2010. június 29.

DÁN KENYÉR




Régi nagy kedvenc újrasütve, ami most is ugyanolyan gyors és finom.
A tetején kicsit mélyebben kell megvágni, különben kireped egy kicsit az oldalá, mint nekem, azért is fotóztam a másik oldalról, hogy szebb legyen:-))).

DÁN KENYÉR
1, 5 dl tej
2 dkg vaj
4 dkg élesztő
1, 5 dl víz
50 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 tojás

A vajat a tejben felolvasztjuk.
Az első 7 hozzávalót a kenyérsütőgépbe teszem és megdagasztatom vele a tésztát.
Ahogy összeállt a tészta, egy kenyérformát kivajazok-lisztezek, beleteszem a tésztát, a tetejét hosszában bevágom és megkenem a pici vízzel elkevert tojássárgájával.
200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm.

Latsia:
- 7 g porélesztőt használtam a friss helyett, azt csak a tetejére kell szórni dagasztás előtt

6 megjegyzés:

Margó írta...

Latsia, ezt a kenyeret egyáltalán nem kell keleszteni?

jókaja írta...

Lehet, hogy ez az oldala szebb, de a kirepedt a finomabb :-)

Latsia írta...

Margó, nem, egyáltalán! Ez az a gyorsan elkészülő kenyér.
Természetesen nem olyan laza, mintha kelesztenénk órákig, de nem is ez a lényege.:-)

Jókaja, mint mindig, most igazad vagyon!:-)

Viki írta...

Esküszöm már harmadszor olvastam a receptet, de megtaláltam a megoldást. Valóban nem kell keleszteni ??? - háát ezt ki kell próbálnom. Most kel a bagettem, de akkor ezek szerint estig még kisülhet egy ilyen kenyér is ? Húú! ez szuper lenne.

Latsia írta...

Viki, nem tudom, hogy azóta megsütötted-e, de simán kelesztés nélkül mehet!

Judit írta...

Kedves Latsia!
Véletlenül jártam erre és itt ragadtam. Gratulálok a blogodhoz, nagyon értékes, gazdag a tartalom, művészi igényességűek a fényképek, és tündéri a kislányod:-)
További munkádhoz jó egészséget és sok boldogságot kívánok: Judit