ALMÁSPITE / Latsia nagymamája
Nagy gáztepsibe való adag
70 dkg liszt
35 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája + 1 egész tojás
2 cs sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
35 dkg cukor + 2 marék
2 kg alma
fahéj,
zsemlemorzsa vagy darált dió
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot.
A közepében lyukat mélyítünk és beletesszük a tejfölt és a 2 tojássárgáját, valamint az 1 egész tojást.
Belülről kifelé haladva lassan elkeverjük, mindig egy kis lisztet hozzákeverve, amig egyenletes tésztát nem kapunk.
A tésztát 1 nagyobb és 1 kisebb részre szétosztjuk, a nagyobb darabot kinyújtjuk és a tepsibe fektetjük, a széleit felhúzva.
Megszórjuk a zsemlemorzsával vagy a darált dióval, rátesszük a héjastól megreszelt almát, megszórjuk fahéjjal és ráterítjük a tészta másik felét.
A széleket összenyomkodjuk.
A maradék 2 tojásfehérjét habbá verjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk 2 marék cukorral, villával megszúrkáljuk és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készresütjük.
Latsia:
- most csak féladagot sütöttem, és meghámoztam az almát
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése