2011. április 12.

HOT CROSS BUNS avagy angol HÚSVÉTI KERESZTES ZSÖMLE





Ezt a posztot még Svédo-ban írtam... gondoltam majd felteszem Magyarországon, mert ott pihentünk pár napot az elmúlt héten... de aztán jobb dolgom is volt, mint netezni!:-)
Szuper jó volt Budapesten, gyönyörű a magyar tavasz, a virágzó fák, a zöld parkok és a sok finomság, amivel megpakoltuk a pocakunkat:-)
Szóval nagyon jól éreztük magunkat, és így most már innen Ciprusról küldöm ezt a jó kis finomságot Húsvétra....

HOT CROSS BUNS avagy angol HÚSVÉTI KERESZTES ZSÖMLE



Nálunk Húsvétkor (és perszer évközben is sokszor vasárnap reggelire) Anyukám Briósa készül, briósnak, kalácsnak, kalácskáknak, madárkának.
A recept ízre és állagra annyira tökéletes és olyan könnyen és gyorsan elkészül, hogy azért nem is nagyon sütök erre a célra mást.

Most Húsvétra is ez készül majd, de gondoltam, úgyis az elkövetkezendő héten Mo-on leszek(sütni nem fogok a szállodában), tehát legyen most egy kis csavar és készüljön a jól bevált Briós most az angol Húsvéti sütinek, vagyis süljön belőle HOT CROSS BUNS.
Csak a feléből sütöttem ezt, a másik feléből 3 cuki kis kalácskát.
Természetesen lehet az egészből is ezt az angol variációt sütni, akkor dagasztás után dupla adag gyümölcsöt és a dupla adag mézesfűszert a liszthez keverve az elején tesszük bele.

Tökéletesen sikerült azt hiszem, úgyhogy ezentúl ez a formátum is felkerül a Húsvéti asztalunkra. Különösen jó lesz ez mostantól Cipruson, ahol a köztudottan mélyen vallásos görögök nagyon fognak örülni egy kereszttel díszített péksüteménynek.

Tehát akkor, ahogy most készült, vagyis a tészta ugyanaz, mint a jól bevált BRIÓS! :-))

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
2,5 dkg vaj
1 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
csipet só

14 cm-es köröket vágunk ki (6 db-ot) sütőpapírból és egy muffintepsi mélyedésibe nyomjuk.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tettem és összedagasztattam vele.
Kivettem, kettéosztottam és a felébe belegyúrtam 10 dkg aszalt gyümölcsöt és 1 tk mézesfűszert.
Ezt a gyümölcsös tésztát 6 darabra vágtam, kis gombóckákat formáztam belőlük és a kibélelt muffintepsi mélyedéseibe tettem.
20 percig pihenni-kelni hagytam, majd a sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
2 ek lisztet kb. 5-6 tk hideg vízzel elkevertem, nyomózsákba töltöttem és kis kereszteket nyomtam a tésztagombócokra, közvetlenül a sütés előtt, majd betoltam őket a sütőbe.
15 perc alatt készresütöttem őket, még melegen Golden sziruppal lekentem.

Közben (amikor betettem sülni a gyümölcsös tésztagombócokat) a tészta másik felét 3 részre osztottam és minden részt 3 felé vettem.
Kisodortam és 3 kalácskát fontam belőlük.
Lekentem őket 1 felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket.
Amíg sültek a gyümölcsös tésztagombóckák, ezek a kalácskák még keltek, és mielőtt a sütőbe mentek volna, újra lekentem őket a felvert tojással és szórócukorral megszórtam.
15 perc alatt sültek meg ők is.

11 megjegyzés:

Erinacea írta...

Nagyon jól néznek ki a zsömik! Én még nem sütöttem ilyet, csak tanítottam angol órán. De úgy rémlik, nem bunch, hanem bun (hot cross buns) a neve.

Illéskrisz Konyhája írta...

Csoda szépeket sütöttél! Láttam már ezt a keresztes zsemlét, nekem is nagyon tetszik!!!
Már nagyon hiányoltalak itt a blogrengetegben. Itt jártál közel hozzám és nem jöttél el....Ejnye-bejnye... Örülök, hogy itt vagy!

Bianka írta...

Csodásak lettek

Juci konyhája írta...

Kedves Latsia!

A golden szirup helyett jó lesz megkenni mézzel?

Szemirámisz írta...

Hú, Latsia, hogy ez milyen szuper ötlet! Biztos nagyon illatosak és finomak lettek a kalácskák a mézesfűszertől.
A fonottak is tényleg nagyon cukik lettek. :))

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Csodás sütiket alkottál!
Azt szeretném kérdezni, hogy azért tojássárgájával lekented a sütés előtt ugye és utána tetted rá a keresztet?

Latsia írta...

Erinacea, köszi:-)
És tényleg buns, javítottam, egyszerűen nem is értem honnan a frászból vettem a bunch-ot??:-)))

Krisztikém én évekkel ezelőtt már sütöttem, azt is feltettem anno a fórumokra, a GF-ból, jó lett, mert onnan minden jó lesz, de sztem ez 100x finomabb lett!:-)
Majd legközelebb beugrom jó? Most csak 3-4 nap volt és az annyira kevés:-(

Bianka, köszi!

Juci, persze, kend meg mézzel, tökéletes lesz!:-) Jó rá egyébként a nádcukorszirup is, és a juharszirup is.

Szemi... faltuk!:-)) Pedig nekem mostanában annyira nem jönnek be a kelttészták.... vagy mégis?:-)))

Gesztenye, köszi!:-)
A kis zsömléket nem kentem le csak a kalácskákat, egyrészt mert, féltem, hogy lecsúszik majd róla a lisztkereszt, másrészt meg a fényesítő hatás nem volt szükséges, mert tudtam, hogy a végén a sziruppal való lekenéstől úgyis fényes lesz és az lett:-)

Gesztenye receptjei és Bonbon mánia írta...

Köszi, ki fogom próbálni!

Anazar írta...

Csinosak lettek a bun-ok, a kalacsok is! Amúg itt egész évben kapható a húsvéti keresztes péksüti.

trendo írta...

Álmomban, míg a tészta kelt
Anyám a konyhában énekelt
Nem kellett hozzá varázsgömb, se jós
Tudtam, ha felkelek: lesz briós!

Szabó Réka Manon írta...

Ma reggel ezzel leptem meg a családot, nagy sikere volt egy kis szőlőlekvárral együtt! :)