AVOKÁDÓDIPP MÁRTOGATNIVALÓVAL / Latsia
1 alma
1 körte
1 uborka
1 sárgarépa
1 paprika
10 dkg nacho chips
avokádódipp:
2 avokádó
1 dl görög joghurt 10 %-os
2 tk tacofűszer
pár csepp citromlé
A zöldségeket és a gyümölcsöket felszeleteltem.
Összekevertem az avokádódipp hozzávalóit.
Nacho chips-szel kínáltam.
2010. február 28.
2010. február 27.
SNICKERS SZELET
Egy gyors édesség, de tényleg gyors!
És még eteti is magát, alig tudtam lefotózni...:-)
Holnap megpróbálok jobb képet csinálni, mert ez az alkonyat nem tesz túl jót a fotózásnak....merthogy most készült!:-)
1 üveg / 350 g /mogyoróvaj
1 dl kristálycukor
2 dl nádcukor szirup vagy világos méz
1 l kukoricapehely
1 dl kókuszreszelék
300 g feketecsoki
Egy 20 x 25-ös tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Egy edényben felmelegítjük a mogyoróvajat a cukorral és a sziruppal olvadásig.
Hozzákeverjük a kukoricapelyhet és a kókuszreszeléket, majd az előkészített tepsibe simítjuk.
Megolvasztjuk vízfürdőn vagy mikroban a csokoládét és a tetejére simítjuk, behűtjük egy kis időre.
Tálaláskor éles késsel szeljük.
Latsia:
- üveges mogyoróvaj helyett házit is készíthetünk így:
- 300 g sósmogyorót 1/2 dl mogyoróolajjal vagy repceolajjal elkeverünk
CSOKIS-MOGYORÓS KARAMELLÁS SZELET
Ez egy régebbi édesség, de valahogy eltűnt a blogról, nyilván én bénáztam el valamit...ezért gyorsan visszateszem, kár lenne, ha lemaradna:-)
CSOKIS-MOGYORÓS KARAMELLÁS SZELET
A csokis tésztához:
20 dkg vaj
5 dkg kakaó
30 dkg cukor
2 tojás
22 dkg liszt
A mogyorós-karamellás krémhez:
12 dkg vaj
1 doboz cukrozott sűrített tej / 397g /
2 ek szirup / készen kapható, de helyettesíthető mézzel is!
7 dkg cukor
12 dkg pirított, félbevágott mogyoró
A csokibevonathoz:
20 dkg feketecsoki
1 ek napraforgóolaj
160 fokra kapcsoltam a légkeveréses sütőt és kikentem, sütőpapírral béleltem egy 20 x 30-as tepsit.
Egy lábosba tettem megolvadni a vajat, majd hozzákevertem a kakaót, a cukrot és krémesre kevergettem.
Lehúztam a tűzről, hozzákevertem a villával kicsit felvert tojásokat, majd a lisztet.
Beleöntöttem az elkészített tepsibe és 20 perc alatt megsütöttem, hűlni hagytam.
A karamellkrémhez megolvasztottam egy lábosban a vajat, hozzákevertem a sűr.tejet, a szirupot és a cukrot.
Kislángon folyamatosan kevergettem, amíg karamell színe lett, kb. 12-15 perc.
Hozzákevertem a mogyorót és a tésztára öntöttem, hűlni hagytam.
Megolvasztottam a csokit, majd belekevertem az olajat és ráöntöttem a sütire és hűlni hagytam.
Latsia:
- nagyon-nagyon finom süti, nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, és szép is!
- a csokibevonat így elkészítve, ezzel az aránnyal sztem tökéletes!
A csokis tésztához:
20 dkg vaj
5 dkg kakaó
30 dkg cukor
2 tojás
22 dkg liszt
A mogyorós-karamellás krémhez:
12 dkg vaj
1 doboz cukrozott sűrített tej / 397g /
2 ek szirup / készen kapható, de helyettesíthető mézzel is!
