2009. november 30.

MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON


Svédországban ilyenkor sütik a mézeskalács-süteményt....

2 receptet kombináltam össze, mert eredetileg készen kapható mézeskalács-sütemény porból lenne a tészta, de nekem nem nagyon jönnek be az ilyen kész cuccok.
Volt egy remek svéd receptem a mézeskalácssüteményre, azt feleztem meg és kevertem a magokhoz-csonthéjasokhoz-aszaltgyümölcsökhöz.
Jól sikerült, finom lett!
Ez is azokhoz a sütikhez tartozik, amik azonnal is finomak, és az állás is csak jót tesz nekik, remekül fagyaszthatók, így akár jóval karácsony előtt is elkészíthető, ami ugye nem jön rosszul az ünnepek körül!;-)
Holnap majd hozok róla jobb képet még, bár ez se csúnya....:-)

Tehát így csináltam:

MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON

tészta:
5 dkg vaj
1 tojás
1 dl cukor
80 ml tejföl
1 tk gyömbér
1 tk szekfűszeg
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna vagy 1 tk sütőpor
1,5 dl liszt

Egy kb. 1,5 l-es formát kivajaztam, és megszórtam a zsemlemorzsával.
Felvertem a tojásokat a cukorral, hozzákevertem a többi hozzávalót, a végén a szódab-val elkevert lisztet.
keverék:
40 dkg csonthéjas, magok ízlés szerint / dió, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, napraforgómag
10 dkg kandírozott narancs és citromhéj
2 tk vaj a forma kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz
1 tojás
10 dkg aszalt füge

Összekevertem a hozzávalókat és a tésztához forgattam.
A formába öntöttem és 175 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- méz nincs benne, mégis mézeskalácsízű, mert a cukor karaellizálódik benne és a fűszerek igen dominánsak ebben a mennyiségben

8 megjegyzés:

Mónika írta...

Nagyon guszta! Méz nem kell a tésztába? Nem látom a hozzávalóknál.Lehet hogy vak vagyok.

szepyke írta...

Áááááááááááááááááá! Havazik!
Nálam is így látszana, ha nem fehér lenne a hátterem???

Belly írta...

Ez a díj pont hozzád illik:-).Benézel hozzám?

trinity írta...

A férjem kedvence- el is mentem magamnak!!
Tényleg-méz?-én sem látom....

Latsia írta...

Mónika és Trinity, tényleg nincs benne méz, mégis a sok cukor úgy karamellizálódik benne, hogy ízre meg nem mondanám, hogy nincs benne...

Belly, köszönöm szépen!!

Szepyke, sztem igen, a fehér háttéren nem látszik a hó...:-(

Dorci írta...

Eddig ez a legszebb gyümölcskenyér-féleség, amit láttam!:) Mindenképpen megcsinálom! Egy olyan kérdésem lenne, hogy ebből az adagból kb. hány őzgerinc jön ki? Előre köszönöm a válaszod!

Latsia írta...

Dorci, ez egy darab nagy szögletes hosszú formában sült... úgyhogy ebből kiindulva azt gondolom, hogy az őzgerincforma, mivel jóval kisebb, nos abból szerintem 2-be férne bele...
Nagyon finom egyébként, és tényleg állati jól fagyasztható, így jóval előre elkészíthető minimális munkával.
Jó sütögetést kívánok és Boldog Karácsonyt!

Dorci írta...

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!:) Mindenképpen ez lesz az egyik karácsonyi süti! Neked is Boldog Karácsonyt!