2008. október 31.
BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN
BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN
VÖRÖSBOROS MÁRTÁS / Latsia
3 dkg vaj
1,5 dl vörösbor
1 hagyma
2 tk barnacukor
1 tk finomliszt
só, bors
A vajat megolvassztottam egy serpenyőben és 5 perc alatt megpároltam benne puhára a vékonyra felszeletelt hagymát.
Megszórtam a liszttel és a cukorral, majd 1 percig továbbsütöttem.
Keverés mellett apránként felengedtem a borral, majd tovább kevergetve addig főztem, amíg a felére be nem sűrűsödött.
Sóztam-borsoztam.
2008. október 30.
Gong - Bao / Mogyorós csirke
Gong - Bao / Mogyorós csirke - Malena77
40 perc elk.idő
4 főre
503 kcal / fő
50 dkg csirkemellfilé
só
3 kiskanál nem túl sós szójamártás
5 ek. száraz fehérbor
1 púpozott kiskanál kukoricaliszt vagy - keményítő
1 tojásfehérje
3 cső 6-7 cm-es csilipaprika
3 gerezd fokhagyma
kisujjnyi db friss gyömbér
4 dundi újhagyma
fél-fél cső piros és zöld kaliforniai paprika
5 ek. olaj
8-10 dkg pörkölt földimogyoró
a mártáshoz:
2 ek. nem túl sós szójamártás
1 ek. chilimártás
3 kiskanál 6%-os fehérborecet
3 kiskanál cukor
1 ek. kukoricaliszt vagy keményítő
kb. 2,5 dl víz
A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, tálba szórjuk.
Fél kiskanálnyi sóval és a nem túl sós szójamártással (pl. Heinz), 2 ek. borral és a kukoricaliszttel elkeverjük, a fléig felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
Letakarva hűtőben 20 percig érleljük.
Ezalatt a chilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk és a megtisztított fokhagymával meg gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk.
Az újhagymát vékony karikákra, a kicsumázott kaliforniai paprikát 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az olajat wokban, vagy széles vasserpenyőben megforrósítjuk.
Kb. fél perc múlva füstölögni kezd, ekkor jó. Először a chilipaprikát majd 15-20 másodperc elteltével a fokhagymát és a gyömbért dobjuk bele.
Újabb 15-20 másodperc múlva a pácolt csirkét is hozzáadjuk.
Nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütjük, majd a maradék 3 ek bort ráöntjük az újhagymát és a színes paprikakockákat hozzáadjuk. 2 percig együtt sütjük pároljuk.
Az összes mártáshoz valót (a szója és a chilimártás is készen kapható, az előbbiből a nem túl sósat utóbbiból a csípőset vegyük) simára keverjük, az előzőekre öntjük. kb. 1 percig főzzük, ennyi idő alatt besűrűsödik.
Végül a mogyorót is beleszórjuk.
Azonnal tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.
Címkék:
csirke
RAKOTT KELKÁPOSZTA
RAKOTT KELKÁPOSZTA
Sós vízben megfőzöm a kelkáposztát, egészben.
Főzök rizst, és csinálok egy daráthúsos pörköltet, jó fűszeresen. (só, bors, pirospaprika)
Rizst összekeverem a hússal.
Sütőpapirral kibélelek, egy mélyebb tepsit, pici olajat teszek bele.
Lerakok egy sor kelkáposztalevelet, arra egy adag darálthúsos keveréket, jól megtejfölözöm, és addig folytatom míg elfogynak a hozzávalók.
Tejfölt tojással, pici sóval összekeverek, és a tetejére öntöm.
Apróra vágott baconnal megszórom.
200 fokos sütőben, sütöm kb. 3/4 órát.
Szoktam a darálthúshoz , füstöltet is tenni.
Latsia:
- 80 dkg darálthúshoz tettem 2,5 dl rizst /főzés előtt volt ennyi/
Címkék:
egytálétel
2008. október 24.
FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT
FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT / Latsia
1,5 kg csirkecomb + csirkemell vegyesen
5 burgonya negyedelve
3 nagy fej csiperke gomba félbevágva
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
pác:
olívaolaj, pirospaprika, kakukkű, majoranna, oregano, chilli, só, bors
A húst átforgatjuk a pácban és a tepsire pakoljuk.
Közétesszük a fokhagyma gerezdeket, a negyedekre vágott burgonyát, és a félbevágott gombákat.
Még egy kis olívaolajjal megöntözzük és megsózzuk a burgonyát és a gombát.
Letakarjuk fóliával és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Levesszük a fóliát és rápirítunk, savanyúsággal tálaljuk.
Címkék:
csirke,
egytálétel
ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL
ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL
24 kis keksz
1/2 csésze dió vagy pekándió pirítva, aprítva
8 dkg puha vaj
1/2 csésze barnacukor
1 tojás
1 tk vanília esszencia
5 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/4 tk fahéj
15 dkg zabpehely
összesen 1/2 csésze aszalt áfonya és csokicseppek
A hozzávalókat összekevertem, a tésztát megfeleztem.
Az egyik részéhez az áfonyát a másikhoz a csokicseppeket /fekete és fehér/ kevertem.
24 kanálnyit adagoltam /én kekszsütőlemezen sütöm, de sütőpapírral bélelt tepsin süti az eredeti/ és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- az eredeti recept ennek a duplája és ITT van
SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL
SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL / Latsia
2 főre
20 dkg penne tészta
8 db húsgombóc készresütve
1 ek olívaolaj
20 dkg spenótlevél
3 ek kesudió
5 dkg Parmezán sajt
A tésztát megfőztem és az utolsó pár percre a spenótot is a főzővizébe tettem.
Leszűrtem és összekevertem a többi hozzávalóval, azonnal tálaltam.
Latsia:
- az eredeti recept kolbászdarabokat ír hozzá
- a húsgombóc tetszés szerinti, lehet fasírtgombóc, köttbullar, de akár falafel is jó hozzá
2008. október 23.
LAZAC Á LA KUBA
LAZAC Á LA KUBA / Latsia
50 dkg lazacfilé
só, bors
sofrito - fűszeres mártás:
1 sárga színű paprika
1 piros színű paprika
1 hagyma
1 hagyma vagy 2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss chilli paprika
1 ek olívaolaj
2 paradicsom
1 ek fehérborecet
1/2 dl fehérbor
1 ek paradicsompüré
1/2 lime leve
fűszerek: petrezselyem, oregano, bazsalikom, koriander
Egy sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 20 perc alatt megsütöttem a sózott-borsozott lazacszeleteket.
Közben felaprítottam a paprikákat, a hagymát, a fokhagymát és a chillit és olívaolajon átforgattam.
Felkockáztam a paradicsomot, beledobtam és hozzákevertem az ecetet, a bort, a ppürét és a lime levét.
Pár percig sütöttem, fűszereztem és tálratettem.
Ráfektettem a halat és sült burgonyával körítettem.
Latsia:
- gyors és nagyon finom étel
Címkék:
hal
HÓGOLYÓ TRÜFFEL
HÓGOLYÓ TRÜFFEL
2 dl tejszín
20 dkg 70%-os feketecsoki
20 dkg kókuszreszelék
A tejszínt felmelegítettem, épp csak ahogy forrni kezdett beletördeltem a csokit.
Addig kevertem, amíg krémesre olvadt, majd behűtöttem kb. 2 órára.
Egy teáskanállal kivettem belőle, és gombócot formáztam belőle kézzel.
Kókuszreszelékbe hempergetve tettem tálra.
3 napig áll el hűtőben, 1 hónapig fagyasztóban.
Latsia:
- nagyon finom, az ünnepekre kitűnő, mivel előre elkészíthető
Címkék:
BBC-GF,
golyók,
karácsonyi recept,
krémes desszert
FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES
FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES / Latsia
6 dkg bacon
2-3 szelet füstölthús
1 hagyma
1 ek paradicsompüré
1 zöldpaprika
1 ek pirospaprika
1 üveg zöldbab /főtt/
1 marék petrezselyem
2 dl tejföl
A bacont lepirítom hozzákeverem a sonkát és a hagymát, kicsit megpárolom.
Rádobom a paradicsompürét, a felkockázott zöldpaprikát, és átforgatom a pirospaprikával.
Ráöntöm a leszűrt babot és annyi vizet, amilyen sűrűre szeretném a levest.
Felforralom, hozzákeverem a tejföl felét, tálba merem.
Ráteszek 1 tk tejfölt és megszórom snidlinggel.
Latsia:
- lehet hígabbra-sűrűbbre, ki hogy szereti
Címkék:
egytálétel,
leves
2008. október 22.
MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG
MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG
2-3 marék puha mézessüti
3 dl tejből vaníliaszósz
1 marék pisztácia
1 marék aszalt vörösáfonya
1-2 ek étcsoki csepp
karamell
A sütit elmorzsoltam nagyobb darabokra és egy lapos tálba szórtam.
Leöntöttem a vaníliaszósszal, amibe előzőleg belekevertem a többit.
Karamellel áthúztam.
Latsia:
- ezt a gyors édességet azért készítettem, mert mélyhűtőmben lapult egy kis maradék mézes süti
-bármilyen sütiből finom
Címkék:
karácsonyi recept,
krémes desszert,
sütemény
TENGERGYÜMÖLCSEIVEL TÖLTÖTT TÉSZTA
1 csomag vajastészta
30 dkg koktélrák
20 dkg kagyló
3 ek kakukkfű
1 hagyma
20 db zöld olívabogyó
8 db aszalt paradicsom
3 tojás
3 dl tejszín
2 dl reszelt Emmentali sajt
só, bors
A tésztát egy kivajazott 22 cm-es formába terítettem, a széleit körben felhúzva.
Megszórtam a felaprított hagymával, az olivabogyóval és a csíkokra vágott aszalt paradicsommal.
Ráöntöttem a rákot és a kagylót, megszórtam a kaporral, sóztam-borsoztam.
Összekevertem a tojást a tejszínnel és a sajttal, majd azt is ráöntöttem.
Előmelegített 175 fokos sütőben 50-55 perc alatt megsütöttem.
Címkék:
svéd receptek,
tengeri cucc,
tészta
2008. október 20.
CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS
CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS / Latsia
50 dkg csirkemell
1 ek olívaolaj
1 dl édes chilliszósz
1 marék kesudió
1 marék pisztácia
1 marék aszaltszilva
1 marék petrezselyem
só, bors, chillipor
2 ek méz
2 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma
A forró olajon lepirítjuk a csirkemellet, és hozzáadjuk-keverjük a többit.
Pár perc alatt átsütjük.
Címkék:
csirke
2008. október 18.
FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM
FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM / Latsia
1 vékony szelet füstöltlazac
25 dkg krémes túró
1 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma átnyomva
1 tk kapor
A halat villával összetörtem és a többi hozzávalóval összekevertem.
Pirítóssal vagy friss kenyérrel egyarány nagyon finom.
Címkék:
hal,
szendvicskrémek
BÁCSKAI RIZSESHÚS
BÁCSKAI RIZSESHÚS / Latsia
3 főre
40 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
8 dkg apróra vágott bacon
2 tk pirospaprika
20 dkg gömbölyű szemű rizs
A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk.
A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felkockázzuk.
A paradicsomkat leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a bacont, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot és saját levében, fedő alatt 10 percig főzzük.
Belekeverjük a rizst és 5 dl vizet, majd további 20 perc alatt készrefőzzük.
Savanyúsággal tálaljuk.
Címkék:
egytálétel,
sertéshús
CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ
CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ
20 dkg 70 %-os feketecsoki
10 dkg vaj
5 dkg barnacukor
9 dkg kristálycukor
1 tk vaníliaesszencia
1 tojás
10 dkg pekándió
10 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
9 dkg csokit megolvasztottam 1 perc alatt a mikróban.
Beleöntöttem a vajat, a cukrokat, a vaníliát és a tojást, habosra kevertem.
Beleforgattam a maradék csoki és a pekándió 3/4-ét, majd a lisztet és a szódabikarbónát.
2 tepsire raktam 12 kanál masszát, megszórtam a maradék csokival és a pekándióval.
12 perc alatt megsütöttem.
Latsia:
- nekem 24 keksz lett és nem kicsikék, úgyhogy legközelebb 30-at csinálok
Címkék:
BBC-GF,
karácsonyi recept,
keksz
Csirke 40 gerezd fokhagymával
Csirke 40 gerezd fokhagymával - Mindmegette
1 csirke
4-5 fej fokhagyma
2-3 dl száraz fehérbor
olívaolaj, rozmaring, kakukkfű, oregánó
2 citrom
1 csokor petrezselyem
só, bors
A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket.
Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük).
A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges).
A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk.
A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük.
Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen.
200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát.
Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét.
Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.
Megjegyzés:
Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik.
Latsia:
- csirkecombból és csirkemellből sütöttem, így a citromot közétettem, de csak 1-et, különben túl savanyú lenne
- így a sülési idő: 45 perc + pirítás fólia nélkül
- nagyon finom és nagyon hasonlít a Ciprusi csirkémre
Címkék:
csirke
2008. október 17.
SÜTŐBEN SÜLT RÁK
SÜTŐBEN SÜLT RÁK
1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma aprítva
1 chilli magozva aprítva
1 mogyoróhagyma aprítva
2 ek paradicsompüré
50 dkg rák
1 citrom gerezdekre vágva
Melegíts elő a sütőben egy tűzálló tálat, kb. 5 perc alatt.
Ezalatt keverd össze a többi hozzávalót a citrom kivételével.
Vedd ki a felmelegített tálat, öntsd bele az olajat, majd a paradicsomos keveréket.
Tedd bele a rákokat, rakd közéjük a citromgerezdeket és a 225 fokos sütőben süsd meg 5 perc alatt.
Címkék:
svéd receptek,
tengeri cucc
2008. október 16.
BARBECUE SZÁRNYAK
BARBECUE SZÁRNYAK / Latsia
90 dkg csirkeszárny
pác:
1/2 dl repceolaj
1 ek citromlé
1 ek ecet
1 dl chiliszósz
1 ek szójaszósz
1 fokhagymagerezd
2 ek zöldfűszer
10 csepp Tabasco
1/2 tk só
Keverd össze a pác hozzávalóit és forgasd bele a szárnyakat.
Hűtsd be 1 órára.
Egy sütőpapírral bélet tepsiben süsd meg 225 fokon 20 perc alatt.
Salátával kínáld.
Címkék:
csirke,
svéd receptek
2008. október 14.
GRILLEZETT FÜGE
GRILLEZETT FÜGE Alchritól
Friss fügéket kettévágtam, kecske camembert sajtot vékony szeletben rátettem.
Előmelegített grill alatt megsütöttem, egy rukkolával bélelt tálra tettem és balzsamecetettel áthúztam.
PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR
PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR
2 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk só
1 ek olívaolaj
5 dl liszt
töltelék:
20 dkg Feta sajt
8 db olajban eltett aszalt paradicsom
4 ek friss vagy 2 tk szárított bazsalikom vagy oregáno
2 tk olaj a paradicsoméból
A langyos vízben elkevertem az élesztőt és összedolgoztam a tészta többi hozzávalójával.
30 percig pihentettem, majd kinyújtottam 25 x 35 cm-esre.
Rámorzsoltam a Fetát, rászórtam a felcsíkozott aszalt paradicsomot, és a friss aprított bazsalikomot.
Ráöntöttem a paradicsomos olajat és feltekertem, mint a bejglit, megszórtam egy pici liszttel.
Lefedve 20 percet pihentettem, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készresütöttem.
Latsia:
- a kenyérsütőgép dagasztotta össze a tésztát pár perc alatt
- fagyasztott friss bazsalikomot szórtam rá, mert az volt itthon
Címkék:
kenyér - péksüti,
svéd receptek
GYORS CHILI CON CARNE
GYORS CHILI CON CARNE / Latsia
50 dkg darált marhahús
1 tasak fajita vagy tacofűszer
1 üveg közepesen erős salsaszósz
1 doboz áttört paradicsom fokhagymával és chilivel
1 doboz vörösbab
olaj
só, bors
A forró olajon átsütöm a darálthúst, villával szétszedem és összekeverem a fűszerrel.
Hozzáöntöm a salsaszószt és a paradicsomot, valamint a babot.
10 perc alatt összefőzöm, sózom-borsozom és tálalom.
Címkék:
egytálétel,
marhahús,
svéd receptek
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)