2011. október 31.

KINDER BUENO TORTA











Régóta nézegetek a különböző recepteket, amik ezen a néven futnak...de valahogy sosem voltam jóban a krémes süteményekkel, és nem voltak a receptek sem túl meggyőzőek...
De aztán ez meghozta a kedvemet..:-)
Annál is inkább, mert a Férjem a névnapjára "valami jó krémeset süss" -et kért.
Na ez aztán az! Nagyon finom lett, jó nagy adag, egy "normális" családnak elég sztem a fele, de mi ugye bazi nagy görög család vagyunk, így ez a mennyiség is lazán elfogyott!
A receptet szó szerinti fordításban írom le, annyit azonban hozzátennék, hogy legközelebb (merthogy lesz az tuti!), 1-2 dl tejjel kevesebbet teszek hozzá, hogy szebben lehessen szelni.

KINDER BUENO TORTA

tészta:
20 dkg apróra vágott mogyoró
10 tojásfehérje
15 evőkanál cukor
1 evőkanál almaecet
10 dkg Nutella

töltelék:
1.5 l tej (legközelebb csak 1,3 dl)
10 kanál liszt
10 tojássárgája
10 kanál cukor
1 zacskó vaníliás puding
25 dkg margarin
3 zacskó vaníliás cukor
10 dkg olvasztott étcsokoládé

továbbá:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
5-6 evőkanál tej

tetejére:
7 dl tejszín
kevés őrölt mogyoró

Egy 28 x 34-es tepsit jól kivajazunk és megszórjuk egy kis mogyoróval.
A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, közben belekeverjük az almaecetet.
Óvatosan hozzáforgatjuk a mogyorót és a tepsibe simítva 150 fokon 1 óra alatt megsütjük.
Egy tálcára fordítjuk és megkenjük még forrón a nutellával.

Egy edényben keverjük el a tejet a cukrokkal, a tojássárgájával a liszttel és a pudinggal.
Főzzük meg, majd ha kihűlt, keverjük ki a vajjal habosra.
Osszuk ketté, az egyik fele marad, ahogy van, a másikba keverjük bele az olvasztott csokoládét.
A 2 féle színű krémet fagyikanállal adagoljuk felváltva a tésztára.
(7 egy sorban és 5 széltében nekem.)

Olvasszuk fel a csokoládét a margarinnak és a tejjel, és töltsük ki vele a golyók közti réseket.

Verjük habbá a tejszínt és kenjük meg vele a tortát.
Szórjuk meg mogyoróval.

2011. október 27.

Κοτόπουλο γιουβέτσι - Csirke giouvetsi



Hűvösebbre fordult felénk is az idő, estére már elkél egy farmerdzseki (nem több!), de napközben még mindig nagyon meleg van, főleg a napon! Szóval ebben a napsütéses őszben, ez egy jó kis étel.
Eszembe jutott, hogy az alábbi finomságot még nem posztoltam, megfosztva Titeket így az ízektől...mert ez igen finom.
Tehát akkor gyorsan feldobom, mert ma délután képzeljétek megkezdődött az őszi szünet, és ennek alkalmából tüzijátékkal "spékelt" party lesz a suliban!:-)
Jó ám manapság gyereknek lenni, ha belegondolok, hogy szeptember 12-én kezdődőtt a tanítás és máris 10 napos szünet van...!:-)

Κοτόπουλο γιουβέτσι - Csirke giouvetsi

Egy tradicionális,  nagyon finom görög  egytálétel, amit roppant  kényelmes  elkészíteni,  mert  amíg a sütõben sül, bármi mással
foglalkozhatunk.  
A " Γιουβέτσι "(ejtsd:  giouvetsi)  tulajdonképpen  annak  az  égetett  terrakotta  tálnak  a  neve,  amit  az  étel elkészítéséhez  használunk. 
Ebben  fõhet  együtt  tésztával  a  hús,  a  csirke  vagy  a  tengeri  állatok. 
Tálaláskor  az  ételt  ebből kínáljuk az  asztalnál.  
A görögök általában a "  Κεφαλοτύρι " (ejtsd:  kefalotiri) nevû sajttal  tálalják, ami enyhén csípõs, aromás, juh- vagy kecsketejbõl készült sajt.

1 ek olaj
1 hagyma
1 zöld színű paprika
30 dkg rizsszem alakú tészta (orzotészta)
 1,3 l csirkehúsleves
25 dkg paradicsompüré
só, bors
1 egész csirke feldarabolva vagy 8 db csirkecomb
friss petrezselyem a tálaláshoz
Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk. Rádobjuk a felaprított hagymát, paprikát és puhára pároljuk nagyjából 5 perc alatt.
Hozzáforgatjuk a tésztát és néhány perc alatt átpirítjuk.
Felöntjük a levessel, hozzákeverjük a pradicsompürét, fűszerezzük és felforraljuk.
Áttöltjük egy tűzálló edénybe, és ráfektetjük a húst.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45 perc alatt megsütjük.
Akkor van készen, amikor a tészta meszívta a mártást és a hús megpirul.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

2011. október 20.

