2008. október 18.

Csirke 40 gerezd fokhagymával


Csirke 40 gerezd fokhagymával - Mindmegette

1 csirke
4-5 fej fokhagyma
2-3 dl száraz fehérbor
olívaolaj, rozmaring, kakukkfű, oregánó
2 citrom
1 csokor petrezselyem
só, bors

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket.
Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük).
A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges).
A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk.
A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük.
Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen.
200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát.
Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét.
Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.

Megjegyzés:
Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik.

Latsia:
- csirkecombból és csirkemellből sütöttem, így a citromot közétettem, de csak 1-et, különben túl savanyú lenne
- így a sülési idő: 45 perc + pirítás fólia nélkül
- nagyon finom és nagyon hasonlít a Ciprusi csirkémre

Nincsenek megjegyzések: