Na a kislányom kedvenc sütije készült, EPRES CHEESECAKE, de most egy kis csavarral. A szokásos kekszalap ma Oreo kekszből készült és az eper egészben ment a tetejére. Na jó, még egy változtatás, cukor helyett eritrit-stivia keveréket használtam, és az eredmény ugyanolyan finom.
EPRES CHEESECAKE OREO ALAPPAL
2 csésze Oreo keksz, krém nélkül, darálva
1/4 csésze vaj, megolvasztva
2 ek cukor
Krém:
4 x 250 gr csomag Philadelphia krémsajt
1,5 csésze cukor
3 ek liszt
1/4 tk só
4 nagy tojás
2 tojássárgája
1,5 tk vanília kivonat
1/4 csésze tejföl
Eperszósz:
1 csésze fagyasztott eper, felolvasztva
3 ek viz
2 ek cukor
1 tk kukoricakeményítő
piros ételfesték, opcionális
500 g friss eper,
Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
Forralj egy teáskannányi vizet a vízfürdő számára.
Keverd össze a kekszalap összetevőit egy konyhai késes robotgépben és nyomkod egy 22 cm-es kapcsos tortaformába és tedd félre.
Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot, a cukrot, a lisztet és a sót. Keverőgép használata esetén keverd alacsony sebességgel. Add hozzá az egész tojásokat és a tojássárgáját egyenként, jól megkeverve (de még mindig alacsony sebességgel) minden egyes hozzáadás után.
Tedd hozzá be a vaníliát és a tejföld és óvatosan keverd bele.
Öntsd a tésztát a kekszalapra és tedd a tortaformát egy nagyobb tepsibe. Töltsd fel a tepsit a forrásban lévő vízzel, amíg nem ér a tortaforma feléig. Ha a tortaformád nem szivárgásmentes, a víz hozzáadása előtt az alját biztonságosan fóliával fedd be.
Süsd, amíg a sajttorta szilárd és a tetején enyhén aranysárga lesz, 70–80 percig.
Vedd ki a sajttortát a vízfürdőből, és szobahőmérsékletre hűtsd le. Takard le fóliával hűtsd ki egy éjszakán át.
Epres réteg:
Pürésítsd a fagyasztott epret egy turmixszal vagy egy merítő mixerrel. Egy szűrőn keresztül passzírozd át egy kis főzőedénybe és add hozzá a vizet.
Egy kis tálban keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt és keverd hozzá az eperhez. Forrald fel, és folyamatosan kevergesd amíg besűrűsödik és átlátszó lesz.
Ha szükséges, adj hozzá egy kis ételfestéket és hűtsd le szobahőmérsékletre.
Tedd az epret egy rétegben a lehűtött sajttorta tetejére és óvatosan öntsd vagy kanalazd az epermártást a tetejére. Fogyasztásig tartsd hűtőben.