7 dkg cukor
12 dkg pirított, félbevágott mogyoró
A csokibevonathoz:
20 dkg feketecsoki
1 ek napraforgóolaj
160 fokra kapcsoltam a légkeveréses sütőt és kikentem, sütőpapírral béleltem egy 20 x 30-as tepsit.
Egy lábosba tettem megolvadni a vajat, majd hozzákevertem a kakaót, a cukrot és krémesre kevergettem.
Lehúztam a tűzről, hozzákevertem a villával kicsit felvert tojásokat, majd a lisztet.
Beleöntöttem az elkészített tepsibe és 20 perc alatt megsütöttem, hűlni hagytam.
A karamellkrémhez megolvasztottam egy lábosban a vajat, hozzákevertem a sűr.tejet, a szirupot és a cukrot.
Kislángon folyamatosan kevergettem, amíg karamell színe lett, kb. 12-15 perc.
Hozzákevertem a mogyorót és a tésztára öntöttem, hűlni hagytam.
Megolvasztottam a csokit, majd belekevertem az olajat és ráöntöttem a sütire és hűlni hagytam.
Latsia:
- nagyon-nagyon finom süti, nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, és szép is!
- a csokibevonat így elkészítve, ezzel az aránnyal sztem tökéletes!
ÖRDÖGCSIRKE 2
Van már nekem egy másik Ördögcsirkém is, mindjárt meg is nézem, hogy feltettem-e már a blogra, ezért kapta ez a "2"-es számot.
Ma készült ebédre és nagyon finom lett, köretet én nem készítettem hozzá, mert olyan finom puha magos kenyérkénk volt, hogy avval ettük és az Oliva mártással.
ÖRDÖGCSIRKE 2. / Latsia
4 egész csirkecomb kb. 1,3kg
2 ek vaj
2 ek olaj
1 tk só
2-3 tk sambal oelek vagy más csípős krém
2 gerezd áttört fokhagyma
2 ek aprított petrezselyem
1/2 citrom leve és szelt héjja
Olivamártás:
1,5 dk görög joghurt - 10%-os
1/2 dl olivakrém
A sütőt 250 fokra előmelegítettem, a húsokat egy tűzálló tálba tettem.
Összekevertem a vaj és az olaj felét a sambal oelek-kel és a fokhagymával és lekentem vele a csirkecombokat.
Sütőbe toltam, majd 15 perc után csökkentettem a hőfokot 175-re és további 30 percig sütöttem.
Ekkor összekevertem a maradék olajat a vajjal, a petrezselyemmel és a citromhéjjal-lével, megkentem vele a csirkét és továbi 5 percig sütöttem.
Összekevertem a joghurtot az olívakrémmel és evvel tálaltam.
Latsia:
- ha nincs olívakrém házilag is könnyen elkészíthető így: felaprítunk olívát és egy kapribogyót, majd olívaolajjal, sóval-borssal és zúzott fokhagymával összekeverjük.
2010. február 26.
SÜTŐTÖKÖS MÁKOS KOCKA
SÜTŐTÖKÖS MÁKOS KOCKA
A recept Jamie Oliveré, csak ő muffinként sütötte dióval és fahéjjal, én meg most mákkal és mazsolával.
Íme az eredeti recept:
20 dkg sütőtök sütve, pépesítve
20 dkg barnacukor
2 tojás
1 csipet só
15 dkg liszt
1 cs sütőpor
fahéj
1/2 marék durvára aprított dió
85 ml olaj
A hozzávalókat összekevertem / először külön tálban a folyékony és a szárazakat, majd össze a az egészet / és egy tepsibe öntöttem..
190 fokon 25 perc alatt lett kész.
