2009. március 27.

Áfonyás túrós muffin



Áfonyás túrós muffin / Bigacsiga

150 g cukor
200 g túró
2-3 kanál tejföl
80 g olvasztott vaj
csipet só
2 egész tojás
200 g liszt
2 teáskanál sütőpor
300 g fagyasztott áfonya kiolvasztás nélkül
vagy ugyan ennyi friss

A leírt sorrendbe összekeverjük, az áfonyát a végén óvatosan, hogy ne törjön össze.
180 fokon 25 percig süssük.

Latsia:

- 25 dkg túrót és 25 dkg fagyasztott málnás áfonya keveréket tettem bele
- tettem még bele 2 marék pekándiót i
- nagyon-nagyon finom!!!

MARCIPÁNOS MEGGYES NUGÁTOS MAZSOLÁS TÚRÓS RÉTES



RÉTES 

( MARCIPÁNOS MEGGYES
NUGÁTOS MAZSOLÁS TÚRÓS)

Hagyományos ízek kis csavarral;O)

9 réteslap
olvasztott vaj
zsemlemorzsa

1 üveg magozott meggy
15 dkg marcipán

15 - 20 dkg nugát

1,5 marék mazsola
25 dkg túró
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja

Egy nedves konyharuhára fektetek 1 réteslapot, megkenem olvasztott vajjal és megszórom egy kevés zsemlemorzsával.
Ráteszem a következő réteslapot, megkenem olvasztott vajjal és megszórom egy kevés zsemlemorzsával, majd ráteszem a következőt.
Ezzel szintén ugyanúgy járok el, csak a hozzám közel eső részre hosszában kicsit többet szórok. /arra kerül a töltelék/
Ráreszelem a hozzám közel eső sávban a marcipánt, majd a meggyet és a tészta 2 végét behajtom.
Feltekerem a konyharuha segítségével, mint a bejglit.

A nugátos és a túrós rétesnél is ugyanígy járok el, majd mind3 rudat egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, jól megkenem a maradék olv. vajjal.
Előmelegített 190 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.
A kész réteseket felszeletelem és porcukorral megszórva kínálom.

Latsia:
- nem tudom mennyi vajat használtam, de elég sokat:O)

TENGERI TÁL TORTELLINIVEL





TENGERI TÁL TORTELLINIVEL

2 csomag friss tortellini - húsos
2 gerezd fokhagyma
1 csomag királyrák - Scampi
1 csomag koktélrák - Prawns
1 doboz hámozott, darabolt paradicsom
1 csésze créme fraiche vgy zsíros tejföl
só, bors
1 ek vaj
olaj


Sós lobogó forró vízben a tortellinit kifőzzük, leszűrjük, a vajon átforgatjuk, félretesszük.
Forró olajon 5 percig sütjük a királyrákot, majd hozzáöntjük a koktélrákot és további 2 perc alatt átsütjük.
Közben hozzákeverjük a préselt fokhagymát, a paradicsomot és a créme fraiche-t és 4-5 percig összefőzzük a rákokkal.
Fűszerezzük és a tányérokra szedett tortellini tetejére halmozzuk.

Latsia:
- én egy tűzálló tálba szedtem a tortellinit, rá a rákos ragut, megszórtam 15 dkg reszelt sajttal és átsütöttem, sztem így még finomabb lett

2009. március 25.

NUGÁTOS TÁSKÁK



NUGÁTOS TÁSKÁK / Latsia

30 dkg kész croissant tészta
6 kis kocka nugát
porcukor

A tésztát kitekertem 6 téglalapra vágtam, a közepükbe 1 nugátkockát tettem.
Összehajtottam, széleket picit összenyomtam és vízzel lekentem a tésztát.
180 fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- a nugát előnye, hogy nem folyik ki sülés közben, viszont melegen finom krémes

BACONOS SERTÉSHÚSOS TÁL


BACONOS SERTÉSHÚSOS TÁL

60 dkg sertésfilé
15 szelet bacon
20 dkg gomba
5 dl tejszín
4 ek paradicsompüré
2 tk pirospaprika
só, bors

A megmosott húst 15 érmére szeljük,
Egyenként 1 baconba tekerjük.
Egy tepsit beterítünk a szeletelt gombával és rátesszük a baconös húsokat.
A tejszínt összekeverjük a paradicsompürével és fűszerezzük, majd leöntjük vele a húsokat.
180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, tésztával és zöld salátával kínáljuk.

Latsia:
- én még egy kis fokhagymát is tettem a mártásba

2009. március 23.

GESZTENYE GOLYÓK



GESZTENYE GOLYÓK


25 dkg gesztenyemassza
15 dkg vajaskeksz
3 ek nugát
3 ek rumos meggylé

hempergetéshez:
kakaó, darált mogyoró, darált mandula, kókuszreszelék

A 4 hozzávalót összegyúrtam és vizes kézzel azonnal golyókká formáztam.
Belehempergettem a fentiekbe és behűtöttem.

Latsia:
- pillanatok alatt készen van, ezekkel az arányokkal nem kell várni arra, hogy formázható legyen, és megmarad a gesztenyeíz is

CSÍPŐS CSIRKETÁL


CSÍPŐS CSIRKETÁL / Latsia

4 csirkemellfilé
3 burgonya
1 ek olívaolaj


pác:
1 ek olívaolaj
2 ek édes chilliszósz
1 ek citromlé
1 ek méz

A pác hozzávalóit összekeverjük és a húst beleforgatjuk.
Hűtőben letakarva 1 éjszakát érleljük.
Másnap egy tepsire tesszük, és közérakjuk a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát, amit utána leöntünk az olívaolajjal és megsózzuk.
Alufóliával letakarva előmelegített 220 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd fólia nélkül megpirítjuk.

2009. március 22.

Tízperces kuglóf



Tízperces kuglóf

4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dl olaj
1 dl tej
20 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
2 ek kakaópor

A tojások sárgáját kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáöntjük az olajat, tejet, belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet.
Beleforgatjuk a tojások habját, és kilisztezett-kivajazott, közepes kuglófformába öntjük a massza kb. 2/3-át.
A maradék tésztába keverjük a kakaóport, és a sárga tésztára kanalazzuk.
Előmelegített sütőben 15 percig nagy- /gázsütő 8-as fokozat/, majd 4-es fokozaton sütjük, még kb. 40 percig.

Latsia:
- én tettem a fehér tésztába 1 marék mazsolát és 1 marék vágott csonthéjast /diót,mogyorót,pisztáciát/

Forrás: net

AJVAROS CSIRKESÜLT SPENÓTTAL


AJVAROS CSIRKESÜLT SPENÓTTAL / Latsia

60 dkg csirkemellfilé
20 dkg gomba
25 dkg koktélparadicsom
1 hagyma
1 üveg ajvar - 34 dkg
2 dl créme fraiche
1 csomag friss spenótlevél - 7 dkg
1 ek vaj
1/2 tk só
1/2 tk bors

Szeleteld fel a gombát, csíkozd fel a húst és vágd ketté a paradicsomokat.
A vajon süsd a hagymát a gombával és a hússal 3 percig.
Keverd hozzá az ajvart, a créme fraiche-t, a sót-borsot.
Takard le és forrald fel, majd kb. 4 percig süsd, hogy a hús megpuhuljon.
Keverd jól bele a spenótot és a paradicsomot, tálald jázminrizzsel és citromgerezdekkel.

KRÉMES BACONOS CSIRKE TÉSZTÁVAL


KRÉMES BACONOS CSIRKE TÉSZTÁVAL

2 főre

1 ek olívaolaj
2 csirkemellfilé
10 dkg füstölt bacon
4 ek fehérbor
10 dkg fagyasztott zöldborsó
5 ek tejszín
22 dkg főtt tollszártészta - penne
só, bors

A forró olajre tesszük a húsokat és körbeszórjuk a baconnal.
4 percig nagylángon sütjük, majd a húsokat megfordítjuk, megkeverjük a bacont és felöntjük a borral.
1-2 percig sütjük, majd hozzákeverjük a borsót, a tejszínt és a főtt tésztát, fűszerezzük.
4 perc alatt összesütjük, ezalatt a csirkehús átsül, majd azonnal tálaljuk.

Latsia:
- ha nem azonnal fogyasztod, akkor számolj azzal, hogy egy kis plusz tejszínre lesz szükséged tálalás előtt, mert azt a keveset, amit a recept ír, pillanatok alatt beszívja

2009. március 20.

MEGGYES KUGLÓF




MEGGYES KUGLÓF

15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
1 citrom reszeltt héja
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
30 dkg meggy = 1 üveg meggybefőtt
2 ek cukor
1 tk fahéj

A cukrot a vajjal habosra keverjük, a tojásokat egyesével valamint a citromhéjat hozzáforgatjuk.
A sütőporral elkevert lisztet is hozzákeverjük, majd egy hosszúkás formába töltjük.
Megszórjuk a meggyel, azt pedig a fahéjjal elkevert cukorral.
35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készresütjük.

Latsia:
- szilikonos kuglófformában sütöttem, nagyon finom lett

Eredeti ITT

2009. március 19.

CSOKIS BROWNIE-TORTA PEKÁNDIÓVAL




CSOKIS BROWNIE-TORTA PEKÁNDIÓVAL

375 g kész vajastészta
12,5 dkg vaj
10 dkg csokoládé
20 dkg cukor
2 tojás
1 ek vaníliakivonat
4 ek liszt
12,5 dkg pekándió darabolva
créme fraiche a tálaláshoz

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
Tedd a tésztát egy 24 cm-es formába.
Pihentesd 15 percig a fagyasztóban vagy 30 percig a hűtőben.
Béleld ki sütőpapírral és szórd meg sütőbabbal, és süsd vakon 10 percig.
Öntsd le a babot a tetejéről, vedd le a sütőpapírt és további 5 percig süsd.
Tedd félre amíg a töltelék elkészül így:

Állítsd a sütőt 180 fokra.
Olvaszd meg a vajat a csokival egy nagy tálban vízfürdő felett.
Keverd bele a cukrot, a tojásokat és a vaníliát, majd a lisztet.
Végül a pekándiót is forgasd bele és öntsd a tölteléket a tésztába.
Süsd meg 30 perc alatt, majd kihűlve tálald créme fraiche-sel.

Latsia:
- nem kész tésztából készítettem, hanem magam sütöttem egy nagyon bevált vajastésztát, amit nagyon régen kaptam egy kedves ismerősömtől, Babianyától, íme:
2,5 dl liszt
2 ek cukor
10 dkg vaj
1 evőkanál hideg víz

A tésztát gyorsan, hidegen összedolgozzuk.
Egy 24 cm-es tortaformába nyomkodjuk és a széleit felhúzzuk.
30 percre behűtjük, majd az alját megszurkáljuk villával.
Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Rákenjük a tölteléket és azzal további 25-30 perc alatt de már csak 180 fokon készresütjük.

SÁRGABORSÓFŐZELÉK


SÁRGABORSÓFŐZELÉK / Latsia

30 dkg sárgaborsó
4 dkg vaj
2 ek liszt
2 dl hideg víz
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma

A borsót egy éjszakára beáztatjuk.
Másnap leszűrjük és annyi vízben, ami épphogy ellepi, feltesszük főzni.
Kb. 1 óra alatt teljesen puhára /szét/főzzük.
Rántást készítünk a vajból és a lisztből úgy, hogy megolvasztjuk a vajat és közben belekeverjük a lisztet, majd folyamatosan kevergetjük, amíg világosbarna színt kap.
Ekkor belekeverjük a reszelt hagymát és óvatosan /mert fröcsköl!/ felöntjük 2 dl hideg vízzel és addig keverjük, amíg besűrűsödik.
Belekeverjük a főzelékbe a préselt fokhagymával együtt és pár perc alatt besűrítjük vele.

Latsia:
- ha van otthon füstölthús vagy kolbász, tegyük a borsó főzőlevébe, finom ízt ad neki
- nekem nem volt itthon egyik sem, így 1 füstölthús kockát dobtam bele

2009. március 17.

FEHÉR HAL FŰSZERES BABBAL ÉS CHORIZOVAL


FEHÉR HAL FŰSZERES BABBAL ÉS CHORIZOVAL

1 ek olívaolaj
1 hagyma
rozmaringlevél aprítva
2,5 dkg chorizo
2 gerezd fokhagyma
2 doboz hámozott pürésített paradicsom - konzerv
40 dkg canellini bab - konzerv
20 dkg kelkáposzta
csipet cukor
4 szelet halfilé - tőkehal

A forró olajon megpároljuk a hagymát.
Hozzákeverjük a rozmaringot, a chorizot és a fokhagymát, majd 2 percig sütjük, amíg a kolbász pirulni kezd.
Felöntjük a paradicsommal, a babbal, hozzákeverjük a csíkokra vágott káposztát, a cukrot és fűszerezzük, és 5 perc alatt megfőzzük.
Ráfektetjük a halat, lefedjük és 5 perc alatt készre pároljuk.
Ropogós kenyérrel tálaljuk.

