2009. május 30.

EPERLEKVÁR



EPERLEKVÁR / Latsia

Pár évvel ezelőtt készítettem először lekvárt...3 féle módot próbáltam ki, kíváncsi voltam hogy a legfinomabb, a legegyszerűbb, a legszebb és a legkevésbé tartósítószeres...
Sütöttem egy adagot sütőben, főztem lábosban, és készített nekem egyet az akkori kenyérsütőgépem is..
Nos, egyértelműen az utolsó változat lett a nyertes minden tekintetben!
Sosem hittem volna, hogy ennyire eperízű lehet egy lekvár mindenféle mesterséges aroma nélkül!

50 dkg eper
15 dkg cukor
2 ek citromlé / elhagyható
1/2 zacskó Dr.Oetker dzsemfix 3:1

A megmosott, kicsumázott epret a kenyérsütőgép üstjébe tettem, megszórtam a cukorral.
Meglocsoltam a citromlével és a JAM programra kapcsoltam.
Amikor kész lett, átöntöttem egy lábosba, hozzákevertem a dzsemfixet és 2-3 percig főztem.
Kimosott üvegbe töltöttem, lezártam, fejreállítottam 5 percre, majd szárazdunsztba tettem.

Latsia:
- soha nem romlott még meg lekvárom, nagyon finom
- most egy adagot édesítőszerrel is csináltam, nem érezni a különbséget

14 megjegyzés:

szepyke írta...

Mit csinál a gép vele, amit a gázon egy lábosban nem lehet? Én is minden tartósítószer nélkül teszem el a lekvárt, még zseléfixet sem teszek bele, de még soha nem romlott meg.

trinity írta...

Én is zseléfix-szel készítem, de most kipróbálom a kenyérsütőgépes megoldást is-jó, hogy említetted!
Nagyon szépek lettek a lekvárok!

Latsia írta...

Trinity drága, örülök, hogy tetszik, nem fogsz csalódni! ;O)

Millie írta...

Ma én is eperlekvárt főztem, kétfélét is. Hamarosan beszámolok róla.

Latsia írta...

Szepyke, nem írtam, hogy gázon nem lehet...csak éppen így finomabb.

Sokkal finomabb!

Egyébként így nem kell mellette állni, hosszú ideig kevergetni, hanem amíg a gép lekvározik, én mást csinálok!:O))

Latsia írta...

Millie várom a beszámolódat, kíváncsivá tettél!;O)

szepyke írta...

Ezért is kérdeztem, mert láttam, hogy te is főztél már be lábasban, gázon. Lehet, hogy mivel a gép zárt, vagy más fokon melegíti? Én sem állok a lekvár mellett, csak néha keverem. CSak érdekelne, hogy mitől lehet más, de ezek szerint ez a gép titka marad. Olyan ez, mint az, hogy a szóda is az üveges szódában a legjobb. :)) Gyönyörű színe lett egyébként!

Latsia írta...

Szepyke, na sztem rátapintottál a lényegre, a színe...és megtartja! Nem sötétedik be...talán a cukor nem karamellizálódik és a levegővel nem érintkezik?
Lehet, hogy a tűzhelyen való főzésnél magasabb a hő? Nem tudom...:)

Palócprovence írta...

Tényleg nagyon jól néz ki! És milyen típusú a géped?

Frezia írta...

Szia

1, a száraz dunsztról írnál nekem, az az,hogy még forrón letakarom valamivel fényvédett helyen az üveget?
2, és mennyi ideig hagyod ott a dunsztban ?
3, és meddig áll el az így eltett lekvár?
4, és ha kinyitod mennyi ideig jó?
5, ebből a mennyiségből hány üveg lekvár jön ki?

bocsi a sok kérdésért, de még nem főztem lekvárt, de ezzel a kenyérsütőgépes megoldással elég egyszerűnek tűnik, így lenne kedvem kipróbálni

/ a fagyos citrom képe felül mindig téli hangulatot ébreszt bennem, nem szeretnél valamilyen nyári képet a helyére ?
és ez csak egy észrevétel, remélem nem sértelek meg vele, azt nem szeretném : - )

köszönöm a válaszodat

Edina

Latsia írta...

Palócprovence, az első kenyérsütőgépem Morphy Richards volt, azzal sütöttem lekvárt először.
Aztán a Svédországba való költözéskor összetört:O((
Ott vettem egy Kenwood-ot, hibátlan, szeretem, de azzal még ne csináltam lekvárt.
És most itt Cipruson megint van egy, és véletlenül az is M.R., mint az első volt...és ez csinálja most a lekvárjaimat, nemsokára kajszit is!

Latsia írta...

Frézia igen, természetesen.

1., Még forrón beletszem a levárrrl teli üvegeket egy nagy paplanba, bebugyolálom, és abban hagyom kihűlni, /ez akár 2 nap is lehet/ majd sötét helyen tárolom őket.

2., előzőben a válasz, tehát amíg teljesen kihűltek

3., Én mindig csak annyi lekvárt csinálok, ami a következő évi termésig elég, tehát 1 évig tuti eláll.
De a minap leltem rá egy eperlekvárra, amit 2005-ben csináltam, és semmi baja! tehát az 4 év.
De nagyon fontos, hogy az üvegbe töltés előtt forralt lobogó vízzel, kell kiöblíteni őket.

4., Felnyitás után nálunk elfogy 2 hét alatt, addig mindig hűtőben áll.
Én ezért is mindig kis üvegeket töltök meg lekvárral, így könnyebb a tárolása, és a felnyitás után sem kell azon agyalni, hogy egy nagyobb mennyiséget csak azért kell felhasználni, hogy nehogy megromoljon.

5., Ebből a mennyiségből nekem 1 üveg lekvár jött ki, az üveg pedig kicsike, 250 ml-es.

Semmi gond, természetes, hogy kérdezel, így biztosan nem lesz csalódás belőle.

A citromos kép....sokszor le akartam már cserélni, de hol időm nem volt keresni jobbat, hol nem találtam, most meg itt vagyok Cipruson még egy pár hónapig /és aztán majd megint/, és árnyékban 35 fok van, olyankor meg olyan jó látni:)))
De lecserélem, ígérem!

Frezia írta...

szia

köszönöm a részletes válaszodat, hétvégén veszek epret, és ki is próbálom,

/ tetszik az új kép az fent oldalon:- ),
és irigylen a 35 fokot, itt olyan hideg volt a hétvégén :-(/

Palócprovence írta...

Köszi szépen! És klassz az új kép! :))