2009. május 30.
EPERLEKVÁR
EPERLEKVÁR / Latsia
Pár évvel ezelőtt készítettem először lekvárt...3 féle módot próbáltam ki, kíváncsi voltam hogy a legfinomabb, a legegyszerűbb, a legszebb és a legkevésbé tartósítószeres...
Sütöttem egy adagot sütőben, főztem lábosban, és készített nekem egyet az akkori kenyérsütőgépem is..
Nos, egyértelműen az utolsó változat lett a nyertes minden tekintetben!
Sosem hittem volna, hogy ennyire eperízű lehet egy lekvár mindenféle mesterséges aroma nélkül!
50 dkg eper
15 dkg cukor
2 ek citromlé / elhagyható
1/2 zacskó Dr.Oetker dzsemfix 3:1
A megmosott, kicsumázott epret a kenyérsütőgép üstjébe tettem, megszórtam a cukorral.
Meglocsoltam a citromlével és a JAM programra kapcsoltam.
Amikor kész lett, átöntöttem egy lábosba, hozzákevertem a dzsemfixet és 2-3 percig főztem.
Kimosott üvegbe töltöttem, lezártam, fejreállítottam 5 percre, majd szárazdunsztba tettem.
Latsia:
- soha nem romlott még meg lekvárom, nagyon finom
- most egy adagot édesítőszerrel is csináltam, nem érezni a különbséget
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
14 megjegyzés:
Mit csinál a gép vele, amit a gázon egy lábosban nem lehet? Én is minden tartósítószer nélkül teszem el a lekvárt, még zseléfixet sem teszek bele, de még soha nem romlott meg.
Én is zseléfix-szel készítem, de most kipróbálom a kenyérsütőgépes megoldást is-jó, hogy említetted!
Nagyon szépek lettek a lekvárok!
Trinity drága, örülök, hogy tetszik, nem fogsz csalódni! ;O)
Ma én is eperlekvárt főztem, kétfélét is. Hamarosan beszámolok róla.
Szepyke, nem írtam, hogy gázon nem lehet...csak éppen így finomabb.
Sokkal finomabb!
Egyébként így nem kell mellette állni, hosszú ideig kevergetni, hanem amíg a gép lekvározik, én mást csinálok!:O))
Millie várom a beszámolódat, kíváncsivá tettél!;O)
Ezért is kérdeztem, mert láttam, hogy te is főztél már be lábasban, gázon. Lehet, hogy mivel a gép zárt, vagy más fokon melegíti? Én sem állok a lekvár mellett, csak néha keverem. CSak érdekelne, hogy mitől lehet más, de ezek szerint ez a gép titka marad. Olyan ez, mint az, hogy a szóda is az üveges szódában a legjobb. :)) Gyönyörű színe lett egyébként!
Szepyke, na sztem rátapintottál a lényegre, a színe...és megtartja! Nem sötétedik be...talán a cukor nem karamellizálódik és a levegővel nem érintkezik?
Lehet, hogy a tűzhelyen való főzésnél magasabb a hő? Nem tudom...:)
Tényleg nagyon jól néz ki! És milyen típusú a géped?
Szia
1, a száraz dunsztról írnál nekem, az az,hogy még forrón letakarom valamivel fényvédett helyen az üveget?
2, és mennyi ideig hagyod ott a dunsztban ?
3, és meddig áll el az így eltett lekvár?
4, és ha kinyitod mennyi ideig jó?
5, ebből a mennyiségből hány üveg lekvár jön ki?
bocsi a sok kérdésért, de még nem főztem lekvárt, de ezzel a kenyérsütőgépes megoldással elég egyszerűnek tűnik, így lenne kedvem kipróbálni
/ a fagyos citrom képe felül mindig téli hangulatot ébreszt bennem, nem szeretnél valamilyen nyári képet a helyére ?
és ez csak egy észrevétel, remélem nem sértelek meg vele, azt nem szeretném : - )
köszönöm a válaszodat
Edina
Palócprovence, az első kenyérsütőgépem Morphy Richards volt, azzal sütöttem lekvárt először.
Aztán a Svédországba való költözéskor összetört:O((
Ott vettem egy Kenwood-ot, hibátlan, szeretem, de azzal még ne csináltam lekvárt.
És most itt Cipruson megint van egy, és véletlenül az is M.R., mint az első volt...és ez csinálja most a lekvárjaimat, nemsokára kajszit is!
Frézia igen, természetesen.
1., Még forrón beletszem a levárrrl teli üvegeket egy nagy paplanba, bebugyolálom, és abban hagyom kihűlni, /ez akár 2 nap is lehet/ majd sötét helyen tárolom őket.
2., előzőben a válasz, tehát amíg teljesen kihűltek
3., Én mindig csak annyi lekvárt csinálok, ami a következő évi termésig elég, tehát 1 évig tuti eláll.
De a minap leltem rá egy eperlekvárra, amit 2005-ben csináltam, és semmi baja! tehát az 4 év.
De nagyon fontos, hogy az üvegbe töltés előtt forralt lobogó vízzel, kell kiöblíteni őket.
4., Felnyitás után nálunk elfogy 2 hét alatt, addig mindig hűtőben áll.
Én ezért is mindig kis üvegeket töltök meg lekvárral, így könnyebb a tárolása, és a felnyitás után sem kell azon agyalni, hogy egy nagyobb mennyiséget csak azért kell felhasználni, hogy nehogy megromoljon.
5., Ebből a mennyiségből nekem 1 üveg lekvár jött ki, az üveg pedig kicsike, 250 ml-es.
Semmi gond, természetes, hogy kérdezel, így biztosan nem lesz csalódás belőle.
A citromos kép....sokszor le akartam már cserélni, de hol időm nem volt keresni jobbat, hol nem találtam, most meg itt vagyok Cipruson még egy pár hónapig /és aztán majd megint/, és árnyékban 35 fok van, olyankor meg olyan jó látni:)))
De lecserélem, ígérem!
szia
köszönöm a részletes válaszodat, hétvégén veszek epret, és ki is próbálom,
/ tetszik az új kép az fent oldalon:- ),
és irigylen a 35 fokot, itt olyan hideg volt a hétvégén :-(/
Köszi szépen! És klassz az új kép! :))
Megjegyzés küldése