandírozott citromhéj
100 g kandírozott narancshéj
250 g mandula, meghámozva, aprítva
2 csomag vaníliás cukor
6 ek barna rum
12 csepp keserűmandula
1 kg liszt
2 darab friss élesztő
400 g puha vaj
150 g cukor
0, 25 l tej
2 tojássárgája
150 g olvasztott vaj
125 g porcukor
A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserűmandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztőket belemorzsoljuk, megszórjuk 1 ek cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet.
Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy konyharuhával.
Ha az élesztő feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojássárgákat.
Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán.
Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük.
Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába.
Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütőpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük.
A sütőnek alulról a második szintjére tesszük és előmelegített sütőben 175 fokon (forrólevegősön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük.
Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk.
Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sűrűn megszórjuk a porcukorral.
A kihűlt stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hűvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek.
Ez a recept, egy drezdai pékmestertől származik.
Latsia:
- nagyon vigyázzatok, én egy picit túlsütöttem, ezért lett egy kis kérge, ami különben nem kell, hogy legyen!
- az adag felezhető
- lehet a közepébe marcipánrudat tenni és akkor olyan lesz, mint amit a Lidl-ben is lehet kapni