2010. november 12.

PARADICSOMOS MOZZARELLÁS CSIRKEMELL

Egy kedves Barátnőmtől Fünfi Zsuzsitól van ez a recept, pillanatok alatt elkészíthető étel, ami a nyarat idézi... Nyáron salátával, hideg időben rizzsel vagy burgonyával tálaljuk.

PARADICSOMOS MOZZARELLÁS CSIRKEMELL

Kettévágtam a mellfilét, kicsit az öklömmel megütögettem, sóval-borssal fűszereztem és kevés olívaolajon átpirítottam.
Közben a paradicsomot és mozzarellát felkarikáztam.
A megpirult csirkemellet átraktam egy sütőtálba, hozzáöntöttem az olajat is, amin sült, szórtam rá egy kis oregánot, utána ment rá a paradicsom és mozzarella, kevés só-bors, bazsalikom és fólia alatt, sütőben kb. 25 percet sütöttem, hogy jó puha legyen.
Utána levettem a fóliát és megpirítottam.

2010. november 10.

Megjött a tél?



Megjött a tél? Lehet!:-)) De ha nem is marad még a fehér takaró, akkor is olyan szép.....
Mostanában nincs már időm aktívan fórumozni, de a minap benéztem az Nlc-re és megdöbbenve láttam, hogy aki 6 hónapja nem szólt hozzá a fórumhoz, annak törlik az összes hozzászólását...

Sok-sok évi sok-sok receptem van fent képpel most gyorsan megpróbálom leszedegetni és idemásolni, mert sztem kár lenne, ha elvesznének....(és ugyanígy sajnálom azokét, akik most gyorsan nem tudnak belépni, vagy nem is tudnak erről az egész "okosságról"), úgyhogy ha mostanában olyan fotót láttok, ami talán nem a legjobb minőség (mármint önmagamhoz képes), akkor tudjátok, hogy ezek régi képek, és majd ahogy újrakészítem az ételeket, új, jobb minőségű képeket teszek fel róluk...majd szép lassan.

2010. november 7.

CSIRKE BURITO





A burrito Mexikó egyik nemzeti étele -tacos de harina- néven is emlegetik, de az Egyesült Államokban is elterjedt, ahol máig nagyon kedvelt étel.
Különféle változatai vannak, töltik például kolbásszal, amihez barbecue szószt, vagy paradicsomos, chilis öntetet adnak, de szintén elterjedt a hússal, babbal, kukoricával, sajttal, tejföllel , rizzsel, tojással és zöldségekkel is.
Én most csirkével készítettem, de jó fűszeresen, hamár ilyen hideg van!:-)

CSIRKE BURITO

2 csirkemell
1/2 zacskó FAJITAS fűszerkeverék
1 üveg fokhagymás szósz
(helyettesíthető az alábbi keverékkel:  1 vöröshagymát 1 ek olajon megpárolunk, rádobunk 3 gerezd áttört fokhagymát, 1 ek paradicsompürét és 20 dkg hámozott, darabolt konzerv paradicsomot.
Pár percig főzzük, sózzuk-borsozzuk.)

4 nagy tortilla
1 avokádó szeletelve
1 piros színű paprika darabolva
1/2 doboz főtt vörösbab (dobozos)
4 ek tejföl

A csirkemellet felcsíkozzuk és 1 ek olajon átpirítjuk.
Megszórjuk a fűszerrel, átforgatjuk, és felöntjük a szósszal.
Felforraljuk és félretesszük.

Egy tortillát felforrósított serpenyőben mindkét oldalán 1-1 percig sütünk, csak épp, hogy felforrósodjon.
Egy tányérra tesszük és a közepére kanalazunk 1 csíkot a szószos csirkéből.
Ráteszünk a babból, az avokádóból és a paprikából, majd egy kis tejfölt.
Felhajtjuk az egyik oldalát, majd a mellette lévő oldaltól kezdve feltekerjük.
Azonnal kínáljuk.

2010. november 6.

Az egyik kedvencem a konyhában...


Mindannyiunknak vannak kedvencei a konyhában, ami igazán megérte az árát, öröm a használata.
Ezt a gépet több, mint 5 éve vettem, jó nagy utat meg velem ( Magyaro. - Ciprus- Svédország) és azóta is tökéletesen működik.
Nagyon szeretem, mert pillanat alatt friss gyümölcs-, zöldséglevet lehet vele készíteni, szinte bármilyen gyümölcsből, zöldségből, külön-külön vagy keverve, és nem kell apróra vágni előtte, mert jó nagy a nyílás, ahová dobáljuk őket.
Mi narancsot, almát, körtét, szőlőt, kivit, céklát, répát, zellerszárat stb. szoktunk facsarni vele, de a lehetőség korlátlan!
Lehet ízesíteni különböző fűszerekkel, díszíteni, stb. de mi csak így natúr isszuk reggelente vagy a nap bármely szakában.
Nap mint nap használom, különösen most ebben az őszi időben, amikor a hűvösben jobban esik inni a vitamint, mint enni... a Kislányom is hamarabb megiszik 2 gyümölcsbl  frissen csavart levelet, mint hogy 2 gyümölcsöt egyen meg egyszerre...:-)
Könnyen szétszedhető és elmosható (gépben is), nagyon hálás vagyok a készítőjének!
Azért is írtam ezt a posztot, mert közeledik az ajándékvásárlás, és ez egy nagyon praktikus dolog.

2010. november 4.

Megelőzésre....:-)


Még kb. 3 hét van Advent 1. Vasárnapjáig, Karácsonyig pedig 50 nap....
Számomra eljött az ideje annak, hogy  elgondolkodjam,  mit készítsek az Ünnepekre és milyen ajándékokkal lepjem meg Szeretteimet, Barátaimat, Ismerőseimet....
Konkrétumok még nincsenek, csak nézelődöm.... de itt a svédek már árulják és én természetesen vettem magamnak belőle:-)
Íme... ha kér valaki belőle szóljon!:-))))

Thai Csirke "Mole"


Baromi hideg szél fúj itt északon, bár ma süt a nap... hangsúlyozom, ma ja, és most, lehet, hogy 1 óra múlva már nem... mondtam már, hogy utálom a hideget?:-)
Persze ha mondjuk szikrázó napsütésben, kristálytiszta levegőjű hegytetőn pihenünk két lesiklás közt egy kávézó terszán forraltbort kortyolgatva... na azt azért el szoktam tudni viselni!:-)))
Gondolom Ti is így vagytok evvel...:-))))
Most, mindenesetre maradjunk a jelenben és a valóságnál, íme egy gyors , csípős és egészséges vacsora, a hidegben, jó étvágyat hozzá!:-)

Thai Csirke "Mole"

1 csésze Thai fűszeres mogyorószósz
1/2 csésze csirkehúsleves
2 csirkemell
1/2 csésze reszelt sajt
1 marék friss koriander
1 marék pirított földimogyoró
1 chilipaprika

Egy lábosban összekeverjük a mogyorószószt a levessel és felforraljuk.
Kislángon beletesszük a csirkét és meglocsoljuk a szósszal.
Letakarjuk és 30 percig gyöngyöztetjük.
Megszórjuk a sajttal, lefedjük és addig főzzük, amíg a sajt megolvad, ez kb. 5 perc.
Friss korianderrel, aprított chilipaprikával és mogyoróval megszórva tálaljuk.

2010. november 3.

SÜLTPAPRIKÁS QUINOA SALÁTA



Eddig csak nézegettem a polcokon a quinoa-t, de a minap olyan szépet láttam (3színű), hogy megkívántam.
Az alábbi receptet készítettem el belőle és magam is meglepődtem, milyen finom lett... na jó, valljuk be nyilván nem feltétlenül a quinoa-nak köszönhetően (akármennyire egészséges és divatos is), de a lényeg, hogy pillanatok alatt elfogyott, ami ugye nem annyira jellemző egy meleg salátára, mint mondjuk inkább egy süteményre.:-))
Az öntetet bármilyen más salátára is tehetjük, nagyon ízletes!
Mi húsevők is vagyunk (ezesetben hal), úgyhogy kisütöttem még hirtelen 2 szelet lazacot is, ami nagyon illet a salátához!

SÜLTPAPRIKÁS QUINOA SALÁTA

1 ek olívaolaj
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 olajban eltett sültpaprika
8 dkg quinoa
5 dl zöldségleves
1 tk oregano
só, bors
20 dkg főtt fehérbab
10 dkg Feta sajt
1/2 adag balzsamos vinaigrette

A felforrósított olajon 5 perc alatt megpároljuk a felaprított hagymát, rádobjuk a fokhagymát, átforgatjuk.
Hozzátesszük a felaprított paprikát, a quinoa-t, a levest és a fűszereket majd felforraljuk.
Lefedjük és kislángon kb. 15 percig főzzük, mialatt a quinoa megpuhul és beszívja a levet.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fetát a fehérbabot és a balzsamos vinaigrette-et.

BALZSAMOS VINAIGRETTE



Ez egy nagyon finom öntet, ami pillanatok alatt elkészül.
Féladag elég egy 4 főre bekevert salátához, a másik felét hűtőben pár napig eltarthatjuk.
Célszerű rögtön egy befőttes üvegbe kimérni a hozzávalókat és rácsavarni a tetejét , mert akkor egy kis összerázás és már kész is az öntet!:-)

BALZSAMOS VINAIGRETTE

1 dl balzsamecet
1 dl olívaolaj
2 ek Dijon-i mustár
2 tk méz
2 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors

A hozzávalókat összekeverjük.

2010. november 2.

2010. ŐSZ GÖTEBORGBAN...


Nem tudom még meddig élvezhetjük az őszt, mert itt északon aztán bármikor a nyakunkba zúdulhat egy kis hó:-)))

Ezért aztán a minap, szép időben kirándulni voltunk és gyorsan kattintgattam egy pár képet, biztos ami biztos alapon... meg ugye "mához egy évre már nem leszek itt"...
Az a jó nagy bundás pofácskájú macsek pedig nem vadmacska... csak biztosan jól tartják!:-)))

2010. november 1.

Mindenszentek és Halottak napja....



A Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyház ünnepe.
A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.
Az ünnep, és az azt követő Halottak napja - egyházi jellegén túl- fokozatosan általános népi megemlékezéssé is vált, ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit.
Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival.
Az emberek gyertyát gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek... tegyük meg mi is...

Én csendben alábbi  verssel teszem meg....

"Száll a füst, parányi tüzek égnek,
Ma tűnik csak a temető szépnek.
E napon, mikor árvák oda lépnek,
Hol szüleiktől búcsúztak el végleg...

Mikor anyák szíve egy hatalmasat roppan,
Mert kicsikéjük szíve már soha sem dobban.
Testvérek, rokonok, régi cimborák,
Hozzátok is eljött oly sok jó barát.

"Bárcsak itt lennél!" -Hangzik fel ezer szájból
Gyötrő fájdalom tör ki a némaságból.
Sok boldog lélek, mely ki tudja merre jár,
Oda térő embert mindig örömmel vár.

Ők tudják csak a titkot: mit ér a halál,
És hogy a sok elhunyt egyszer hazatalál.
Sóhajok ezrei jutnak el a mennybe,
Repítik imáinkat a fellegekbe.

S ti, kik elmentetek, örökké velünk lesztek,
Mert szívünk zegzugaiban, soha el nem vesztek.
Álmainkba jöttök, mi boldog könnyek közt ébredünk,
Mert Tudjuk, Ti mindig itt vagytok és lesztek is Velünk!"