2008. október 31.
BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN
BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN
VÖRÖSBOROS MÁRTÁS / Latsia
3 dkg vaj
1,5 dl vörösbor
1 hagyma
2 tk barnacukor
1 tk finomliszt
só, bors
A vajat megolvassztottam egy serpenyőben és 5 perc alatt megpároltam benne puhára a vékonyra felszeletelt hagymát.
Megszórtam a liszttel és a cukorral, majd 1 percig továbbsütöttem.
Keverés mellett apránként felengedtem a borral, majd tovább kevergetve addig főztem, amíg a felére be nem sűrűsödött.
Sóztam-borsoztam.
2008. október 30.
Gong - Bao / Mogyorós csirke
Gong - Bao / Mogyorós csirke - Malena77
40 perc elk.idő
4 főre
503 kcal / fő
50 dkg csirkemellfilé
só
3 kiskanál nem túl sós szójamártás
5 ek. száraz fehérbor
1 púpozott kiskanál kukoricaliszt vagy - keményítő
1 tojásfehérje
3 cső 6-7 cm-es csilipaprika
3 gerezd fokhagyma
kisujjnyi db friss gyömbér
4 dundi újhagyma
fél-fél cső piros és zöld kaliforniai paprika
5 ek. olaj
8-10 dkg pörkölt földimogyoró
a mártáshoz:
2 ek. nem túl sós szójamártás
1 ek. chilimártás
3 kiskanál 6%-os fehérborecet
3 kiskanál cukor
1 ek. kukoricaliszt vagy keményítő
kb. 2,5 dl víz
A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, tálba szórjuk.
Fél kiskanálnyi sóval és a nem túl sós szójamártással (pl. Heinz), 2 ek. borral és a kukoricaliszttel elkeverjük, a fléig felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
Letakarva hűtőben 20 percig érleljük.
Ezalatt a chilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk és a megtisztított fokhagymával meg gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk.
Az újhagymát vékony karikákra, a kicsumázott kaliforniai paprikát 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat wokban, vagy széles vasserpenyőben megforrósítjuk.
Kb. fél perc múlva füstölögni kezd, ekkor jó. Először a chilipaprikát majd 15-20 másodperc elteltével a fokhagymát és a gyömbért dobjuk bele.
Újabb 15-20 másodperc múlva a pácolt csirkét is hozzáadjuk.
Nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütjük, majd a maradék 3 ek bort ráöntjük az újhagymát és a színes paprikakockákat hozzáadjuk. 2 percig együtt sütjük pároljuk.
Az összes mártáshoz valót (a szója és a chilimártás is készen kapható, az előbbiből a nem túl sósat utóbbiból a csípőset vegyük) simára keverjük, az előzőekre öntjük. kb. 1 percig főzzük, ennyi idő alatt besűrűsödik.
Végül a mogyorót is beleszórjuk.
Azonnal tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.
RAKOTT KELKÁPOSZTA
RAKOTT KELKÁPOSZTA
Sós vízben megfőzöm a kelkáposztát, egészben.
Főzök rizst, és csinálok egy daráthúsos pörköltet, jó fűszeresen. (só, bors, pirospaprika)
Rizst összekeverem a hússal.
Sütőpapirral kibélelek, egy mélyebb tepsit, pici olajat teszek bele.
Lerakok egy sor kelkáposztalevelet, arra egy adag darálthúsos keveréket, jól megtejfölözöm, és addig folytatom míg elfogynak a hozzávalók.
Tejfölt tojással, pici sóval összekeverek, és a tetejére öntöm.
Apróra vágott baconnal megszórom.
200 fokos sütőben, sütöm kb. 3/4 órát.
Szoktam a darálthúshoz , füstöltet is tenni.
Latsia:
- 80 dkg darálthúshoz tettem 2,5 dl rizst /főzés előtt volt ennyi/
2008. október 24.
FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT
FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT / Latsia
1,5 kg csirkecomb + csirkemell vegyesen
5 burgonya negyedelve
3 nagy fej csiperke gomba félbevágva
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
pác:
olívaolaj, pirospaprika, kakukkű, majoranna, oregano, chilli, só, bors
A húst átforgatjuk a pácban és a tepsire pakoljuk.
Közétesszük a fokhagyma gerezdeket, a negyedekre vágott burgonyát, és a félbevágott gombákat.
Még egy kis olívaolajjal megöntözzük és megsózzuk a burgonyát és a gombát.
Letakarjuk fóliával és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Levesszük a fóliát és rápirítunk, savanyúsággal tálaljuk.
ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL
ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL
24 kis keksz
1/2 csésze dió vagy pekándió pirítva, aprítva
8 dkg puha vaj
1/2 csésze barnacukor
1 tojás
1 tk vanília esszencia
5 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/4 tk fahéj
15 dkg zabpehely
összesen 1/2 csésze aszalt áfonya és csokicseppek
A hozzávalókat összekevertem, a tésztát megfeleztem.
Az egyik részéhez az áfonyát a másikhoz a csokicseppeket /fekete és fehér/ kevertem.
24 kanálnyit adagoltam /én kekszsütőlemezen sütöm, de sütőpapírral bélelt tepsin süti az eredeti/ és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- az eredeti recept ennek a duplája és ITT van
SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL
SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL / Latsia
2 főre
20 dkg penne tészta
8 db húsgombóc készresütve
1 ek olívaolaj
20 dkg spenótlevél
3 ek kesudió
5 dkg Parmezán sajt
A tésztát megfőztem és az utolsó pár percre a spenótot is a főzővizébe tettem.
Leszűrtem és összekevertem a többi hozzávalóval, azonnal tálaltam.
Latsia:
- az eredeti recept kolbászdarabokat ír hozzá
- a húsgombóc tetszés szerinti, lehet fasírtgombóc, köttbullar, de akár falafel is jó hozzá
2008. október 23.
LAZAC Á LA KUBA
LAZAC Á LA KUBA / Latsia
50 dkg lazacfilé
só, bors
sofrito - fűszeres mártás:
1 sárga színű paprika
1 piros színű paprika
1 hagyma
1 hagyma vagy 2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss chilli paprika
1 ek olívaolaj
2 paradicsom
1 ek fehérborecet
1/2 dl fehérbor
1 ek paradicsompüré
1/2 lime leve
fűszerek: petrezselyem, oregano, bazsalikom, koriander
Egy sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 20 perc alatt megsütöttem a sózott-borsozott lazacszeleteket.
Közben felaprítottam a paprikákat, a hagymát, a fokhagymát és a chillit és olívaolajon átforgattam.
Felkockáztam a paradicsomot, beledobtam és hozzákevertem az ecetet, a bort, a ppürét és a lime levét.
Pár percig sütöttem, fűszereztem és tálratettem.
Ráfektettem a halat és sült burgonyával körítettem.
Latsia:
- gyors és nagyon finom étel
HÓGOLYÓ TRÜFFEL
HÓGOLYÓ TRÜFFEL
2 dl tejszín
20 dkg 70%-os feketecsoki
20 dkg kókuszreszelék
A tejszínt felmelegítettem, épp csak ahogy forrni kezdett beletördeltem a csokit.
Addig kevertem, amíg krémesre olvadt, majd behűtöttem kb. 2 órára.
Egy teáskanállal kivettem belőle, és gombócot formáztam belőle kézzel.
Kókuszreszelékbe hempergetve tettem tálra.
3 napig áll el hűtőben, 1 hónapig fagyasztóban.
Latsia:
- nagyon finom, az ünnepekre kitűnő, mivel előre elkészíthető
FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES
FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES / Latsia
6 dkg bacon
2-3 szelet füstölthús
1 hagyma
1 ek paradicsompüré
1 zöldpaprika
1 ek pirospaprika
1 üveg zöldbab /főtt/
1 marék petrezselyem
2 dl tejföl
A bacont lepirítom hozzákeverem a sonkát és a hagymát, kicsit megpárolom.
Rádobom a paradicsompürét, a felkockázott zöldpaprikát, és átforgatom a pirospaprikával.
Ráöntöm a leszűrt babot és annyi vizet, amilyen sűrűre szeretném a levest.
Felforralom, hozzákeverem a tejföl felét, tálba merem.
Ráteszek 1 tk tejfölt és megszórom snidlinggel.
Latsia:
- lehet hígabbra-sűrűbbre, ki hogy szereti
2008. október 22.
MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG
MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG
2-3 marék puha mézessüti
3 dl tejből vaníliaszósz
1 marék pisztácia
1 marék aszalt vörösáfonya
1-2 ek étcsoki csepp
karamell
A sütit elmorzsoltam nagyobb darabokra és egy lapos tálba szórtam.
Leöntöttem a vaníliaszósszal, amibe előzőleg belekevertem a többit.
Karamellel áthúztam.
Latsia:
- ezt a gyors édességet azért készítettem, mert mélyhűtőmben lapult egy kis maradék mézes süti
-bármilyen sütiből finom
TENGERGYÜMÖLCSEIVEL TÖLTÖTT TÉSZTA
1 csomag vajastészta
30 dkg koktélrák
20 dkg kagyló
3 ek kakukkfű
1 hagyma
20 db zöld olívabogyó
8 db aszalt paradicsom
3 tojás
3 dl tejszín
2 dl reszelt Emmentali sajt
só, bors
A tésztát egy kivajazott 22 cm-es formába terítettem, a széleit körben felhúzva.
Megszórtam a felaprított hagymával, az olivabogyóval és a csíkokra vágott aszalt paradicsommal.
Ráöntöttem a rákot és a kagylót, megszórtam a kaporral, sóztam-borsoztam.
Összekevertem a tojást a tejszínnel és a sajttal, majd azt is ráöntöttem.
Előmelegített 175 fokos sütőben 50-55 perc alatt megsütöttem.
2008. október 20.
CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS
CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS / Latsia
50 dkg csirkemell
1 ek olívaolaj
1 dl édes chilliszósz
1 marék kesudió
1 marék pisztácia
1 marék aszaltszilva
1 marék petrezselyem
só, bors, chillipor
2 ek méz
2 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma
A forró olajon lepirítjuk a csirkemellet, és hozzáadjuk-keverjük a többit.
Pár perc alatt átsütjük.
2008. október 18.
FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM
FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM / Latsia
1 vékony szelet füstöltlazac
25 dkg krémes túró
1 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma átnyomva
1 tk kapor
A halat villával összetörtem és a többi hozzávalóval összekevertem.
Pirítóssal vagy friss kenyérrel egyarány nagyon finom.
BÁCSKAI RIZSESHÚS
BÁCSKAI RIZSESHÚS / Latsia
3 főre
40 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
8 dkg apróra vágott bacon
2 tk pirospaprika
20 dkg gömbölyű szemű rizs
A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk.
A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felkockázzuk.
A paradicsomkat leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a bacont, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot és saját levében, fedő alatt 10 percig főzzük.
Belekeverjük a rizst és 5 dl vizet, majd további 20 perc alatt készrefőzzük.
Savanyúsággal tálaljuk.
CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ
CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ
20 dkg 70 %-os feketecsoki
10 dkg vaj
5 dkg barnacukor
9 dkg kristálycukor
1 tk vaníliaesszencia
1 tojás
10 dkg pekándió
10 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
9 dkg csokit megolvasztottam 1 perc alatt a mikróban.
Beleöntöttem a vajat, a cukrokat, a vaníliát és a tojást, habosra kevertem.
Beleforgattam a maradék csoki és a pekándió 3/4-ét, majd a lisztet és a szódabikarbónát.
2 tepsire raktam 12 kanál masszát, megszórtam a maradék csokival és a pekándióval.
12 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- nekem 24 keksz lett és nem kicsikék, úgyhogy legközelebb 30-at csinálok
Csirke 40 gerezd fokhagymával
Csirke 40 gerezd fokhagymával - Mindmegette
1 csirke
4-5 fej fokhagyma
2-3 dl száraz fehérbor
olívaolaj, rozmaring, kakukkfű, oregánó
2 citrom
1 csokor petrezselyem
só, bors
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket.
Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük).
A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges).
A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk.
A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük.
Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen.
200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát.
Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét.
Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.
Megjegyzés:
Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik.
Latsia:
- csirkecombból és csirkemellből sütöttem, így a citromot közétettem, de csak 1-et, különben túl savanyú lenne
- így a sülési idő: 45 perc + pirítás fólia nélkül
- nagyon finom és nagyon hasonlít a Ciprusi csirkémre
2008. október 17.
SÜTŐBEN SÜLT RÁK
SÜTŐBEN SÜLT RÁK
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma aprítva
1 chilli magozva aprítva
1 mogyoróhagyma aprítva
2 ek paradicsompüré
50 dkg rák
1 citrom gerezdekre vágva
Melegíts elő a sütőben egy tűzálló tálat, kb. 5 perc alatt.
Ezalatt keverd össze a többi hozzávalót a citrom kivételével.
Vedd ki a felmelegített tálat, öntsd bele az olajat, majd a paradicsomos keveréket.
Tedd bele a rákokat, rakd közéjük a citromgerezdeket és a 225 fokos sütőben süsd meg 5 perc alatt.
2008. október 16.
BARBECUE SZÁRNYAK
BARBECUE SZÁRNYAK / Latsia
90 dkg csirkeszárny
pác:
1/2 dl repceolaj
1 ek citromlé
1 ek ecet
1 dl chiliszósz
1 ek szójaszósz
1 fokhagymagerezd
2 ek zöldfűszer
10 csepp Tabasco
1/2 tk só
Keverd össze a pác hozzávalóit és forgasd bele a szárnyakat.
Hűtsd be 1 órára.
Egy sütőpapírral bélet tepsiben süsd meg 225 fokon 20 perc alatt.
Salátával kínáld.
2008. október 14.
GRILLEZETT FÜGE
PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR
PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR
2 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk só
1 ek olívaolaj
5 dl liszt
töltelék:
20 dkg Feta sajt
8 db olajban eltett aszalt paradicsom
4 ek friss vagy 2 tk szárított bazsalikom vagy oregáno
2 tk olaj a paradicsoméból
A langyos vízben elkevertem az élesztőt és összedolgoztam a tészta többi hozzávalójával.
30 percig pihentettem, majd kinyújtottam 25 x 35 cm-esre.
Rámorzsoltam a Fetát, rászórtam a felcsíkozott aszalt paradicsomot, és a friss aprított bazsalikomot.
Ráöntöttem a paradicsomos olajat és feltekertem, mint a bejglit, megszórtam egy pici liszttel.
Lefedve 20 percet pihentettem, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készresütöttem.
Latsia:
- a kenyérsütőgép dagasztotta össze a tésztát pár perc alatt
- fagyasztott friss bazsalikomot szórtam rá, mert az volt itthon
GYORS CHILI CON CARNE
GYORS CHILI CON CARNE / Latsia
50 dkg darált marhahús
1 tasak fajita vagy tacofűszer
1 üveg közepesen erős salsaszósz
1 doboz áttört paradicsom fokhagymával és chilivel
1 doboz vörösbab
olaj
só, bors
A forró olajon átsütöm a darálthúst, villával szétszedem és összekeverem a fűszerrel.
Hozzáöntöm a salsaszószt és a paradicsomot, valamint a babot.
10 perc alatt összefőzöm, sózom-borsozom és tálalom.