2010. március 17.

ROZSOSKENYÉR HÁZI ROZSKOVÁSSZAL



Sikerült megsütnöm egy nagyon finom, régimódi ízű, rozskenyeret és a ROZSKOVÁSZ-t is én készítettem hozzá.
A kenyérke felkerült az állandó kenyereink listájára!:-).
Az eredeti receptben 2 kenyérke lesz, én megfeleztem az adagot és 1-et sütöttem, azt írom most be ide.

ROZSOSKENYÉR HÁZI ROZSKOVÁSSZAL

19 dkg hidegvíz
14 dkg rozsliszt
21 dkg búzaliszt
12,5 dkg rozskovász
1 tk cukor
1/2 dkg élesztő
1 tk só

A hozzávalókat a géppel összedagasztattam és 2 órát kelni hagytam.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrtam és kerekre formáztam, a tetejére rozslisztet szórtam és bevágtam.
1 órát kelni hagytam, sütőpapírral bélelt tepsin.
Egy tálba vizet tettem és a sütő aljába tettem.
Mostanában jégkockákat szoktam szórni a sütő aljára, szuper gőzt képeznek és nem "ázik" el a sütő.
250 fokra előmelegítettem a sütőt és betoltam a kenyeret a gőzös sütőbe.
Levettem a hőmérsékletet 230 fokra és 30 perc alatt készresütöttem a kenyeret.

11 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Gyönyörű kenyér lett! Ha egyszer lesz dagasztógépem...
Mekkor ötlet a jégkocka! Ezt még nem is hallottam! Eddig a sütőben-edényben víz kombinációt használtam... :))

Bianka írta...

JÓÓÓ ropogós :)

Latsia írta...

Sziasztok!

Felhőlány, a gépi dagasztást kiválthatod kézivel, csak dupla annyi ideig gyúrd a tésztát.
Ebben a receptben csak az első dagasztást csináltam géppel 12 percig, tehát kézzel 24 perc..
Igen a jégkocka azért is jó, mert akár menet közben is adagolható!

Bianka, az igen!:-)

egycsipet írta...

Gyönyörű kenyér lett! :)
Csak sajnos a kovász és én nem vagyunk barátok. :((

Limara írta...

Gyönyörű! Imádom a rozskovászt, még a sima fehér kenyérbe is azt szoktam tenni. A jégkockás ötlet nagyon jó, köszönöm! :))

Rebeka írta...

Szia! Nagyon szép a kenyered és szeretném is kipróbálni, de érdeklődnék, hogy tényleg 1/2 dkg. élesztő kell csak hozzá?? Köszi a választ!

Latsia írta...

Sziasztok!:-)

Egycsipet sajnálom, hogy nem vagytok jóban a kovásszal, majd sütök a napokban egy anélkülit csak Neked, jó?:-))

Limara, köszönöm szépen!:-)
Tényleg? Én azon agyaltam, hogy most akkor ha fehérkenyeret akarok "kovászolni" akkor csináljak búzalisztből másikat? Mármint muszáj, vagy mehet bele ebből? De megadtad a választ, azért majd nézelődök Nálad az arányok miatt.

Rebeka, igen, mert a kovász rásegít az élesztőnek.
Az eredeti receptben 1 dkg van, de minden más is a duplája, ott 2 kenyérke lesz.
Nem nagy ám ez a kenyér, és a hosszabb a kelesztési idő is mint általában, tehát mindezt együttnézve tényleg 1/2 dkg kell bele.
Örülök, ha megsütöd!:-)

Andi/cuki írta...

Gyönyörűűű!:-)) Jégocka,szuper ötlet!!!

szemirámisz írta...

A kenyér csudaszép, a jégkocka pedig nagy ötlet!

Latsia írta...

Andi/cuki, Szemirámisz, köszi, igen, a jégkocka, kíváncsi vagyok majd tetszik-e másoknak is...mármint használatban:-)

Életünk és ételeink írta...

Idejöttem a jégkockáid miatt és ki is próbálom, éppen ezzel a recepttel.