SÜTŐTÖKÖS PITE




Íme az amerikai "Pumkin pie", amit a tengeren túlon szinte minden háztartásban ismernek, és nemcsak "Halloween" (Mindenszentek) ünnepén sütnek, hanem egész télen, amikor jólesik egy meleg, fűszeres sütemény.
A magyar ízlés szerint kicsit talán kicsit túl fűszeres is, ezért az alábbi receptben csökkentettem azok mennyiségét.
Jó étvágyat kívánok egy igazán finom, krémes pitéhez!

SÜTŐTÖKÖS PITE

25 dkg gyömbéres keksz
8 dkg cukor
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
6 evőkanál olvasztott vaj

80 dkg sütőtökpüré
2 tojás
1,25 dl zsíros tejszín
10 dkg barnacukor
4 evőkanál juharszirup vagy méz
1 teáskanál vanília esszencia
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg

Konyhai robotgéppel keverjük pépesre a kekszet, a cukrot, a gyömbért és a vajat.
Nyomkodjuk egy 22 cm-es kerek "pie" formába és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Ez hozzávetőleg 10 perc.
Keverjük össze a maradék hozzávalókat és öntsük a tésztára.
40 perc alatt vagy amíg a töltelék már nem folyik, süssük készre és langyosan tálaljuk.

2011. október 15.

FÜGÉS SALÁTA



Egy kis őszi saláta, csak úgy hirtelen felindulásból...:-)


FÜGÉS SALÁTA

1 zacskó bébirukkola (20 dkg)
8 db KUMATO paradicsom

1 sárga színű paprika
1/2 fel lilahagyma
1 avokádó
2 kicsi friss uborka
4 nagy érett füge
20 dkg juhsajt

Öntet:
2 ek olívaolaj
1 ek vörösborborecet
bors

A saláta hozzávalóit értelemszerűen felszeleteljük illetve felaprítjuk.
Az öntettel átforgatjuk és jól behűtve tálaljuk.

2011. október 13.

KÁROLYI KALÁCS




Ezt a receptet évekkel ezelőtt kaptam az Nlc-n Tündétől.
Akkor sütöttem először és nagyon finom, azóta is kedvenc, nem is értem, hogy maradt le eddig innen... illetve értem én, a régi dolgok bizony még mindig ott sorakoznak, hogy egy-egy újrasütésnél újrafotózva lesznek és a tuti fénykép kerül a blogra...:-)
Na mindegy, ez egy régebben készült fotó, talán elnézitek nekem, hogy akkor még ilyen képeket készítettem, ígérem újrasütésnél jön jobb:-)
Cserébe megígérem Nektek, hogy aki megkóstolja, nem fog csalódni benne és ezáltal bennem sem!:-)

KÁROLYI KALÁCS


50 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 dkg élesztő
4 dkg porcukor
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj

Szokásos kelt tészta:
Élesztő felfut, tojás elkever cukorral, mindent egybe, jól kidolgozni amíg a kéz bírja.
Közben hozzádolgozni a vajat, mint az aranygaluskánál.
(Nálam az egészet a gép csinálta!)
Duplájára keleszteni. Utána kb. hüvelykujj vastagságúra kinyújtani (tekercsnek, téglalap alakúra).

15 dkg vajat elkeverni porcukorral, ezzel kell megkenni.
Erre kell szórni durvára vágott és illatosra pirított diót, áztatott mazsolát és ha van otthon maradék csoki akkor csokidarabkákat. 

Kitűnő alkalom a vacak bevonómassza figurák eltüntetésére.
Feltekerjük és 2 ujjnyi vastagságban tekercsekre vágjuk.
Kikenünk egy tepsit vajjal és belehelyezzük a kis csigákat. Lehet szorosan, nyugodtan.

2 dl tejszínt 15 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverünk.

Ezzel kell meglocsolni az elején és sütési idő utolsó harmadában ráönteni a maradékot.
185-200 fok között süssétek kb. 45 percig.
Szép piros legyen a teteje. Az alja jól elázik a tejszínes cukorban és minél jobban bekocsonyásodik annál finibb.
Simán süssétek, a légkeverés kiszáríthatja.

2011. október 8.

