2008. május 21.

Savanyúkáposztás, sonkás quiche




Savanyúkáposztás, sonkás quiche / Alchri

a tésztához:

25 deka liszt
12 deka puha vaj
12 deka krémtúró
1 tojás


a töltelékhez:

30 deka lecsöpögtetett savanyúkáposzta
2 lila hagyma
1 piros alma
5 deka füstöltsonka
kakukkfű
4 tojás
1 deci tej
1 deci tejszín
10 deka reszeltsajt
szerecsendió
kevés vaj
1 gerezd fokhagyma

A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát és folpackba csomagolva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez a savanyúkáposztát a vékony karikára vágott hagymával, a csíkokra reszelt almával és a csíkokra vágott sonkával együtt a vajon kicsit megdinszteljük, majd a kakukkfüvel, sóval, borssal fűszerezzük.
A tésztát kinyújtjuk és egy 28 centi átmérőjű kerek, kivajazott, kilisztezett formába terítjük, úgy, hogy pereme legyen.
Beleöntjük a káposztás keveréket.
A tejet a tejszínnel és a tojásokkal egy hosszúkás edényben felverjük, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát és ráöntjük a töltelékre.
Megszórjuk a reszelt sajttal és 170 fokos sütőben, alsó-felső lángon, kb. 35- 40 percig sütjük.
Hűlni hagyjuk, majd felvágjuk.
Hozzá snidlinges fokhagymás tejfölt adtam.

Snidlinges,fokhagymás tejföl / alchri:

2 deci 20%-os tejföl, 1 fokhagymagerezd, 1 zöld citrom, 3 ek. snidling, só, bors

A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, belereszeljük a citrom héját és belenyomjuk a levét, sóval, borssal fűszerezzük, majd beleszórjuk a snidlinget.

Alchri:
- nem volt zöld citromom itthon, sárgával csináltam
- isteni finom keverék!

Nincsenek megjegyzések: