2010. július 31.
GÖRÖGSALÁTA CSIRKÉVEL ÉS TOJÁSSAL
Sikerült felszedni egy pár kilót a nyaralás alatt Budapesten.... hiába, a lángosnak, kürtös kalácsnak, süteményeknek ki tud ellenállni? Egy külföldön élő magyar biztosan nem, mégha mostanában gyakran is jár haza....:-))
Így most ismét egy salátaszerűség, csak hogy vesszenek a kilók:-)
Nagyon jól illenek a különböző ízű és állagú hozzávalók egymáshoz, azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez az étel.
Egy pohár borral nagyon finom nyári vacsora.
GÖRÖGSALÁTA CSIRKÉVEL ÉS TOJÁSSAL
1 jégsaláta
4 paradicsom
1/2 uborka
1 sárga színű paprika
1 lilahagyma
2 ek olívaolaj
2 ek vörösborecet
3 ek morzsolt Feta sajt
3 ek aprított petrezselyem
só, bors
2 grillezett csirkemell
2 főtt tojás
1 dl olívabogyó
2 ek balzsamkrém
8 db sóskeksz
2 fürt szőlő
A salátát feldaraboljuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
Felszeleteljük az uborkát, a paprikát és a hagymát.
Egy nagyobb tálra tesszük őket, meglocsoljuk az olajjal és az ecettel.
Megszórjuk a Fetával és a petrezselyemmel, sózzuk-borsozzuk.
Rátesszük a csirkúst és a tojást, valamint az olívát.
Ráöntjük a balzsamkrémet, majd szőlővel és a sóskeksszel tálaljuk.
2010. július 30.
BARACKOS PROSCIUTTO-S SALÁTA MOZZARELLÁVAL
Nyár, napsütés, meleg, és egy üdítő saláta.
Nagyon jó idő (volt most szakad az eső 2 napja) van Göteborgban is, így ez a saláta lett a teraszon a vacsora.
Kevenc újságomból (Good Food) van a recept, és nagyon finom.
BARACKOS PROSCIUTTO-S SALÁTA MOZZARELLÁVAL
2 hámozott őszibarack
4 szelet prosciutto sonka
1 zacskó Mozzarella, darabolva
2 marék rukkola
2 ek pirított fenyőmag
2 ek olívaolaj
1 ek citromlé
1/2 ek juharszirup
2 tányérra tesszük a barackot, a sonkát, a mozzarellát és a rukkolát.
Összekeverjük az öntet hozzávalóit, ráöntjük a salátára és megszórjuk a fenyőmaggal.
Latsia:
- nektarint vettem, azt nem kell hámozni
- mini Mozzarella golyókat vettem, így nem kell darabolni
2010. július 28.
GRILL MÁRTOGATÓSOK
A napokban megérkeztünk Göteborgba, és azonnal nekiálltunk grillezni!
Ez most nyilván jó hülyén hangzik,:-))) de majdnem így volt!
Természetesen nem úgy nézett ki, hogy ledobtuk a bőröndöket és már be is gyújtottuk a grillt, de a ciprusi hőség után ( na és a budapesti után is) igazán jól esett a csak 20 fokos napsütés!:-)
A teraszon teítettem és a rácsra került egy kis báránygerinc és egy kis malackaraj , utóbbi rövid pácolás után.
De most nem is a húsokról írnék, inkább a hozzájuk tálalt mártásokról.
Elkészítésük pár percet vett igénybe mármint összesen a háromé és nagyon könnyűek, finomak!
A Guacamole-n kívül, a másik kető akár pácként is működik, de mi most a kész hús mellé ettük.
Erről ennyit, jöjjenek a receptek:
GUACAMOLE
Már nem is számolom hányszor készítettem, itt vannak a blogon a receptek.
De mind más:-) És most megint egy újabb variáció.
Ez igazán eredeti ízű, krémes, semmi adalék nincs benne.
2 db avokádó
1 gerezd fokhagyma
3 ek krémsajt - Philadelphia
só, bors
2 ek friss koriander
A hozzávalókat a konyhai aprítógépbe (mixer) tettem és krémesre kevertem.
ÉDES CHILIKRÉM
A créme fraiche helyettesíthető tejföl és tejszín keverékével fele-fele arányban.
2 dl créme fraiche
1 dl aludtej vagy joghurt
1/2 dl édes chiliszósz
só
A hozzávalókat összekevertem és a tetejére is csepegtettem a chiliszószból.
FOKHAGYMAKRÉM
A créme fraiche helyettesíthető tejföl és tejszín keverékével fele-fele arányban.
2 dl créme fraiche
2 gerezd fokhagyma áttörve
2 tk olívaolaj
3 szardellafilé aprítva
1 tk só
1/2 tk cukor
1 ek snidling
A hozzávalókat összekevertem.
2010. július 25.
MENTASZÖRP
Amióta Ciprusra költöztünk, nagyon sok mentát használok.
Télen / már ugye amennyi tél itt van:-) / teaként isszuk, a fennmaradó jó időben pedig joghurthoz, bárányhoz stb. fogyasztjuk fűszerként.
Most jött el az ideje, hogy szörpként is elkészítsem, csak amiatt szomorkodom, hogy ezt 10 évig nem tettem meg... annyira finom lett!!!
Nagyon egyszerű, semmi humbug,a lényeg, hogy minél több mentát használjunk bele, annál ízesebb lesz a szörp, és fogyasztásakor csak egy pici kell a pohárba, a többi csak víz, citromkarika, jég és esetleg díszítésnek egy pár levélke.
Azt ugye tudjátok, hogy régen a mentát ebéd után fogyasztották (citromos vízbe tettek pár levélkét) azért, hogy frissítse a lehelletet.
MENTASZÖRP
1 liter víz
1 kg cukor
1 dkg citromsav
4 csokor (jó vastag csokor ám!) mentalevél
A mentalevelet a vízben egy egész napig állni hagyom.
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd 10 percig forralom.
A leveleket leszűröm, üvegbe teszem és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Mi jéggel, citromkarikával, hideg vízzel és friss mentalevéllel isszuk, nagyon-nagyon finom!
2010. július 17.
CSIRKEHÚSOS PITE RÁKKAL
Holnap éjjel elutazunk egy kis időre a svédországi otthonunkba, ( egy kis budapesti pihenéssel megszakítva ) ezért ma megpróbáltam még felhasználni valamit, amit a hűtőben találtam.
Így jött létre ez a pite, ami olyan finom lett, hogy máskor is az asztalra kerül majd.
CSIRKEHÚSOS PITE RÁKKAL
40 dkg leveles vajastészta
1 ek olaj
10 dkg bacon - kockázva
2 csirkemell - csíkozva
10 dkg koktélrák
2 újhagyma - karikázva
1 cukkini - kockázva
20 dkg Feta
1 tojás felverve
só, bors, oregano
A sütőt 200 fokra előmelegítettem és egy tepsit sütőpapírral kibéleltem.
A forró olajon félig átsütöttem a bacon-t, és hozzáforgattam a csirkemellet.
Rádobtam a cukkinit, a hagymát és 2-3 perc alatt átsütöttem.
Épp csak addig, amíg a hús is kicsit megpirult.
Akkor fűszereztem, hozzákevertem a rákot, a tojást és rámorzsoltam a Fetát.
Kicsit hűlni hagytam, majd rákanalaztam a kinyújtott tésztára.
Feltekertem, mint a bejglit és a sütőben 30 perc alatt készresütöttem.
Most nem kentem meg a tésztát kívülről tojással, így is ugyanolyan jó lett.
FAHÉJAS SZILVAFAGYI
Mostanában nem főzök, csak salátákat eszünk sült húsokkal, egyrészt mert nagyon meleg van itt Cipruson is, másrészt mert szinte csak a tengerparton vagyunk, harmadrészt pedig mert hétfőn utazunk nyaralni Magyarországra, aztán egy kis időre ismét Svédo-ba.
De azért a fagyit, azt nem hanyagolhatjuk....
Úgy szeretjük a fahéjas szilvát gombócban, sütiben, levesként, mártásnak hús mellé... gondoltam fagyiként is megállná a helyét!:-)
Megállta vagyis gyönyörűre fagyott, csak a kinti 45 fokos melegben 1 perc alatt olvadni kezdett, így kicsit túl krémes a fotón.
FAHÉJAS SZILVAFAGYI
25 dkg szilva magozva
kb. 1 pohár víz
10 dkg cukor
fahéj
4 dl tejszín
A kimagozott szilvát egy edénybe tettem, rászórtam a cukrot és felöntöttem épp csak annyi vízzel, hogy ellepje.
Felforraltam és pár perc alatt puhára főztem a cukros szirupban.
Felöntöttem a tejszínnel, megszórtam jól fahéjjal, és újraforraltam.
Kihűtöttem és már ment is a fagyigépbe.
2010. július 11.
SZÜLINAPRA - KOLIBRI TORTA
Sokat hallottam erről a tortáról, elsősorban az itteni (ciprusiak) barátnőktől.
Merthogy itt mindenki édesszájú, gondolom ez a déli sajátosság sokunk számára ismert.:-)
Szóval, mostanában jobban bejönnek azok a torták, amiknek a lapja nem piskóta, hanem olajos keverttészta, mert könnyebbek, nem fullasztóak, tovább finomak maradnak, jobban ízesíthetők stb.
És akkor kaptam ezt a receptet és nem is volt kérdés számomra, hogy a Férjem szülinapjára, péntekre ezt sütöm meg.
A nevét pedig onnan kapta - mármint a torta:-) -, hogy a kolibri madárka is a virágok nedűjét, tehát a legértékesebb cseppjeit issza, és ebben a tortában is a tészta és a krém is egyaránt igazi tömör finomság, édesség.
KOLIBRI TORTA
a tésztához:
3 csésze liszt
2 csésze cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál só
3 tojás, felvert
1,5 csésze növényi olaj
1,5 teáskanál vanília-kivonat
1 doboz - 22,5 dkg apróra vágott ananász
1 csésze apróra vágott pekándió
2 apróra vágott banán
a krémhez:
45 dkg Philadelphia krémsajt
1 csésze puha vaj
40 dkg porcukor
2 tk vanília esszencia
a szóráshoz:
1 csésze aprított pekándió
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezzünk-vajazzunk ki 3 db 23 cm-es formát.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
Egy másikban keverjük össze a tojást, az olajat és a vaníliát.
Egy harmadikban pedig a diót, az ananász és a banánt.
Forgassuk össze a 3 tál tartalmát, és addig keverjük, amíg a száraz összetevevőket is bevonja a nedvesség.
3. Kanalazzuk a tésztát a 3 formába, simítsuk el és 25-30 perc alatt süssük készre.
Hűtsük ki egy kicsit és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.
4. Keverjük össze a krémsajtot a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot és keverjük lazán habosra.
Keverjük bele a vaníliát
5. Amikor a sütemény teljesen kihűlt, kenjük el a krémet a rétegek között, valamint az oldalán és a tetején.
Szórjuk meg az oldalát az apróra vágott pekándióval.
2010. július 9.
CSOKOLÁDÉS BARACKOS KOCKÁK
Nálunk ma buli lesz, a Kislányom névnapját és a Férjem szülinapját ünnepeljük. (Képek holnap)
Sütöttem egy tortát, és rendeltünk is egyet, de gondoltam még valami könnyű finomság jól jönne az édességek csapatába, mert elég sokan leszünk...
Az alábbira esett a választás, és megy is a kedvencek közé!:-)
Ez egy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető, finom süti.