RAGACSOS FÜGÉS KOCKA DIÓVAL, PISZTÁCIÁVAL ÉS MANDULÁVAL




Van egy kedvenc receptem (több is), amit most újra elkészítettem, csak kicsit másképp.
Nem cseresznyével és a tésztájába nemcsak dió ment.
Ősz van, itt a finom mézédes füge, ez lett a szaftos gyümölcs összetevő.
A hűtőben (nyáron itt szinte minden a hűtőbe kerül) pedig találtam egy kis pisztáciát és mandulát, alig 1-1 vőkanálnyit, így megdaráltam őket és a dió mellé ezek is bekerültek.
Nagyon jó kis ízt adtak így együtt a dióval.
Leírom azért, hogy megmaradjon ez a változat is, az eredeti ITT van.

RAGACSOS FÜGÉS KOCKA DIÓVAL, PISZTÁCIÁVAL ÉS MANDULÁVAL


1 csésze liszt
1 csésze cukor
1 csésze (darált dió, pisztácia, mandula)
1 tk sütőpor
1 csésze tej
1 tojás
50 ml  olaj

30 dkg friss füge

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön tálban elkeverjük.
A fügét a száraz hozzávalókhoz forgatjuk.
A 2 tál tartalmát összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt 20 x 20-as tepsibe öntjük.
170 fok-ra  (légkeverés) előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Hűlni hagyjuk és kockákra vágjuk.
Nagyon finom sütemény.

KORIANDERES BURGONYA



Semmi extra, akár petrezselymes burgonya is lehetne, de nem az...:-)
Korianderrel készült a változatosság kedvéért, csak olyan szép a krumpli, hogy gondoltam jó lesz egy kis őszi kép:-)
Pontos receptet nem írok, mert pont úgy készül, mint a petrezselymes burgonya, amit mindenki el tud készíteni.

KORIANDERES BURGONYA


Krumpli megmos, meghámoz, sós vízben megfőz, leszűr, felforrósított vajon átforgat, friss fűszerrel (most koriander) megszór, átforgat, tálal, megesz....:-)


2011. október 6.

GUINNESS CSOKOLÁDÉS CHEESECAKE




GUINNESS CSOKOLÁDÉS CHEESECAKE


Még a nyáron sütöttem ezt a csokitortát, de aztán amikor a laptopom beadta az unalmast, megfeledkeztem róla...:-)
Most, hogy mentem le a "halott" géprúl egy kis szerkentyű (SATA) segítségével az elveszettnek hitt adatokat, megtaláltam. ( Úghogy gyorsan fel is teszem a képet, receptet meg este írok. )
Annyit előrebocsájtok, hogy a krém (szinte az egész süti egy nagy krém) Guiness sörrel készült. Mindenkinek nagyon ízlett, kivéve nekem...nekem nem volt elég édes.
De mivel különben nagyon jó az elkészítési módja és az állaga, kipróbálom vagy másik sörrel vagy más folyadékkal... addig is, ha erre jár egy sörszakértő, szívesen venném a véleményét, hogy melyik az a sör, ami nem ennyire keserű?
A fotót egyébként "agyonvilágosítottam", mert élőben gyönyörű sötét színű a krém, csak akkor meg ugye pont nem látszana semmi:-)


1 csésze graham keksz
2 ek kakaópor
1 ek cukor
2 ek olvasztott vaj
35 dkg étcsokoládé felaprítva
2 ek tejszín
3 doboz krémsajt ( 3x 225 gr)
1 csésze cukor
1/2 csésze tejföl
3 tojás
1 tk vaníliaesszencia
3/4 csésze Guinness sör

Összekeverjük a felaprított kekszet a kakaóval, a cukorral és a vajjal, majd egy 22 cm-es tortaformába nyomkodjuk.
A csokoládét megolvasztjuk, a krémsajtot belekeverjük.
Hozzákeverjük a cukrot a tejföllel, a tojásokkal, a vaníliával és a sörrel.
A masszát a kekszalapra öntjük és 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. (nem szilárdul meg teljesen, kissé rezgős kell, hogy maradjon)
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőben 1 éjszakát pihentetjük.
Másnap szépen szeletelhető.

2011. október 5.

ŐSZI SALÁTA GRILLEZETT CIPRUSI SAJTTAL, A HALLOUMIVAL (ΧΑΛΛΟΥΜI)



ŐSZI SALÁTA GRILLEZETT CIPRUSI SAJTTAL, A  HALLOUMIVAL (ΧΑΛΛΟΥΜI)


Egy finom őszi saláta Nektek (is) Ciprusról.
Mézédes szőlő és füge, avokádó és mangó, rukkola és koktélparadicsom, balzsamecetes öntet, valamint a tradicionális ciprusi sajt a Halloumi ( ΧΑΛΛΟΥΜI ) grillezve.
Jó étvágyat! Nekünk volt hozzá!:-))


2011. október 2.

LEFKARA A csipke és az ezüst otthona


























































1-3. AJTÓK
4-9. MÚZEUM
10-11. TEMPLOM
12-13. ÜZLETEK
14. ÉTTERMEK
15. FÜGEPASZTA HÁZILAG
16- UTCAKÉPEK, HÁZAK, KILÁTÁS LEFKARA-BÓL

Lefkara-ban (Λεύκαρα)  jártunk... gyönyörű hegyi falu, a Trodos hegység déli oldalán.
1100 lakosa van és két részből, Alsó-, és Felső Lefkara-ból áll..
A macskaköves utcácskákon sétálgatva az jutott eszembe, hogy ezekre a helyekre mindenkinek el kellene jutnia... nyugalom, szépség, kedves emberek, finom ételek, gyönyörű régi házak, templomok, kilátás a hegyekre...
Lefkara a csipkéjéről híres, világhírű. Ezt a csipkét vitte innen 1481-ben Leonardo da Vinci, a Milánói dóm főoltárát díszíteni. Olyannyira megtetszett az itáliaiaknak, hogy később a velenceiek sok-sok kézimunkát vittek innen, és megtanulva a készítésüket, saját csipkegyárat alapítottak Burano-ban.
1889-ben megnyitotta kapuit itt Lefkara-ban a Csipkeiskola és ezáltal visszakapta régi hírnevét a Lefkaritika (λευκαρίτικα), vagyis a Lefkarai csipke, ami csak három színnel dolgozik (fehér, barna, ekrü) körülbelül 10 féle mintázatú és kétoldalas, tehát mind2 oldalán használható.
Ami nem felel meg a fentieknek, az nem igazi... és sajnos olyat is lehet venni Ciprus más városaiban.
Amíg az asszonyok csipkét készítenek, a férfiak az ezüstművességükről váltak méltón híressé.
Gyönyörű ékszerek, evőeszközök , rózsavíz doboz, egyházi tárgyak és sok más ezüsttárgy kerül ki a mai napig a kezeik közül. aját design-unkkat is elkészíttethetjük, dolgoznak megrendelésre is.
Egy kis múzeumban megtekinthetjük, hogyan élt 100-150 évvel ezelőtt egy ciprusi család, nagyon érdekes dolgokat láttunk.. gondoltátok volna, hogy itt már akkor volt (még ha fából is) bébikomp és kisszékes bili? Nem akartam hinni a szememnek!:-))

Nagyon sok kis kápolna, templom található a környéken.
A falu közepén áll, a Szent Kereszt templom (H Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού), ami a XIV. században épült, a fából készült középső hajó azonban 1760-ban.
Kis tavernák, kávézók találhatók a macskaköves utcákban.
Sok régi házat újítottak fel és rendeztek be frissen, mert ez a kis falu egyben kedvelt pihenőhelye is a távolabb élő ciprusiaknak.  Sokak vettek itt házat pld. Nicosia-ból is, és pihennek itt hétvégeken vagy a nagy meleg elől.

2011. október 1.

Ελιόπιτα κυπριακή - CIPRUSI OLIVÁS PITE




Amikor Ciprusra kerültem, ez volt az, ami elsőre nagyon ízlett.
Anyósom szinte hetente sütötte, kuglófformában vagy tepsiben, ahogy épp gondolta. Reggeli vagy délutáni kávéhoz, teához kitűnő, olyan kugkófszerű, viszont nem fullasztó a bő nedvesség tartalma miatt.
Én abban a hitben voltam, hogy már rég fent van a blogon, de nem találom... ezért most a pita (lepényke) változatát teszem fel, merthogy erről van épp kép.

Pitaként sütve 2 dologban tér el az eredeti recepttől:
1:  Ha túl lágy lesz a tészta ahhoz, hogy így önálló adagonként süssük meg ne kuglófformában vagy tepsiben (ez ugye lisztfüggő), akkor tegyünk még hozzá pici lisztet.
2. Nem szórjuk meg szezámmal
Nagyon finom.

Ελιόπιτα κυπριακή - CIPRUSI OLIVÁS PITE


1 csésze = 3 dl

4 csésze liszt
1 csésze olaj (fele-fele arányban olíva-, és napraforgóolaj)
1 csésze narancslé
1 csésze magozott fekete olivabogyó
3 tk sütőpor
1 felaprított hagyma
1/2 csokor friss koriander felaprítva
1-2 ek friss menta felaprítva

A sütőporos liszttel elkeverjük az olajat és a narancslevet, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót.
A sütőformát kiolajozzuk és lisztezzük, beleöntjük a masszát, a tetejét átsimítjuk narancsleves kézzel és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órat sütjük.