Latsia:
- én nem sütöttem, hanem megfőztem a sütőtököt
- 15 dkg barnacukrot tettem bele, így is elég édes
- nálam a fahéj és a dió kimaradt, ment bele helyette 1 marék mazsola és 5 dkg mák
JOGHURT DESSZERT NARANCCSAL ÉS MENTÁVAL
JOGHURT DESSZERT NARANCCSAL ÉS MENTÁVAL
Nagyon finom, egészséges és nagyon gyors desszert!:-)
4 főre
2 narancs hámozva, szeletelve
2 szál friss menta
3 - 4 dl joghurt 10 %-os
1 gránátalama magjai
4 ek pisztácia pirítva
2 ek méz
A narancsszeleteket összekevertem a mentával és 4 pohárba tettem.
Rákanalaztam a joghurtot, és megszórtam a gránátalma maggal.
Megszórtam a pisztáciával és mézet csepegtettem rá.
THAI CSIRKECOMBOK
THAI CSIRKECOMBOK / Latsia
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom húsétel, de vigyázzatok a curry pasztával, mert igencsak csípős, úgyhogy csak okosan az adagolással...:-)
4 egész csirkecomb kb. 1 kg
1 tk só
1/3 tk bors
1 ek vaj
1 ek olaj
2,5 dl tejszín
1,5 ek piros currypaszta
2 piros színű paprika
1 gerezd fokhagyma
friss koriander
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A húst megmostam, sóztam-borsoztam és az olaj-vaj keveréken megpirítottam egy serpenyőben.
Egy tűzálló tálba fektettem és 20 percig sütöttem.
Összekevertem a tejszínr a curry pasztával és a fokhagymával.
A paprikát felcsíkoztam, megszórtam vele a húst, leöntöttem a tejszínnel.
További 20 perc alatt készre sütöttem.
Megszórtam korianderrel és rizzsel tálaltam.
Latsia:
- én 8 csirkealsócombot sütöttem
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető finom húsétel, de vigyázzatok a curry pasztával, mert igencsak csípős, úgyhogy csak okosan az adagolással...:-)
4 egész csirkecomb kb. 1 kg
1 tk só
1/3 tk bors
1 ek vaj
1 ek olaj
2,5 dl tejszín
1,5 ek piros currypaszta
2 piros színű paprika
1 gerezd fokhagyma
friss koriander
A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A húst megmostam, sóztam-borsoztam és az olaj-vaj keveréken megpirítottam egy serpenyőben.
Egy tűzálló tálba fektettem és 20 percig sütöttem.
Összekevertem a tejszínr a curry pasztával és a fokhagymával.
A paprikát felcsíkoztam, megszórtam vele a húst, leöntöttem a tejszínnel.
További 20 perc alatt készre sütöttem.
Megszórtam korianderrel és rizzsel tálaltam.
Latsia:
- én 8 csirkealsócombot sütöttem
2010. február 25.
SALÁTA GOMBÁKKAL ÉS MOGYORÓ-VINAIGRETTE ÖNTETTEL
SALÁTA GOMBÁKKAL ÉS MOGYORÓ-VINAIGRETTE ÖNTETTEL / Latsia
Az elmúlt napokban készítettem egy pár dolgot és mindet ma pakolásztam fel ide...hiába, na, ha valaki notórikusan nézegeti az adott ország /ahol épp van:-)/ receptes újságjait, hát elvész köztük, ez történt nálunk is, ezért töltöttem meg ma jobban a blogomat:-)
Az alábbi saláta is nagyon jó lett, az öntet pedig simán megy bármilyen hússalihoz is!
Csak hát nekem pld. a gomba a mindenem...minden nap megtudnám enni!:-)
15 dkg vegyes saláta
15 dkg csiperke gomba
15 dkg rókagomba
5 dkg vaj
10 dkg aszaltparadicsom
3-4 ek kenyér kruton
só, bors
Mogyoró-vinaigrette:
5 dkg pirított mogyoró durvára vágva
3 ek olívaolaj
3 ek vörösborecet
1 ek mustár
só, bors
1 csipet só
petrezselyem, snidling a díszítéshez
A gombákat a forró vajon átsütöttem, sóztam-borsoztam, egy konyhai törlőpapírra szedtem.
