2020. május 31.

NUTELLÁS CHEESECAKE (SAJTTORTA)






NUTELLÁS CHEESECAKE (Nigella)

250 g Digestive keksz
75 g puha vaj
1 üveg (400 g) Nutella (szobahőmérsékletű)
100 g apróra vágott pirított mogyoró
500 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
60 gramm porcukor (szitálva)

Törjük a kekszet a konyhai aprítógépbe, adjuk hozzá a vajat, egy 1 ek Nutella-t, 3 ek (25 g)  mogyorót, és addig folytatjuk az aprítást, amíg nedves, homokos keverékünk lesz.
A keveréket egy 23 cm-es kapcsos torta formába nyomkodjuk és egy pohár aljával vagy a kezünkkel elsimítjuk. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy lehűljön.
Keverjük a krémsajtot és a porcukrot simára, majd adjuk hozzá a fennmaradó Nutella-t és keverjük tovább, amíg teljesen egyszínű lesz.
Vegyük ki a kekszalapot a hűtőből, és óvatosan simítsuk rá a Nutella keveréket. A fennmaradt apróra vágott mogyorót szórjuk a tetejére, hogy lefedje, és tegyük vissza legalább négy órára vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe. A legjobb,  ha egyenesen a hűtőből tálaljuk.

Latsia:
  • legközelebb a porcukrot kihagyom, túl édes tőle nekünk, a Nutella bőven elég!

2020. május 30.

Hátszín Teriyaki Keto





Hátszín Teriyaki Keto

4 ek gluténmentes Teriyaki szósz
2 ek almaszósz
4 gerezd fokhagyma, reszelt
2 ek friss gyömbér, reszelt
800 g hátszín, csíkokra vágva
1 ek szezámmag
1 ek szezám olaj
4 ek avokádóolaj
250 g szeletelt gomba
100 g brokkoli
Só és bors, ízlés szerint

Keverd össze egy tálban a teriyaki szószt, az almaszószt, a fokhagymát  és gyömbért. Add hozzá a csíkokra vágott hátszínt, és hagyd pácolódni, amíg elkészíted a fennmaradó hozzávalókat.
A szezámmagokat pirítsd meg forró, száraz serpenyőben aranysárgára, majd tedd félre.
Melegítsd meg az avokádóolajat egy nagy wokban vagy serpenyőben, és add hozzá a gombát. Addhozzá a húst és a pácot, és 2-3 percig süsd, majd a vége felé add hozzá a brokkolit, és keverd át. 
Add hozzá a szezámolajat, a sót és borsot ízlés szerint.
Tálald főtt karfiol rizzsel vagy salátával és a tetejét szórd meg pirított szezámmaggal.

Brownie golyók






Tökéletes a csokoládé imádóknak!
Vegán, nyers, glutén-, tej- és finomított cukormentes!


Brownie golyók

1 csésze dió
1/2 csésze mandula
12 datolya, magozva
2 ek kakaópor
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1/4 csésze csokoládé csepp
1–2 ek víz, szükség szerint

Tegyél minden hozzávalót a konyhai robotgépbe és aprítsd, amíg ragacsos masszává áll össze. 
Ha inkább morzsás, nem ragacsos, adj hozzá 1-2 ek vizet és keverd tovább.
Tedd a brownie masszát egy tálba. 
Add hozzá csokoládé cseppet és keverd össze. 
Közepes méretű (2-3 cm) golyókat formázz belőle. 
Hűtőben, dobozban 1 hétig áll el.

2020. május 29.

FRITTATA GOMBÁVAL ÉS SPENÓTTAL





Egy gyors ebéd vagy vacsora, friss salátával isteni!
KETO és GLUTÉNMENTES, PALEO és TEJTERMÉK MENTES.

FRITTATA GOMBÁVAL ÉS SPENÓTTAL

260 g friss spenót
1 tk ghee vagy vaj
120 g gomba, szeletelve
400 g füstölt kolbász, karikára vágva
1 gerezd fokhagyma, átnyomva
só és bors ízlés szerint
8 tojás

Melegítsd elő a sütőt 200°-ra. 
Egy serpenyőben fonnyaszd meg a spenótot közepes lángon. 
Öntsd ki a levet és tedd félre a spenótot.
Tedd a ghee-t egy öntöttvas serpenyőbe és pirítsd át rajta a gombát, a füstölt kolbászt és fokhagymát 2-3 percig.
Add hozzá a spenótot, és egyenletesen oszd elaz egész serpenyőben. Egy tálban keverd össze a tojásokat sóval és borssal, majd öntsd a serpenyőbe.
Óvatosan helyezd  a sütőbe és süssd készre 15-20 perc alatt.
A sütőből kivéve hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt felvágod.
Tálald vegyes salátával.

2020. május 28.

KETO ZSEMLE



KETO ZSEMLE

1 1/2 csésze mandula liszt
2 tk sütőpor
1/4 tk só
2 ek tejföl
4 ek vaj, megolvasztva
2 nagy tojás

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
Kenj ki egy 6 mélyedéses  muffin formát. 
Keverd össze a mandulalisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban.
Add hozzá a tejfölt, a vajat és a tojást, és keverd össze egy sűrű tésztává.
Kanalazd a tésztát a 6 mélyedésbe és süsd 12 percig.
Hagyd hűlni a formában 10 percig, mielőtt egy sütőrácsra teszed, hogy teljesen lehűljön.

2020. május 24.

EPRES CHEESECAKE OREO ALAPPAL






Na a kislányom kedvenc sütije készült, EPRES CHEESECAKE, de most egy kis csavarral. A szokásos kekszalap ma Oreo kekszből készült és az eper egészben ment a tetejére. Na jó, még egy változtatás, cukor helyett eritrit-stivia keveréket használtam, és az eredmény ugyanolyan finom. 



EPRES CHEESECAKE OREO ALAPPAL

2 csésze Oreo keksz, krém nélkül, darálva 
1/4 csésze vaj, megolvasztva
2 ek cukor

Krém:
4 x 250 gr csomag Philadelphia krémsajt
1,5 csésze cukor
3 ek liszt
1/4 tk só
4 nagy tojás
2 tojássárgája
1,5 tk vanília kivonat
1/4 csésze tejföl

Eperszósz:
1 csésze fagyasztott eper, felolvasztva
3 ek viz
2 ek cukor
1 tk kukoricakeményítő
piros ételfesték, opcionális
500 g friss eper, 

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
Forralj egy teáskannányi vizet a vízfürdő számára.
Keverd össze a kekszalap összetevőit egy konyhai késes robotgépben és nyomkod egy 22 cm-es kapcsos tortaformába és tedd félre.
Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot, a cukrot, a lisztet és a sót. Keverőgép használata esetén keverd alacsony sebességgel. Add hozzá az egész tojásokat és a tojássárgáját egyenként, jól megkeverve (de még mindig alacsony sebességgel) minden egyes hozzáadás után.
Tedd hozzá be a vaníliát és a tejföld és óvatosan keverd bele. 
Öntsd a tésztát a kekszalapra és tedd a tortaformát egy nagyobb tepsibe. Töltsd fel a tepsit a forrásban lévő vízzel, amíg nem ér a tortaforma feléig. Ha a tortaformád nem szivárgásmentes, a víz hozzáadása előtt az alját biztonságosan fóliával fedd be. 
Süsd, amíg a sajttorta szilárd és a tetején enyhén aranysárga lesz, 70–80 percig.
Vedd ki a sajttortát a vízfürdőből, és szobahőmérsékletre hűtsd le. Takard le fóliával hűtsd ki egy éjszakán át.

Epres réteg:
Pürésítsd a fagyasztott epret egy  turmixszal vagy egy merítő mixerrel. Egy szűrőn keresztül passzírozd át egy kis főzőedénybe és add hozzá a vizet.
Egy kis tálban keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt és keverd hozzá az eperhez. Forrald fel, és folyamatosan kevergesd amíg besűrűsödik és átlátszó lesz.
Ha szükséges, adj hozzá egy kis ételfestéket és hűtsd le szobahőmérsékletre.
Tedd az epret egy rétegben a lehűtött sajttorta tetejére és óvatosan öntsd vagy kanalazd az epermártást a tetejére. Fogyasztásig tartsd hűtőben.

2020. május 23.

Casarecce Arrabiata tonhallal






A mai ebédünk ismét az egészség jegyében készült. 
A tészta csicseriborsólisztből van a BARILLA terméke. 😍

Casarecce Arrabiata tonhallal

500 g Casarecce tészta
410 g kockára vágott paradicsom
5 ek olívaolaj
5 gerezd fokhagyma, aprítva
1 chili, magozva és aprítva
1 doboz tonhal
8-10 olajbogyó
só bors
1 csésze reszelt pecorino vagy parmezán

Melegítsd meg az olívaolajat egy nagy serpenyőben, add hozzá fokhagymát és a chilit.
Süsd  2-3 percig vagy addig, amíg a fokhagyma épp elkezd barnulni.
Add hozzá paradicsomot, és forrald fel és takarék lángon főzd 10-12 percig.
Ízesítsd sóval és borssal.
Főzd meg a tésztát csomagolás útmutatása szerint.
Szűrd le a tésztát és öntsd rá a paradicsom mártásra. 
Tedd rá az olajbogyót és a tonhalat és keverd át a mártással, azonnal tálald megszórva  a sajttal. 

A Bertolli cég üveges Arrabiata mártása is kitűnő a kockára vágott paradicsom helyett, akkor elég 5-6 percig főzni a mártást a fokhagymás olajon és nem kell hozzá chili.

2020. május 22.

Fokhagymás Vajas Marhasült Falatok





Fokhagymás Vajas Marhasült Falatok

1 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, hámozva és zúzva
450 g hátszín falatnyi méretű darabokra vágva
só, bors ízlés szerint
2 ek vaj
1 ek apróra vágott petrezselyem
1 ek apróra vágott metélőhagyma

Melegítsd meg az olajat egy nagyobb méretű serpenyőben közepes hőn.
Tedd bele a zúzott fokhagymát és süsd 1 percig.
Add hozzá a húst, és süsd barnára, kb. 3-4 percig mindkét oldalán 
Csökkentsd a hőt és add hozzá a vajat.
Keverd össze, hogy a vaj megolvadjon, és bevonja a húst. Fűszerezd sóval és borssal, és díszítsd petrezselyemmel és metélőhagymával.

Répatorta (Κεικ καροτοu)







Anyósom régi jól bevált ciprusi Répatortáját sütöttem meg, kuglófformában, eritrit-stevia keverékkel cukor helyett. Ugyanolyan finom lett! Ez amolyan (szaftos marad napokig) kávéhoz vagy teához való süti, de el tudok képzelni mellé akár egy gombóc fagyit is így nyáron... ha kifejezetten édességnek szánjuk! Vigyázat, függővé lehet válni tőle! 😍


Répatorta (Κεικ καροτοu)
Anyósom receptje - Latsia 

1 csésze = 300 ml (fehér IKEA- csésze pont annyi)

3 csésze liszt 
3 tk sütőpor 
1/2 csésze cukor 
1,5 csésze nagyra reszelt sárgarépa 
1 csésze olaj 
1 csésze darabolt dió 
1 csésze darabolt mandula vagy mogyoró 
1 csésze mazsola
1 csésze narancslé 
1/2 espresso-kávés csésze konyak 
1 tk fahéj 
reszelt narancshéj 

A hozzávalókat összekeverjük és egy kikent (tetszés szerinti) formába kanalazzuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
Rácsra borítva hűlni hagyjuk a fogyasztásig.
(ma nekem csak 50 perc volt, nem szabad kiszárítani! )

Latsia:
Ma cukor helyett eritrit-stevia keverékkel sült, ugyanolyan finom lett!

2020. május 18.

SAJTOS TALLÉR














 SAJTOS TALLÉR

500 g liszt
2 tojás
15 dkg margarin (én vajjal csináltam)
300 g sajt, reszelt
1 tk szódabikarbóna
só, kis pirospaprika,  köménymag ízlés szerint
annyi tejföl, hogy a tésztát könnyebben lehessen összegyúrni

Gyúrd össze a tésztát kézzel (vagy géppel) a hozzávalókból és formázz belőle kis golyókat.
Helyezz 3 golyót az ostyasütőbe pár centire egymástól és süsd, amíg aranybarna nem lesz.
Folytasd, amíg a tésztagolyók elfogynak.

Latsia: aki szereti a csipőset, tegyen bele ízlés szerint 1-2 tk chili paprika port  is! 

2020. május 17.

RÁK ÉS LAZAC MANGÓSALÁTÁVAL










Nyári ebéd volt ma, mert bizony a hőmérséklet ma 40 fok volt...

RÁK ÉS LAZAC MANGÓSALÁTÁVAL

2 ek olívolaj
2 szelet lazac
40 dkg tisztított rák
4 gerezd fokhagyma áttörve
1 tk chilipehely

A forró (fokhagymával  megszórt ) olívaolajon pár perc alatt megsütöm a lazac mind2 oldalát, kiveszem a serpenyőből és félreteszem.
A serpenyőbe dobom a chilit és a rákot, majd 4-5 perc alatt megsütöm.
A lazacokat félbevágom, tálra teszem, ráöntöm a serpenyő tartalmát és a salátával tálalom.

Mangósaláta

1 zacskó vegyes saláta
1 mangó hámozva, felkockázva
1 avokádó hámozva, felkockázva
1 marék fenyőmag és napraforgómag 
1 marék friss koriander
Olíva olaj ízlés szerint

2020. május 16.

Sült csirkemell


 



A legpuhább csirkemell! Nálunk az első helyen van, nagyobb adagot lesütve, csíkokra vágva, az egész heti szendvicsbe is elég! 