SPÁRGAKRÉMLEVES APRÓRÁKKAL


SPÁRGAKRÉMLEVES APRÓRÁKKAL

40 dkg főtt spárga - konzerv
1 kis doboz aprórák - natúr lében
15 dkg burgonya
1 csokor újhagyma vagy 1 közepes fej hagyma
2 dkg vaj
1 l húsleves
só, fehérbors, szerecsendió
2 tojássárgája
2 dl tejszín
1 szál petrezselyem

A spárgát óvatosan szűrőtálba csúsztatjuk, levét megtartjuk.
8 szép spárgafejet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A rákokat lecsepegtetjük, a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk.
Az újhagymát felkarikázzuk.
A vajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a burgonyát, felöntjük a spárgalével és a húslevessel.
Fedő alatt puhára főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított spárgát és botmixerrel pürésítjük.
Fűszerezzük és felforraljuk.
A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel és folyamatosan keverve a leveshez csurgatjuk épp csak sűrűsödésig melegítjük, de nem forraljuk, mert kicsapódik a tojás.
Levesescsászákbe szedjük, megszórjuk a rákocskákkal és a félretett spárgafejekkel és a petrezselyemmel díszítjük.

HAMIS VARGABÉLES


HAMIS VARGABÉLES

5 dkg szélesmetélt
5 db tojás
10-15 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
2 marék mazsola
1 cs. vaníliás cukor
50 dkg görög joghurt - 10%-os
kevés vaj a tepsi kikenéséhez

A tésztát megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük.
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a vaníiliás cukrot és a joghurtot és jól elkeverjük.
A tésztát a masszába keverjük és kivajazott tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 30 percig sütjük.

2009. március 14.

Gulyáskrémes makaróni


Gulyáskrémes makaróni / Stahl Judit

Régi kedvencünk, ma újra elkészült.

30 deka makaróni

10 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna
1 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt parenyica-sajt
2 evőkanál puha vaj
fél kis tubusnyi gulyáskrém
3 deci tejszín

Vizet engedek egy nagy fazékba, szórok hozzá sót és felteszem forrni.
Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit.
Az egymásra helyezett és már gyárilag vékonyra szeletelt füstölt szalonnát ollóval csíkokra vágom, a fokhagymagerezdet megpucolom, és a parenyicát megreszelem.
A lobogó forró vízbe beleteszem a makarónit, és annyi időt állítok be a főzővekkeren, ahány perc a tészta dobozára van írva, mert így biztosan nem főzöm túl puhára.
Ezek után előveszek egy mélyebb serpenyőt, és beleszórom a szalonnacsíkokat.
Teszek hozzájuk puha vajat, aztán közepesen erős tűzön annyira pirítom meg őket, hogy se túl szárazak, se túl nyersek ne legyenek.
Miközben isteni szalonnaillat kezd szállingózni a konyhában, pépesre zúzom a megpucolt fokhagymagerezdet.
Utána hozzákeverem a megsült szalonnafalatokhoz, fél perc alatt megpárolom az ízes zsiradékon, majd lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Belenyomok úgy 10-12 centinyi gulyáskrémet, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a megreszelt füstölt sajt felét, és az edényt visszateszem közepesen erős tűzre.
A halvány narancsszínű mártást kevergetve összerotyogtatom, és amikor már felolvadt benne a sajt, akkor készen is van.
Belekeverem a leszűrt makarónit, majd a puha tésztaszálakat jól összeforgatom a mártással.
És hogy mi történik a maradék parenyica-reszelékkel?
Természetesen jó vastagon megszórom vele a tányérokra halmozott makarónikupacokat.
2 adag lesz belőle.

FRANCIA HAGYMALEVES


FRANCIA HAGYMALEVES / Latsia

60 dkg hagyma
2 ek olaj
só, bors, köménymag
1,5 dl fehérbor
5 dl marhahúsleves
4 szelet baguette
4 ek reszelt sajt

A meghámozott, felkarikázott hagymát a forró olajon üvegesre párolom, közben fűszerezem.
Felöntöm a borral és a levessel, fedő alatt kb. 10 perc alatt megfőzöm.
A kenyérszeletek egyik oldalát megpirítom, és a másik oldalával felfelé egy tepsire teszem.
Rászórom a sajtot, és a grillsütőben 2 perc alatt ráolvasztom.
A levest csészékbe merem és tetejükre ültetetem a sajtos pirítóst.

CSÁSZÁRMORZSA


CSÁSZÁRMORZSA

A minap olvastam ezt a receptet Mamihaminál, és tegnap el is készítettem.
Isteni finom lett, megy a kedvencek közé, Mamihami köszönöm Neked!!!:O)

2,5 dl liszt
2,5 dl búzadara
10 dkg mazsola
5 dl tej
5 dkg cukor
1 kk só
4 tojás
a tálaláshoz vaníliás cukor és baracklekvár

Az első 4 hozzávalót összekeverem és egy jó órát állni hagyom.
Kettéválasztom a tojásokat, a sárgákat kikeverem a sóval, cukorral, majd a tejes masszához kavarom.
A kemény habbá vert fehérjét lazán beleforgatom.
Nagy teflon lábasban kevés olajat felforrósítok, beleöntöm a massza felét és kis lángon sütni kezdem.
Amikor az alja átsült, megforgatom -természetesen darabokra szakad.
Ezt párszor megismétlem, míg teljesen átsül mindenhol, majd két lapos fakanállal minél apróbbra szaggatom, és egy kicsit még sütögetem.
Ez a művelet szűk 10 percet vesz igénybe.
Ugyanígy sütöm ki a másik felét is. (Ha mindet egyszerre önteném bele, nagyon nehéz lenne vele bánni.)
A tálaláshoz én fel szoktam melegíteni a baracklekvárt és vízzel olyan állagúvá hígítom, hogy kicsit már folyjon.
Mindenki maga szórja meg vaníliás cukorral és locsolja lekvárral.

2009. március 13.

EGYSZERŰ SHEPERD'S PIE




EGYSZERŰ SHEPERD'S PIE

1 ek napraforgóolaj
1 nagy hagyma
2-3 sárgarépa
50 dkg darált bárányhús
2 ek paradicsompüré
egy löttyintés Worcestershire szósz
5 dl marhahúsleves
90 dkg burgonya
8 dkg vaj
3 ek tej

A forró olajon pár perc alatt megpároljuk a hagymát és a sárgarépát.
Rádobjuk a húst, és barnára pirítjuk.
Hozzákeverjük a paradicsompürét és a Worcestershire szószt, pár percig sütjük.
Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarva 20 percig, majd fedő nélkül további 20 perc alatt megfőzzük.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra és elkészítjük a burgonyapürét.
Sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát.
Leszűrjük és a vajjal, valamint a tejjel pürésítjük.
Egy tűzálló tálba öntjük a darálthúsos ragut, majd rákanalazzuk a pürét.
Villával mintázzuk, majd 20-25 perc alatt megsütjük.
Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.

Latsia:
- nagyon finom és könnye elkészíthető egytálétel
- nekem kicsit sok volt a ragu leve, így nem tettem az egészet a tálba sülni, olyan félpohárnyi leszűrt lével kevesebb sült a püré alatt

2009. március 12.

ZELLERES KARFIOLLEVES


ZELLERES KARFIOLLEVES / Latsia

1 ek vaj
1 hagyma
1 fej karfiol
1 doboz Philadelphia krémsajt
só, bors
zeller aprítva

A vajon megpároltam a hagymát, és rátettem a rózsáira szedett karfiolt.
Annyi forró vizet öntöttem rá, amennyi pont ellepte.
Fűszereztem, megfőztem, majd hozzákevertem a sajtkrémet.
Kiszedtem a karfiol felét, a levest a maradék karfiollal összeturmixoltam.
Összeforraltam és megszórtam zellerrel.

2009. március 11.

MEGGYLEVES


MEGGYLEVES / Latsia

Többféleképpen készítettem már meggylevest, pld. pudinggal is. De most így:

1 üveg meggybefőtt / 2,5 dl leve van
2 ek porcukor
2 dl tejszín
fahéj, szegfűszeg

Egy edényben a meggyet a levével együtt, a cukorral, a tejszínnel és a fűszerekkel, felmelegítettem.
Egy merőkanálnyi meggyet egy kis lével kivettem, elturmixoltam, és visszatettem a levesbe, ezzel sűrítettem.