A mogyorót összekevertem az öntet hozzávalóival.
A salátát egy tálra tettem, kiraktam az aszalt paradicsommal és rátettem a gombát.
Rákanalaztam az öntetet, megszórtam petrezselyemmel, snidlinggel és a krutonnal, tálaltam.
HÚSSALÁTA
Mindenkinek van egy HÚSSALÁTA receptje...:-)
Nekem ez a 3. a blogon...:-)
Mert van egy CURRYS HÚSSALÁTA és egy HÚSSALÁTA MARADÉKOKBÓL
Nálunk először akkor készült, amikor megmaradt egy kis darabka sült hús...azóta sem tudok jobbat az ilyen kis darabka maradékok felhasználására, mert mindig más lesz, de mindig igen finom!
Ami "muszáj" bele az a sülthús és a savanyúuborka, a többi ahogy jön!:-)
Szinte alig várom, hogy maradjon egy darabka vmi husiból, bár nehéz a dolga annak, akinek három /most már csak egy:-( / kutyusa van! Mert ugye a hűséges társaink is örülnek ám 1-1 falatkának:-)
De most kicsit több maradt, így mindenki elégedetten falatozott, mi ezt:
HÚSSALÁTA 3./ Latsia
20 dkg sült hús
3 savanyú uborka
1 marék főtt kukorica
2 retek
15 dkg sajt
1/2 lilahagyma
öntet:
3 dl görög joghurt -10%-os
2 ek majonéz
1 ek édes chiliszósz
1 ek mustár
só, bors
A hozzávalókat értelemsterűen feldaraboltam és az öntetttel összekeverve behűtöttem.
Nekem ez a 3. a blogon...:-)
Mert van egy CURRYS HÚSSALÁTA és egy HÚSSALÁTA MARADÉKOKBÓL
Nálunk először akkor készült, amikor megmaradt egy kis darabka sült hús...azóta sem tudok jobbat az ilyen kis darabka maradékok felhasználására, mert mindig más lesz, de mindig igen finom!
Ami "muszáj" bele az a sülthús és a savanyúuborka, a többi ahogy jön!:-)
Szinte alig várom, hogy maradjon egy darabka vmi husiból, bár nehéz a dolga annak, akinek három /most már csak egy:-( / kutyusa van! Mert ugye a hűséges társaink is örülnek ám 1-1 falatkának:-)
De most kicsit több maradt, így mindenki elégedetten falatozott, mi ezt:
HÚSSALÁTA 3./ Latsia
20 dkg sült hús
3 savanyú uborka
1 marék főtt kukorica
2 retek
15 dkg sajt
1/2 lilahagyma
öntet:
3 dl görög joghurt -10%-os
2 ek majonéz
1 ek édes chiliszósz
1 ek mustár
só, bors
A hozzávalókat értelemsterűen feldaraboltam és az öntetttel összekeverve behűtöttem.
HÚSGOLYÓK PAPRIKAMÁRTÁSBAN
HÚSGOLYÓK PAPRIKAMÁRTÁSBAN
Egy gyorsan elkészíthető sokszószos étel, amit ha kicsit állni hagyunk besűrüsödik és lehet friss kenyérrel tunkolni!:-)50 dkg marhahús
1/2 fej hagyma aprítva
1 tk só
1 tk pirospaprika
1/2 tk bors
1 tk olívaolaj
1 tojás
2 ek vaj a sütéshez
PAPRIKAMÁRTÁS:
1 fej hagyma aprítva
1 üveg -20 dkg- grillezett piros színű paprika leszűrve, darabolva
2 dl tejszín
1 csipet feketebors és só
2 ek friss vagy 1/2 ek szárított bazsalikom
cukor vagy méz
Összekevertem a húsgolyó hozzávalóit, golyókká formáztam és foró vajon néhány perc alatt 2 részletben kisütöttem őket.
A mártáshoz a paprikát és a hagymát egy edényben pár perc alatt átsütöttem.
Hozzákevertem a tejszínt, sóztam-borsoztam, felforraltam.
Belepakoltam a húsgolyókat és 5 perc alatt készre főztem.
Megszórtam a bazsalikommal és egy kis cukorral és tésztával tálaltam.
CSOKOLÁDÉ MOUSSE
Van nekem egy nagyon finom NARANCSOS CSOKIMOUSSE receptem, mindig azt készítem, ha feketecsoki ízre vágyunk, ráadásul a narancs nagyon jól illik hozzá...
De ma meginogtam...ugyanis készítettem egy másikat és elájultam milyen finom!
Úgyhogy most, hogy magamhoz tértem, már írom is, hagy szerezzek egy kis örömet másoknak is vele:-)
A recept 4 főre szól, de vigyázat! Én pld. simán megtudnám enni az egészet!:-)))
CSOKOLÁDÉ MOUSSE
20 dkg étcsokoládé 70%-os
2,5 dkg vaj
4 tojás
1/2 dl cukor
1/2 citrom héjja reszelve
kakaó és bármilyen gyümölcs a tetejére
A feldarabolt csokit a vajjal vízfürdőn felolvasztottam, majd félretettem.
A tojásokat szétválasztottam.
A fehérjét habbá vertem, a sárgájába belekevertem a citrom reszelt héjját és világosra kevertem a cukorral.
A csokoládéba kevertem a sárgáját majd beleforgattam jól a tojásfehérje habot.
4 pohárkába töltöttem és behűtöttem., minimum 30 percre.
Tálalás előttmegszórtam kakaóval és gránátalmával.
INDIAI CSIRKE KERALA CURRY
Egy gyors étel, készen kapható fűszerkeverékből.
Azért leírom, hogy mit tartalmaz, hátha valaki házilag bekeverné ezt a garantáltan aromás fűszert.
INDIAI CSIRKE KERALA CURRY / Latsia
40 dkg csirkemell
1 zacskó Kerala curry fűszerkeverék
4 dl kókusztej
A csirkemellet felkockázzuk, és pár percig pirítjuk.
Közben hozzáadjuk a fűszerkeveréket és átforgatjuk vele.
Felöntjük a kókusztejjel és pár percig főzzük.
Naan kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.
Latsia:
GUACAMOLE DARABOSAN
Van már nekem Guacamole receptem, tán nem is egy, de ez új, itt nem pürésítem a hozzávalókat, és nem is keverek hozzájuk semmi zsiradékot, krémsajtot stb-t és pont ezért tán ez a legfinomabb...:-)
2 puha avokádó
1 paradicsom
1 kis chilipaprika vagy 1/2 tk sambal oelek
1 préselt fokhagyma gerezd
1 ek citromlé
só, bors
Az avokádókat kettévágtam, kimagoztam és a gyümölcshúst villával kicsit szétnyomtam.
A paradicsomot és a chilipaprikát is kimagoztam és felaprítottam.
Összekevertem az összes hozzávalót és tortilla chips-szel tálaltam.
GYORS PETREZSELYMES KAGYLÓLEVES
Mindenkinek aki szereti a kagylót fokhagymásan és egy finom meleg tengerízű levest:-)
1 l víz
3 halleves kocka
1 tk fűszerpaprika
1 dl tejszín
1-2 gerezd fokhagyma
1 doboz sósvízben eltett kagyló / 40 dkg /
2 ek citromlé
3 ek petrezselyem aprítva
só, bors
petrezselyemlevél a díszítéshez
A vizet felforraltam a leveskockákkal.
Beleszórtam a pirospaprikát, beleöntöttem a tejszínt, összekevertem a zúzott fokhagymával és felforraltam.