A kakaó és a csoki a joghurttal egy finom krémet képez, amin az édes ságabarckok csücsülnek, bevonva vajkaramellával....írjak még róla?:-))))
Talán csak annyit, hogy nem biztos, hogy megvárja a ma esti vendégeket...:-)
CSOKOLÁDÉS BARACKOS KOCKÁK
6 ek cukrozatlan kakaó
15 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 marék csokicsepp vagy reszelt csoki - elhagyható... de inkább neeee!:-)
12 dkg cukor
12 dkg vaj
3 tojás
1 csipet só
20 dkg joghurt
6-8 db sárgabarack
2-3 ek barna cukor
vaj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverés 160 fok).
Egy tálban összekeverjük a kakaót, a lisztet, a sütőport és a csokicseppet.
Egy másik tálban kikeverjük a tojássárgájákat a cukorral, a vajjal és a joghurttal.
Egy harmadik tálban felverjük a fehérjéket egy csipet sóval.
Az első 2 tál tartalmát összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot.
Egy kb. 20 x 26 -os tepsit jól kikenünk vajjal és megszórjuk a barnacukorral.
A tepsibe fektetjük a kimagozott félbevágott sárgabarackokat, egymástól 1 cm távolságra, domború felükkel felfelé.
Rásimítjuk a tésztát és kb. 35 perc alatt készresütjük.
Hűlni hagyjuk, majd óvatosan egy tálra fordítjuk és felszeleteljük úgy, hogy minden kocka közepén egy barack legyen.
2010. július 8.
SPANAKOPITA-SPENÓTOS PITE
SPANAKOPITA - SPENÓTOS PITE
1 db kinyújtott leveles vajastészta (425g)
25-30 dkg spenót
20 dkg Feta sajt
1 póréhagyma aprítva
2 tojás
bors
+1 tojás a lekenéshez
A sütőt 200 fokra (légkeverés 180 fok) előmelegítjük.
A spenótot megmossuk, ha túl vastag lenne a szára, kicsit levágunk belőle.
Egy tálba tesszük és rámorzsoljuk a sajtot, megszórjuk a póréhagymával, és összekeverjük.
A tojásokat villával kicsit felverjük, jól megborsozzuk és ráöntjük a tál tartalmára, kézzel jól összeforgatjuk.
Sózni nem szabad, mert a Feta igen sós!!!
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, rásimítjuk a tölteléket és mint a bejglit (először a 2 szélét hajtjuk fel) feltekerjük.
Lekenjük tojással és a sütőbe toljuk, majd 30 perc alatt készre sütjük.
2010. július 6.
CSÁSZÁRZSEMLE
Ha ezt a szót beírjuk a Google-ba, rögtön az első helyen Yasmine receptje jön elő.
Én a minap pont ezt tettem és el is készítettem Yasmine CSÁSZÁRZSÖMLE receptjét.
Nagyon nagy sikere volt, olyannyira, hogy pillanatok alatt felfalta a Család és kérte a következő sütést...
Tehát zsömlével akkor meg is volnánk, asszem egy darabig ez lesz a favorit!
Köszönöm Neked és sok puszi érte Yasmine!!!;-)
Nem írok receptet, (csak annyit változtattam, hogy tejfölt nem tettem bele, mert pont elfogyott) a címre kattintva már ott is találjátok magatokat az eredetinél, precíz receptleírást és tökéletesen szemléltetett formázást olvashattok-láthattok.
Ja és majd este felteszem mi mivel ettük, az is nagyon finomságos és könnyű nyári étel!:-)
2010. július 4.
TÚRÓS SAJTOS VILLÁMPOGI
TÚRÓS SAJTOS VILLÁMPOGIM
Régi receptem ez, de gyakran sütöm azóta is, ezért itt a helye!:-)
Márcsak azért is, mert annyi receptem van képpel a régi konyhámban, jó lesz ha minden együtt van.
Érdekessége, hogy bár van benne élesztő, hisz az igazi pogácsában van, mégsincs kelesztési idő, csak a sütőben kel sülés közben amennyit muszáj neki!:-)
24 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 tk cukor
1 ek só
kenéshez: 1 tojás sárgája
szóráshoz: reszelt sajt, köménymag, nagyszemű só
A hozzávalókat összekevertem, és lisztezett felületre téve még annyi lisztet tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta.
Kinyújtottam, megszórtam reszelt sajttal, feltekertem, mint a bejglit és újra kinyújtottam olyan 1,5 ujjnyi vastagságúra.
Megkentem, megszórtam, kiszaggattam.
Semmi pihentetés vagy kelesztés!
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készresütöttem.
2010. július 3.
MOGYORÓVAJAS FAGYI
Na most erről mit írjak?:-))
Aki szereti a mogyoróvajat az imádni fogja ezt a fagyit... aki meg ne, az ne is olvasson tovább!:-)
Ha még ettetek tutit.... én mondjuk belepakoltam 1/2 üveg mogyoróvajat, ami baromi sok.
Nem azt mondom, hogy valakinek panasza lett volna, de ugye így nyáron... bikini... strand.. szóval elég annak a fele is, tehát egynegyed üvegnyi!:-)))
Ja, és ez amolyan pasifagyi, ha értitek... már akinek édesszájú a párja!:-)
MOGYORÓVAJAS FAGYI
3-4 tojássárgája
10 dkg cukor
5 dl 25 %-os tejszín ( vagy 3 dl 38%-os tejszín és 2 dl 3%-os tej )
1/2 üveg mogyoróvaj ( elég 1/4 is! )
A tojássárgájákat a cukorral fehérdeésig keverjük.
A tejszínt felforraljuk és óvatosan hozzákeverjük a cukros tojássárgájákat.
Sűrűsödésig keverjük ( most nem kell nagyon sűrűre, mert jön hozzá mogyoróvaj ), majd hozzákeverjük a mogyoróvajat.
Lehűtjük a krémet és utána a fagyigépbe töltjük.
2010. július 2.
DAIM - CSOKI FAGYI
Úgy látom átmentem fagyigyárba:-))) Mentségemre szóljon, hogy nagyon nyár van itt Cipruson...csak vízpart, vagy klimatizált helyiségben lehet lenni, illetve reggel és este a hűs teraszon.
Ez a típusú fagyi a CSOKIFAGYI recept mintájára készült, csak nincs benne vanília és a sima feketecsoki helyett az IKEA-ban is kapható Daim csokit tettem bele, amiben karamellizált mandula van.
A fagyihoz azonban nincs elég benne, így karamellizáltam én is egy kis mandulát plusszban és azt is hozzákevertem.
Nagyon nagyon finom lett!:-)
5 dl zsíros tejszín 38%-os
8 dkg DAIM csoki
2 ek kakaópor
4 tojássárgája
10 dkg cukor
1 marék héj nélküli mandula aprítva
1 ek cukor
A cukrot a tojássárgájákkal fehéredésig keverem.
A tejszínt felmelegítem egy lábosban a kakaóporral elkeverem és beletördelem a csokit.
Összeolvasztom az egészet.
Óvatosan hozzáforgatom a cukros tojást és sűrűsödésig keverem kb.10-15 perc.
Hozzákeverem a vaníliát és hűlni hagyom.
(Én a mélyhűtőbe teszem félórára, így hamar lehűl.)
Közben a mandulát egy serpenyőben megszóróm az 1 ek cukorral és karamellizálom, félreteszem.
A fagyigépbe teszem a közben lehűlt krémet és mielőtt teljesen fagyosra keverné (tehát kb az utolsó pár percben) hozzáöntöm a karamellizált mandulát is.
2010. július 1.
PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
Igen, igen, tudom, már sokszor írtam erről a sütiről különböző fórumokon..:-)
A blogon is 2x szerepel már, de nem győzünk betelni vele!
Úgyhogy most megint felteszem, utoljára... vagy nem?:-))
Na jó, a receptet csak linkelem... de a fotót muszáj!!!
PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL recept ITT