2011. április 30.

FŰSZERES PISZTÁCIÁS KEKSZ BACON-NEL





Szép hétvégét Mindenkinek!:-)
Nálunk már kisült az alábbi rágcsálnivaló, az első kávé/tea mellé:-)
Tegnap este begyúrtam és reggel már erre ébredt a Család, szép reggelünk van, na....:-)))

Na ez az a keksz, ami mindenkinek ízlik, akár sós, akár édes kekszet szeret!
Amolyan határeset... sós is és édes is.
Lehet persze eltolni az arányokat, és akkor kimondottan az egyik íz érvényesül, de minek, mikor így olyan finom?!:-)
Maradék tojásfehérje felhasználáshoz (mondjuk a sok kalácssütés után) kíváló!
Nekem azonban bacon nem volt itthon, így levegőn szárított ciprusi fűszeres sonkával készítettem.
Ha valaki nagyon szereti fűszeresen, akkor tegyen kicsit több oreganót vagy kakukkfüvet bele.

FŰSZERES PISZTÁCIÁS KEKSZ BACON-NEL


27-30 db

5 dkg bacon
12 dkg vaj
6 dkg cukor
5 dkg tojásfehérje (ez kb 2-3 tojásé, mérettől függően, de ha csak 4 dkg, az sem gond!)
20 dkg liszt
1/2 tk oreganó vagy kakukkfű
5 dkg pisztácia aprítva

A bacon-t ropogósra sütjk, konyhai törlőpapíron leitatjuk, felaprítjuk.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összekeverjük.
Belekeverjük a lisztet és a kakukkfüvet, valamint a pisztáciát és jól összegyúrjuk.
Egy rudat formázunk belőle, műanyag fóliába csomagoljuk és minimum 2 órára, de inkább 1 éjszakára behűtjük.
Másnap a sütőt 175 fokra előmelegítjük és 2 tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és 5 mm vastagságúra szeleteljük.
A sütőpapírra tesszük és kb. 15 perc alatt készre sütjük őket, kapjanak egy kis színt azért.
Rácson kihűtjük, majd légmentesen záródó dobozban 1 hétig is eltarthatjuk.

2011. április 29.

ASZPIKOS TOJÁS



Tudom, hogy már nagyon várjátok, csak előbb az ajándékos posztot tettem fel.


Egy szépséges előétel, vagy a Húsvéti asztal méltó dísze.
(Én mondjuk bármilyen eseményre feltálalva el tudom képzelni!)
A legjobb, ha a tojástartó segítségével  készítjük el, a töltelék variálható ízlés szerint, de az alábbi töltelék finom is és szép is, nem?:-)

ASZPIKOS TOJÁS


2 ek zselatinpor
1 dl hideg víz
10 üres tojáshéj
1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
15 dkg sonka csíkokra vágva
pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva
konzerv kukorica és zöldborsó

4 dl világos tyúkhúsleves
petrezselyem

Nagyon egyszerű az elkészítése!

Röviden:
A tojások szélesebbik felét a tetején feltörjük, a belsejüket kiöntjük, megtöltjük a töltelékkel, majd a felöntjük a zselés húslevessel és a tojástartóba állítva behűtjük.
Másnap a héjjat leszedve megfordítva tesszük a tojásokat egy tálra és úgy kínáljuk.

Részletesen:
Először a zselatint egy tálba tesszük, leöntjük a vízzel és 1 órát hagyjuk duzzadni.
Közben, a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle és a petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára (a vékonyabbik felére, mert ez lesz majd kihűlés után a teteje) teszünk, majd a többi hozzávalóból is pakolunk rá és beleállítjuk a tojástartóba.
Amikor a zselatin megduzzadt, kiemeljük a vízből és feloldjuk a forró húslevesben.
Ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre a húslevest és betesszük a hűtőbe a tojásokat egy éjszakára.
Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.
Megfordítva tálra téve kínáljuk.

2011. április 27.

300 RENSZERES OLVASÓ - 5 ajándék

Szeretettel köszöntöm 300. rendszeres olvasómat Klárát!:-)

Köszönöm Neked Klára és természetesen az összes rendszeres Olvasómnak, hogy megtiszteltek az érdeklődésetekkel és a figyelmetekkel.

Most, hogy véget értek a Húsvéti Ünnepek, és egy kicsit megpihen minden konyhatündérke, és a fenti alkalomból is, úgy gondoltam, jöhet a tavaszi ajándéksorsolás!

UPDATE
!!!! 3 helyett 5 Olvasó kap ajándékot!:-)
Mert ma vásárlás közben megláttam ezeket az újabb dolgokat és arra gondoltam, hogy az 5 az kerekebb szám, mint a 3!:-))

Tehát a napokban 5 nevet fogunk kihúzni a rendszeres Olvasóim közül és mind az 5-en ajándékot kapnak.
Mit kell tenni érte? Semmit!:-)) Csak várni pár napot a sorsolásra és aztán  a postásra!:-)



Íme a kis nyeremények:

1., Szilikon fagyiforma amiben finom házifagyi készülhet a gyerkőknek és még könnyen ki is jön belőle!:-)
2., Szilikonos jégkocka(rudacska) formázó, amiben akár gyümölcslé is fagyaszható!
3., Tradicionális ciprusi natúr olívaszappan
4.,  Dekorlapok tortadíszítéshez (6 különböző van benne)
5., Ravioli (vagy édestészta) formázó 4 különböző méretben! (
Én sütőben is sütöttem ezzel formázott és töltött tésztát, nemcsak főtt tésztához használtam, ahogy a fotón is látszik)



                                                                                  

2011. április 26.

HÚSVÉT 2011.















Az idén is hagyományos sonka-torma-tojás-Briós-Sárgatúró és a ciprusi Flaouna volt az alap... és nagyon finom voltak!:-)
Az alábbi képeken látható még a többi finomság, ami a fentiek mellé, elé, után készült.
És persze azért egy kis ízelítő a dekorációból is.:-)
Receptet a 2 újdonsághoz ( Aszpikos tojás és MILOKRÉMA-Μηλόκρεμα) majd a napokban írok.
Lehet, hogy soknak tűnik, de nem az, egyrészt mert nagy a család, másrészt meg a Húsvéti szaftos gyümölcskenyér és a Flaouna már Húsvét előtt elkészült.

HÚSVÉT 2011.


Tehát:
BRIÓS és KALÁCS

SÁRGATÚRÓ


HOT CROSS BUNS

CSOKI(MOUSSE)TORTA


HÚSVÉTI SZAFTOS GYÜMÖLCSKENYÉR


FLAOUNA

SOUVLA


ASZPIKOS TOJÁSOK
(recept holnap)

MILOKRÉMA-Μηλόκρεμα ( HABOS VANÍLIÁS KRÉM )

(recept holnap - erről 11 év alatt 1x sem tudtam 1 jó fotót csinálni:-))

2011. április 22.

HÚSVÉTI JÁTÉK


Adós vagyok ezzel a poszttal... de most itt van.:-)
A napokban többen is játszani hívtatok ( Krisztina, Gesztenye, Illéskrisz, Családi tűzhely )
hát itt vagyok és köszönöm a lehetőséget:-)
Egyébként nagyon jó ötlete volt annak, aki kitalálta, mert sok finomságra való ötletet kaphatunk Társainktól most az Ünnepek előtt!

Én, most az egyszer nem küldeném megnevezett Bloggereknek tovább, hanem azt kérném, hogy aki esetleg nem vett részt eddig benne és kedve van (na meg ideje), az posztolja a válogatását, hagy gyönyörködjünk mindannyian az alkotásaikban.

Bár ahogy elnéztem nálam 30 körül van a húsvéti receptek száma a blogon, azért kiemelem azokat, amik minden évben, így az idén is elkészülnek majd, mert a kedvenceink régóta vagy azok lettek a közelmúltban.

Tehát az ajánlataim, amikkel egyúttal:

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK SZERETETTEL!

BRIÓS vagy ITT is, régebbről.





 
HOT CROSS BUNS szintén a fenti tésztából, vajon miért is?:-))


SLOW COOKED BÁRÁNYCOMB


A LEGTUTIB RÉPATORTA



SÁRGATÚRÓ




Ciprusi húsvéti sós és édes kalácskák a ΦΛΑΟΥΝΕΣ - Flaounesz
Merthogy valami görögös is legyen, ha már Ciprusról írok...:-)




2011. április 21.

Ajándék Húsvétra


                                                                                                                                                
LÁGYTOJÁSTRATÓ A WMF-TŐL

Egy jópofa ajándék Húsvétra gyerekeknek, ez a kis tojástartó, amiből a  lágytojást ehetik.
Kétféle színben kapható, kislányoknak és kisfiúknak kék-zöld és sárga-narancssárga párosítással.
Ha hátranyítjuk az emberke sapkáját, beleültethetjük a tojást. A kiskalapácsos kezét meglökjük, az betöri a tojást. :-))
Leszedjük a tetején a héjját, és a hátrhajtott kis sapkába rakjuk.
A kiskanállal pedig jól kiesszük belőle a tojást!:-))
Én az idén ezt vettem a gyerekekenek a családban a csokitojás mellé, szerintem jobb ötlet, mint egy 100. játék és maradandó!:-)
WMF márkájú, úgyhogy a minőség garantált.