Hozzákevertem a leszűrt kagylót, a citromlevet és a felaprított petrezselymet és pár percig gyöngyöztetve főztem.
Sóztam-borsoztam, megszórtam a petrezselyemlevéllel és parmezános rudacskával* tálaltam.
* Parmezános csavart receptje
PARMEZÁNOS CSAVART
PARMEZÁNOS CSAVART / Latsia
Ez a gyors rágcsálnivaló tk. leveshez készült, de már a fele hiányzik...merthogy annyira finom!
Pillanatok alatt elkészül, nagyon jó kis ropogós, vagy leves mellé, kenyér helyett is ízletes.
25 dkg vajas tészta - előre kinyújtottat vettem
1 tojás felverve
1 marék Parmesan sajt reszelve
1 marékaprított fenyőmag vagy mogyoró
A tésztát kitekertem és mekentem a tojással.
Összekevertem a sajtot a fenyőmaggal és megszórtam vele a tésztát.
Csíkokra vágtam a derelyemetszővel és spirál alakban megcsavartam.
Sütőpapírral bélelt 2 tepsire tettem és 220 fokon 8-10 perc alatt megsütöttem.
Ez a gyors rágcsálnivaló tk. leveshez készült, de már a fele hiányzik...merthogy annyira finom!
Pillanatok alatt elkészül, nagyon jó kis ropogós, vagy leves mellé, kenyér helyett is ízletes.
25 dkg vajas tészta - előre kinyújtottat vettem
1 tojás felverve
1 marék Parmesan sajt reszelve
1 marékaprított fenyőmag vagy mogyoró
A tésztát kitekertem és mekentem a tojással.
Összekevertem a sajtot a fenyőmaggal és megszórtam vele a tésztát.
Csíkokra vágtam a derelyemetszővel és spirál alakban megcsavartam.
Sütőpapírral bélelt 2 tepsire tettem és 220 fokon 8-10 perc alatt megsütöttem.
2010. február 22.
KAPRIBOGYÓS TOJÁSKRÉM
KAPRIBOGYÓS TOJÁSKRÉM / Latsia
Egy finom szendvicskrém....mi más?;-)
3 főtt tojás
1-2 ek vaj
1 ek majonéz
1 ek snidling
2 ek kapor
1 ek kapribogyó
só, bors
Egy kis tálban összekevertem a még meleg tojásokat a vajjal.
Egy másik tálban pedig a többi hozzávalót.
A 2 tál tartalmát összekevertem és tálalásig behűtöttem.
CAPONATA
CAPONATA
Klasszikus olasz pikáns zöldségkeverék, ami nagyon finom friss kenyérrel, tésztával vagy sült húshoz.
4 főre
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paprika
1 padlizsán
1 zellerszár
1 doboz darabolt paradicsom - 50 dkg
2 ek balzsamecet
2 ek mazsola
1 dl víz
1 dl zöld olíva
1/2 tk só
1/4 tk bors
1 tk cukor
1 ek pirított mandula vagy kesudió
A paprikát, a padlizsánt, és a zellerszárat 2-3 cm-es darabokra vágtam.
A megtisztított és felaprított hagymát és fokhagymát, valamint a zöldségeket pár percig pirítottam.
Hozzákevertem a paradicsomot, az ecetet, a mazsolát és a vizet, majd fedő alatt 15-20 perc alatt készrefőztem.
Hozzákevertem az olívát, sóztam-borsoztam-cukroztam és megszórtam a pirított mandulával.
FŰSZERES KARAJSÜLT
pác:
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
őrölt kakukkfű
őrölt bazsalikom
őrölt oregano
őrölt édeskömény
A fenti pácba forgattam a húst és letakarva egy éjszakán át érleltem.
Másnap tepsiben letakarva 200 fon sütöötem kb. 45 percig, majd még letakarva pihentettem tálalásig.
A LEVES
A LEVES
Ezt a levesreceptet még évekkel ezelőtt kaptam és azóta szeretjük.
Tk. fogyókúrás levesnek hívják, de tisztítókúra alatt is használják.
Mi csak úgy egyszerűen szeretjük, főleg ilyen hidegben.
Egyébként mélyhűtőben is eláll, a hűtőben pedig 4 napig.
Nálunk most épp mínusz 10 fokok repkednek és belepett minket a hó:-)
1/2 fej kelkáposzta
3 szál sárgarépa
1 szál halványító zeller vagy 1 kisebb zellergumó
1 szál fehérrépa
25 dkg friss parajlevél
1 kis doboz - 425 g - hámozott paradicsom
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tyúkhúsleveskocka
1 csokor petrezselyem
1 tk olaj
só, bors
Az olajat megforrósítjuk egy nagy lábosban.
Üvegesre pároljuk az aprított hagymát.
Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zellert, a sárga- és fehérrépát, a zúzott fokhagymát.
Állandó kevergetés mellett 5 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a kissé szétnyomott paradicsomot a levével együtt, majd beletesszük a csíkokra vágott kelkáposztát, és megfűszerezzük.
Felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és felforraljuk.
Fedő alatt, kislángon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított parajt.
Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és további 2 percig főzzük.
Tálaláskor megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.
FŰSZERES FRISS SAJT
FŰSZERES FRISS SAJT / Latsia
Egy igazi házisajt krém....
5 dl aludtej
1 dl tejföl
1,5 ek snidling
1 ek friss kerti zsázsa
1 ek friss batsalikom
só, bors
Az aludtejet 50 fokra melgítettem, belekevertem a tejfölt és egy tiszta konyharuhába öntöttem.
A konyharuha csücskeit összefogtam és a csap fölé akasztottam 4 órára, amíg lecsepegett.
A sajtmasszát összekevertem a fűszerekkel, sóztam-borsoztam és kenyérrel kínáltam.
2010. február 19.
TŐKEHALAS - RÁKOS RIZOTTÓ
Ma folyamatosan esik a hó....lassan ellep Bennünket:-)
Ezért gyorsan egy nagy tál meleg ételt varázsoltam az asztalra, ami finom is, gyors is, és még talán egészséges is...;-)
TŐKEHALAS - RÁKOS RIZOTTÓ
4 főre
1/2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1 ek olivaolaj
2,5 dl rizottó rizs
1 dl fehérbor
1/2 g sáfrány
7-8 dl zöldségleves
2 dl reszelt Parmesan sajt
só, bors
1 csokor zöldspárga
10 dkg fagyasztott zöldborsó
25 dkg koktélrák
25 dkg tőkehal
1 ek olaj
1/2 csokor petrezselyem
A hagymákat felaprítottam és a vaj-olaj keveréken a rizzsel együtt pár percig kevergetve megpároltam.
Felöntöttem a borral, megszórtam a sáfránnyal és felforraltam.
Hozzátettem a leves felét és kevergetve ismét felforraltam.
Lefedve főztem, közben a maradék levesből időnként hozzáöntöttem, csak amennyit felvesz.
A rizottónak szaftosnak és puhának, krémesnek kell lennie, amikor készen van.
Közben összekevertem a sajtot sóval-borssal és a majdnem kész rizottóhoz kevertem, csak amíg buborékolni kezdett, akkor lehúztam a tűzről.
Feldaraboltam a spárgát és enyhén sós vízben a borsóval együtt 2 perc alatt megfőztem.
Leszűrtem és a rizottóhoz kevertem.
A maradék 1 ek olajon átpirítottam a rákokat és a fekockázott halat, sóztam-borsoztam.
Tálaláskor tányérokra tettem a rizottót, rászórtam egy kis halat-rákot, megszórtam friss petrezselyemmel és forrón tálaltam.