2010. május 1.

RÁKÓCZI TÚRÓS





Régóta nézegettem a Rákóczi túrós recepteket és végül Illéskrisz-ét választottam.
Nagyon jól tettem, fergetegesen finom, könnyű, édes, szóval..."nagyon egyben van";-)
A tojáshabbal sem kellett bűvészkedni, se vízfürdő felett nem vertem, se sziruppal nem kevertem, mégis szép magas és kemény lett.
A fehérje teteje sem színeződött el, se rózsaszín, se barna nem lett és nem is pöttyösödött ki a cukortól.
Még a 30 fokos szállítást is kibírta....na jó, azért ráhúztam a klímát a kocsiban:-))
Köszönöm a receptet Krisztikém!

RÁKÓCZI TÚRÓS

tészta:

10 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 dl. tejföl
1 tojás sárgája
1/2 tk. sütőpor
2 ek sárgabarack lekvár a kisült tészta lekenéséhez

A hozzávalókat robotgéppel simára keverjük.
Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, belesimítottam a masszát, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 C-on, félig megsütöttem úgy 10 perc alatt.
Megkentem a sárgabaracklekvárral.

túrótöltelék:

50 dkg túró
15 dkg cukor
3 dkg búzadara
3 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 vaníliáscukor
2 tojás fehérjének a habja

Óvatosan összekevertem a töltelékhez valókat, utoljára a fehérjék habját kevertem hozzá.
Rásimítottam a túrós tölteléket a félig sült tésztára és készre sütöttem úgy 20 perc alatt.

A sütő hőmérsékletét levettem légkeverés 80 fokra.

A tetejére a megmaradt 2 tojás fehérjét és még 4 tojásfehérjét  18 dkg kristálycukorral kemény habbá vertem és rákentem a sütire. /Általában 3 dkg cukrot számítok 1 fehérjéhez/
Visszatettem a légkeveréses 80 fokos sütőbe és 25-30 perc alatt megszárítottam.

Latsia:
- ha sima alsó-felső sütésen sütjük, 20 fokkal magasabbra kell állítani a sütőt

10 megjegyzés:

trinity írta...

Egyik kedvenc túrós sütim-ha nem a legkedvesebb!! Nagyon finom és szépséges lett!!

Ami írta...

Gyönyörű lett! Még sosem készítettem rákóczi túróst, pedig az egyik kedvencem a csokis sütik mellett... Le is mentem a receptet, hogy megcsináljam :)

Bianka írta...

Hű ezt nekem is el kell mentenem, mert nagyon tökéletesnek néz ki, és még én sem sütöttem :)

Latsia írta...

Trinity, anyukámnak is ez a kedvence, ezért is csináltam meg Anyáknapjára....bár sajnos épp most csak virtuálisan ehet belőle:-(

Ami, köszi!:-)
Én is most készítettem először, nagyon féltem tőle....de már nem, és nem is nézek mást, maradok ennél a receptnél, nagyon finom!

Bianka, nem fogsz csalódni, tényleg remek recept....nemsokára megsütm mákkal is, mert mákimádó vagyok:-)

Andi/cuki írta...

Nagyon szépséges!:-))

egycsipet írta...

Jujj de szép!
Sosem sütöttem még, ki kellene próbálnom! (Mákkal is, úgyhogy hozd a receptet... :DD)

Yasmine írta...

Jesszusom, de gyönyörű!! Én is kíváncsian várom a mákos változatot is :))

Maimoni írta...

Nagyon klassz, egy ideje én is fontolgatom, hogy meglepem vele a családot. Mindenki rajong a túrós sütikért, velem az élen.

ekszerlada írta...

Ajjjjjjjjjjjjjjj ez az egyik nagyon kedvencem!!!:))
Imádom,amikor nyáron egy kicsit le van hűtve a hűtőben és a citromos édes íz ahogy ellepi az ember száját !!!
Hmmmm ..jammmmmm!Imádom!
De a receptjét nem tudtam,de hála neked!Most már nekem is lesz!Köszi,hogy megosztottad velünk!

Kata írta...

Kénytelen leszek én is sütni, ha legközelebb itthon lesznek a gyerekek. Jaj de nagyon szeretjük!!!! olyan csodásan néz ki!