Sült csirkemell

4 csont nélküli, bőr nélküli csirkemell
3 ek olvasztott vaj 
1 ek barna cukor
1 tk só
1 tk olasz fűszerkeverék
1 tk füstölt paprika
1/4 tk fokhagymapor
1/4 tk hagymapor
1/4 tk fekete bors
2 ek apróra vágott petrezselyem
(elhagyható)


Melegítse elő a sütőt 200 ° C-ra.
Fújd be a tepsit tapadásmentes főző spray-vel vagy az olvasztott vajból kend meg kicsit.
Kend ke a hús mindkét oldalát az olvasztott vajjal.
Keverd össze egy kis a tálban a barna cukrot, a sót, az olasz fűszert, a füstölt paprikát, a fokhagymát, a hagymát és a fekete borsot. 
Dörzsöld be a csirkemell mindkét oldalát.
Süsd a csirkét 18-20 percig.
Szeletben van csíkokra vágva tálald a petrezselyemmel megszórva.

2020. május 15.

MASNITÉSZTA RUKKOLÁVAL ÉS SONKÁVAL



Egy igazi olasz, gyors ebéd vagy vacsora! 😍

MASNITÉSZTA RUKKOLÁVAL ÉS SONKÁVAL

400 g masnitészta
100 g + 20 g rukkola, külön
350g főtt burgonya 
4 + 2 ek olíva olaj, külön
500 ml zöldségleves 
2 ek Parmezán reszelve
1 mogyoróhagyma, aprítva
150 g sonka
só, bors ízlés szerint

Főzd ki a tésztát a csomagolásán leírtak szerint, szűrd le és tedd félre. 
Turmixold krémessé a szósz hozzávalóit( rukkola, főtt burgonya, 4 ek olíva olaj, zöldségleves, Parmezán, só, bors) és tedd félre. 
Egy serpenyőben az maradék 2 ek olíva olajon süsd össze 2-3 perc alatt a mogyoróhagymát a sonkával és a maradék 20 g rukkolával. Öntsd a tésztára a szósszal együtt és keverd át. Tálald azonnal.

2020. május 14.

EPERMISU POHÁRBAN





Itt már nagyon meleg van, 35 fok volt ma és a hétvége 40-42 fokot ígérnek... szóval, kell ez a kis hűsítő! 😍🍓

EPERMISU POHÁRBAN

4 pohárhoz:

450 g eper
60 g cukor 
60 g víz
1 ek keményítő

8 db babapiskóta

300 g Mascarpone
7 ek porcukor
400 ml tejszín
2 tk vanília
1 cs vaníliás puding por (főzés nélküli)

Először az szirupos epret készítjük el.
Egy edénybe kimérjük a cukrot és a vizet, felforraljuk hogy a cukor elolvadjon, majd belekeverjük az epret és pár percig együtt főzzük. A keményítőt összekeverjük 1-2 ek vízzel és az eperhez adjuk, belekeverjük és besűrítjük. Félretesszük hűlni.

Elkészítjük a krémet.
A konyhai robotgép táljába tesszük az összes hozzávalót és krémesre keverjük.

Összeállítás : amikor az eper lehűlt.
A poharakba rétegezzük így:
eper, babapiskóta, krém, eper babapiskóta, krém, eper
Poharanként 2 babapiskótát használunk.




2020. május 13.

KRÉMES GOMBÁS CSIRKE






KRÉMES GOMBÁS CSIRKE 

2 ek olívaolaj
700 g csirkemell - csont nélküli, bőr nélküli
1 hagyma, aprítva
6 gerezd fokhagyma
30 g aszalt paradicsom, apróra vágva
300g gomba, szeletelve
1 csésze csirkehús leves
1 csésze tejszín
Só és bors, ízlés szerint
10 darab friss kakukkfű, kétfelé osztva

Fűszerezd a csirkemell mindkét oldalát. Melegítsd meg az olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsd meg a csirkét kb. 2-3 percig mindkét oldalán (ezen a ponton a csirke nem fog teljesen átsülni, mivel ezt később folytatjuk, a mártással). Tedd félre egy tányérra. 
Ugyanebben a serpenyőbe add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a napon szárított paradicsomot és a gombát, és pirítsd körülbelül 5 percig. 
Vedd a kakukkfű ágainak felét, húzd le a leveleket a szárról, és tedd a serpenyőbe. Öntsd bele a csirkehús levest  és forrald fel. 
Keverd hozzá a tejszínt és vedd lejjebb a hőt. Tedd vissza a csirkét a serpenyőbe és főzd további 8-10 percig, vagy amíg a csirke át nem főtt, és a mártás besűrűsődik. Díszítsd a maradék kakukkfűvel.