2010. június 12.

REBARBARÁS ÁFONYÁS VANÍLIAPUDINGOS SÜTEMÉNY


Nagyon szeretem az omlós tésztát, vagy "paj"tésztát, vagy Pâte brisée-t, mindegy, ugyanaz mind, csak az egyik magyarul, a másik svédül, a harmadik franciául van:-)

Most egy francia receptet választottam hozzá, és egy tökéletes omlós tésztát (maradjunk a magyar nyelvnél, hamár magyarul íródik a blog..:-) kaptam.
Azt hiszem, ezt meg is tartom, annál is inkább, mert bármilyen gyümölccsel tölthető, legyen az friss vagy fagyasztott, tehát nem évszakfüggő!

A tölteléke, amit hozzá készítettem, saját, vagyis családon belüli, és ahogy fent is írtam a téztánál, ez is remekül variálható gyümölcsökkel.
Persze ha fanyarabb egy gyümölcs, mint nálam most a rebarbara, akkor a töltelékbe ennyi cukor kell, amit lent írtam, de ha édesebb a gyümölcs, akkor nyugodtan csökkentsük a cukor mennyiségét.

A sütit én még kicsikét langyosan vágtam meg, így is nagyon finom, de behűtve is sikere lesz!
A recept 30-as formához szól, én viszont most csak egy 24 cm-es formában akartam sütni, ezért amikor kész volt a tészta, 10 dkg-t levettem belőle, beletettem egy zacsiba. majd azt a mélyhűtőbe, így a későbbiekben felhasználható. akár egy következőhöz is.

Akkor most már csak a recept hiányzik, íme:

REBARBARÁS ÁFONYÁS VANÍLIAPUDINGOS SÜTEMÉNY

tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 csipet só
1 ek cukor
1 tojás
1 ek víz

1., A hozzávalókat robotgépbe tettem és összedolgoztam.
Kitűnő állagú tésztát kaptam, amiből 10 dkg-t kivetem és a mélyhűtőbe tettem egy következő alkalomra.
A többi tésztát egy 24-es pajformába nyomkodtam.


töltelék:
20 dkg rebarbara
10 dkg kékáfonya

2., A gyümölcsöket összekeverjük és megszórjuk vele a tésztát.


puding:
2 tojás
2 dl tejszín
2 ek keméyítő
10 csepp vanília esszencia vagy kivonat
10 dkg cukor

3. A hozzávalókat egy tálban jól kikeverjük, majd a gyümölccsel kirakott tésztára öntjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb.40 perc alatt, vagy amíg a puding megdermed kicsit, megsütjük.
Hűlni hagyjuk, majd utána gyönyörűen szeletelhető.

4 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Juj, de guszta :)

Bianka írta...

Isteni, igazán finom lehet

Felhőlány írta...

Isteni finomság! Én leginkább jó hidegen szeretem... A héten erőt veszek végre magamon és sütök valamit. Mondjuk valami ilyesmit...:))

Andi/cuki írta...

Nagyon finom lehet,nagyon szép!:-)) Hasonlót szoktam meggyel, eperrel, de előregyártott a pudingom, most szégyelem is magam, már nagyon kéne igazit főznöm!:-))