2009. június 28.

SÜLT ÚJKRUMPLI PÁRMAI SONKÁVAL ÉS DISZNÓBABBAL



SÜLT ÚJKRUMPLI PÁRMAI SONKÁVAL ÉS DISZNÓBABBAL / Latsia

Itt egy újabb recept a júliusi Good Foodból, finom volt!:O)

10 dkg disznóbab - fava/broad bean
olívaolaj és vaj a sütéshez
25 dkg újkrumpli félbevágva, és puhára párolva
2 szelet Pármai sonka ropogósra grillezve és darabolva
2 ek petrezselyem aprítva
1 ek sherry ecet

Főzd meg 4 perc alatt a babot, szűrd le, és ha kihűlt, húzd le a szürke héját.
Forrósíts fel egy kis olajat és vajat egy serpenyőben és süsd a krumplit barnára, ropogósra.
Add hozzá a babot, a sonkát, a petrezselymet, fűszerezd és forgasd össze.
Csepegtesd rá az ecetet tálald.

GYÜMÖLCSÖS SZÓRT SÜTEMÉNY PUDINGGAL





GYÜMÖLCSÖS SZÓRT SÜTEMÉNY PUDINGGAL

Nagyon szeretem a cseresznyés sütiket, és ez a második cseresznyés szórt vagy morzsasütim.
Tulajdonképpen az is jó bennük, hogy bármilyen gyümölccsel variálhatók, de itt most a cseresznye a befutó.
Az előző CSERESZNYÉS MORZSA SÜTI is finom, de ez is pillanatok alatt elfogyott.

alsó tészta:
16 dkg liszt
1 tojás
6 dkg vaj
6 dkg cukor
1 csipet sütőpor

töltelék:
1 cs. vaníliás puddingpor
3,5 dl tej
4 dkg cukor

szórt tészta:
10 dkg liszt
6 dkg vaj
6 dkg cukor

1 nagy csésze cseresznye

Az alsó tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy kikent tortaformába nyomkodjuk.
A puddingot a tejjel és a cukorral felfőzzük és kicsit hűlni hagyjuk.
Ráöntjük a tésztára, majd megszórjuk a gyümölccsel.
A szórt tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és a gyümölcsre morzsoljuk.
180 fokon 45-50 perc alaltt megsütjük.

Latsia:
- 22 cm-es formához való adag
- az adag duplázható, akkor gáztepsinyi méretű lesz, és ha a felébe cserkót a másikfelébe mondjuk sárgabarackot szórunk, egyszerre 2 féle sütink lesz:O))

2009. június 27.

PARMEZÁNOS SZÍNES RUDACSKÁK




PARMEZÁNOS SZÍNES RUDACSKÁK / Latsia

Nézelődöm a gépemen és régi recepteket rendezgetek, lassanként felteszem ide is őket, íme az egyik, délutáni rágcsálnivaló.

2 csomag színes levelestészta / zöld és piros
3 tk zöld pesto
3 tk piros pesto
reszelt parmezán

A levelestésztákat kitekerjük, megkenjük az pestokkal / mindegyikre a saját színét /.
Megszórjuk a sajttal és felcsíkozzuk, /esetleg a csíkokat megcsavarva/ sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
170 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt megsütjük.

Latsia:
- 30 dkg-os a tészta színenként
- 2 tepsinyi lesz belőle
- jól meg kell sütni, különben elhajlik
- gyors, finom, mutatós

ESPRESSO GOLYÓK


ESPRESSO GOLYÓK / Latsia

Egy régi kedvenc, egy régi képpel, egy régi Barátnak...ma viszem a jéghideg frappé mellé, itt már 28 fok van...

54 db

1 csésze puha vaj
1/2 csésze porcukor
1/4 csésze kakaópor
1 ek kávélikőr
1 tk vanília aroma
1 3/4 csésze liszt
1,5 csésze pörkölt darált mogyoró
1/4 csésze csokival bevont kávészem darálva

Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
Keverd a vajat a mixerrel habosra fél perc alatt.
Add hozzá a cukrot és a kakaót, és keverd simára.
A kávélikőrt és a vaníliát is keverd hozzá, majd a lisztet.
Keverj hozzá 1/2 csészényit a mogyoróból, és 1/4 csészényit a csokis kávészemekből.
Csinálj golyókat és forgasd meg őket a maradék mogyoróban, majd tedd tepsire őket.
Süsd meg őket az előmelegített sütőben 15 perc alatt, ill. amíg megbarnulnak.
Nyomd a tetejükre a csokis kávészemeket, majd hagyd kihűlni őket.

Latsia:
- féladagot sütöttem 1 tepsin 24 db lett
- nem volt csokival bevont kávészem, csak csokiból készült kávészem így azt tettem bele, de csak 10 szemet + 1,5 ek Nescafe-t
- kevesebb darált mogyoró is elég volt

2009. június 18.

BARACKOS MELBA KOCKÁK




BARACKOS MELBA KOCKÁK / Latsia

Ez a süti valami csodafinooom!
Feltétlenül meg kell említeni a különleges tésztáját. Kicsit unom már azokat az egyszerű kevert sütiket, / kefíres vagy joghurtos-poharas néven futnak /, különösen azért, meft bár valóban hamar készen vannnak, de szárazak és másnap már szinte nem is kínálnám vendégnek....
Ez a tészta a készítésében szinte megegyezik, és mégis hallatlanul finom és szaftos melegen és hidegen és másnap egyaránt.
Olyan krémes az állaga, szinte nem is tészta...és persze szinte bármilyen gyümülccsel variálható, de ez a párosítás tuti befutó.
Télen is könnyen elkészíthető, barack befőttből és fagyasztott málnából.

12 db

25 dkg vaj
30 dkg világosbarna cukor
1 tk vaníliaesszencia
3 nagy tojás
20 dkg sütőporos liszt
5 dkg darált mandula
2 őszibarack hámozva, magozva, félbevágva, majd minden felet 3 szeletre vágunk így lesz összesen 12 szelet
10 dkg málna
1 marék mandulapehely
1 ek porcukor a szóráshoz

Egy 20 x 30 cm-es tepsit kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliát és a tojásokat és krémesre keverjük.
Belekeverjük a lisztet, a mandulát és 1/4 tk sót.
A masszát a tepsibe öntjük, kirakjuk a barackkal, úgy, hogy majd szeleteléskor minden kockára egy barackszelet jusson.
Megszórjuk a málnával és a mandulapehellyel, majd 40 percig sütjük.
Letakarjuk fóliával és további 20-30 percig sütjük.
Tűpróba, de nem kell teljesen száraznak lennie, a közepén kicsit ragadós lehet, ami majd hűléskor lesz pont jó.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és kockákra vágjuk.

Latsia:
- nekem 40 perc alatt majdnem kész lett, úgyhogy akkor letakartam és még 10 perc kellett a teljesen átsüléshez
- nem szórtam meg porcukorral, mert ez egy nagyon szaftos édes tészta, nem hiányzott rá

JÚLIUSI szám


JÚLIUSI szám

Még alig néztem át a júniusit és már itt is a júliusi száma a kedvencemnek!
Jó lesz belehúznom, mert tele van mindenféle finomsággal, egyet azért már mutatok is belőle a következő postban!;O)

2009. június 14.

SÁRGABARACKOS MÁKOS SÜTEMÉNY



SÁRGABARACKOS MÁKOS SÜTEMÉNY

Ezt a finomságos sütit az NLC-n nagy sikert aratott SZILVÁS MÁKOS ihlette.
Bevallom az, akkor, amikor megsütöttem nem jött be annyira, de most elsőként kipóbálva a kajszi -mák párosítást, naggyon!:O)
Igaz, nem tartozik a kifejezetten mutatós sütik kategóriájába....sőt!:O)))

Tehát a recept ugyanaz, csak a szilva helyett sárgabarackot tettem és elmaradt a fahéj.
Isteni finom.
Ha valaki nem jut édes kajszihoz, az sem akadály, viszont akkor tegyen a félbarackokba 1-1 kockacukrot.

2009. június 11.

HIHETETLENÜL FINOM CSIRKE


HIHETETLENÜL FINOM CSIRKE / Latsia

pác:
2 ek + 2 tk gyümölcsecet
2 ek mustár
2 gerezd préselt fokhagyma
2 ek limelé
1 ek citromlé
5 ek barnacukor
1 tk só
bors
5 ek olívaolaj

4 csirkemellfilé kettévágva

Összeeverjük egy nagy tálban a a pác hozzávalóit, a végén hozzákeverve az olajat.
Beletesszük a csirkét, letakarjuk és 8 órát / vagy egy éjszakát pácoljuk.
Megolajozzuk a grillrácsot, és ráfektetjük a húsokat.
6-8 percig sütjük mind2 oldalukat.

NYÁRI SÁRGABARACKTORTA



NYÁRI SÁRGABARACKTORTA / Latsia

Ezen a sütin próbáltam ki először a zselatinfixet, kíváló, mondhatom!
Egyszerűen csak a krémbe kell szórni.

tészta:
10 dkg porcukor
5 dkg liszt
5 dkg keményítő
2 ek szódavíz
3 tojás
1 tk sütőpor

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi hozzávalót.
Egy sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 30 perc alatt készresütjük.
Hűlni hagyjuk, majd egy tortakarikába fogjuk.

krém:
25 dkg tejföl
25 dkg túró
10 dkg porcukor
1 csomag Dr.Oetker zselatinfix
15 dkg tejszín
4 sárgabarack felaprítva

tetejére:
7 sárgabarack félbevágva - de ez a barack méretétől is függ, a lényeg, hogy betakarja a krémet
1 zacskó tortazselé

Egy tálban összekeverjük az első 3 hozzávalót, majd jól belekeverjük a zselatinfixet.
Hozzáforgatjuk a sárgabarackot, majd óvatosan összekeverjük a felvert tejszínnel.
A krémet a tortalapra simítjuk, kirakjuk a sárgabarackkal és behűtjük.

A tortazselét feloldjuk a leírtak szerint, és a felét rákanalazzuk a sütire, behűtjük.
Rákanalazzuk a másik felét is, majd tálalásig behűtve tároljuk.

Latsia:
- a cukrot édesítővel helyettesítettem
- a zselatinfix kiváltható 2 dkg zselatinporral vagy 7 lapzselatinnal

2009. június 6.

MÁKOS-MEGGYES / CSERESZNYÉS KUGLÓF






MÁKOS-MEGGYES / CSERESZNYÉS KUGLÓF

35 dkg liszt
1 tk sütőpor
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 tojás
18 dkg puha vaj
1,5 dl tej
3 dkg mák
40 dkg cseresznye vagy meggy
1 alma
1 ek citromlé
2 ek porcukor a szóráshoz

A cseresznyét / meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük és a citromlével meglocsoljuk.

A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk és hozzákeverjük a cukrot, és a van.cukrot.
Egy másik tálban kikeverjük a tojásokat a vajjal és hozzáöntjük a tejet.
Összeöntjük a 2 tál tartalmát, összekeverjük és megfelezzük a tésztát.

Az egyik félbe az almát, a másikba a mákot keverjük.
Az almástésztát egy kuglófformába kanalazzuk, megszórjuk a cseresznyével / meggyel, majd rákanalazzuk a mákos tésztát.
180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük, majd porcukorral meghintjük.

2009. június 5.

SÁRGABARACKLEKVÁR


SÁRGABARACKLEKVÁR / Latsia

A minap EPERLEKVÁR-t főztem a kenyérsütőgépben.
Most ennek mintájára sárgabarackot.
Ez is nagyon - nagyon finom lett.;O)
A recept ugyanaz, mint a fentinél, csak persze forró vízbe tettem a kajszit, hogy könnyen lehúzhassam a héját és úgy ment az üstbe.

Στιφάδο - STIFADO






Στιφάδο - STIFADO

A Stifado egy görög húsétel, készülhet marhahúsból, nyúlból vagy birkából is.
Másból nem. Akkor nem Stifado:O)

Ha autentikus ételt szeretnénk készíteni, érdemes olyan receptet találni, ami az adott országból , vagy szaklapból van.
Különben sikerül majd olyat létrehoznunk, aminek köze nincs az eredetihez...
Feláll a hátamon a szőr, amikor külföldi oldalakon igazi magyar ételek nevén fut 1-1 kreálmány, ami biztos finom, csak sosem találkozott az eredeti magyar recepttel....
Így én a hagyományos külföldi ételeknél próbálok olyan receptet találni, ami autentikus, és nem csak valaki által annak hitt ...
És erre buzdítok mindenkit, jó számunkra ismeretlen ételt kóstolni, megismerni, és tudni, hogy amit ettünk tényleg az, aminek nevezik.
Szerencsém van a svéd és a görög ételekkel, mind2-t közelről ismerhetem meg.

1 kg marhahús
1 kg friss paradicsom vagy 50 dkg konzerv darabolt
50 dkg hagyma
30 dkg gomba
5 gerezd fokhagyma
1,5 ek kukoricaliszt - keményítő
5 dkg vaj
olívaolaj, szegfűszeg, babérlevél
1 pohár Metaxa

Egy edénybe öntünk egy kis olívaolajat és a vajat, felforrósítjuk.
Beledobjuk a préselt fokhagyma felét és a húst, lepirítjuk.
Ráöntjük a Metaxa-t, egy kicsit együtt főzzük, amíg átjárja, majd egy tűzálló tálba öntjük az egészet.
A felaprított paradicsomot és hagymát, a maradék fokhagymát és a gombát is hozzákeverjük, megszórjuk szegfűszeggel és a babérlevéllel.
Megjegyzem, a hagymát egyáltalán nem kell kicsire darabolni, ennél az ételnél nyugodtan látszódhat, sőt!
Akár gerezdekként is beletehető.
Lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt elkészítjük.
Kivesszük, elkeverjük benne a kis vízben feloldott kukoricalisztet.
Visszatoljuk a sütőbe, és kislángon addig sütjük, amíg a hústeljesen megpuhul.

Latsia:
- a Metaxa-t lehet más brandyvel is helyettesíteni, de nem érdemes:O)
- vannak tájak, ahol vörösborral készítik, de semmi esetre sem ecettel...esetleg egy kis vörösborecettel;O)

2009. június 2.

CSOKITALPAS EPERTORTA



CSOKITALPAS EPERTORTA

Ezt a sütit most édesítőszerrel készítettem cukor helyett, abszolút nem érezhető ki az íze, úgyhogy bátran fogyaszthatják azok is, akik különben ódzkodnának a mesterséges édesítőszer ízétől.
Pillanatok alatt elkészül és nagyon finom.

csokitalp:
25 db darált keksz
13 dkg olvasztott vaj
10 dkg reszelt étcsoki

krém:
40 dkg eper
25 dkg túró
10 db darált keksz
25 dkg tejföl
15 dkg tejszín
10 dkg cukor
6 lap zselatin
3 ek citromlé
3 ek rum
1 cs. tortazselé

A csokitalp hozzávalóit összekeverjük és egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk.
Összekeverjük a túrót, a tejfölt, a citromlevet, a rumot és a cukrot.
A zselatint feloldjuk és a fenti masszához keverjük.
A tejszínt felverjük és óvatosan belekeverjük a keksszel együtt a masszába.
Rákenjük a masszát a csokitalpra és néhány órára behűtjük.

A megmosott, félbevágott eprekkel kirakjuk a tortát, majd a tortazselét óvatosan rákanalazzuk, és ismét behűtjük egy 20 percre.
Akkor a maradék tortazselét is rátesszük és tálalásig hűtőben tartjuk.

Latsia:
- rumot nem tettem bele
- zselatinlap helyett zselatinport tettem bele 2 dkg-t

2009. június 1.

ELTŰNTEK.....?

Vagy csak nekem?
Ti látjátok a képeket is, vagy csak a recepteket EZEN az oldalon?