2010. október 9.

SÜTŐTÖKÖS ÁFONYÁS PITE






Volt egy kis maradék sütőtököm, mert az utóbbi időben készítettem pár sütőtökös finomságot.
Nagyon szeretem a pitéket, nyáron fagyival, gyümölccsel, ilyenkor pedig kávéhoz, teához, forralborhoz vagy épp glögg-höz.
Azért is kedvelem őket, mert olyasmik, mint a gyümölcskenyerek, amikor vékonyra vannak szelve, így könnyebben és "elegánsabban" fogyaszthatók, mint azok a "hamm bekaplak-sütik", amiket csak tátott szájjal vagyunk képesek átharapni, nem túl vonzóan, úgy hogy a torkunkig belátni...:-)))
Nagyon finom, szaftos, igazi őszi süti, és aki a magasabb sütiket szereti tegye kisebb átmérőjű sütőformába.
Egyébként állandó olvasóimnak biztosan ismerősnek tűnik a tészta receptje, ami nem más, mint a szerintem legjobb kevertsüti receptje... csak kicsit átalakítva.
ITT az eredeti, almával sütöttem akkor... de szuper jól variálható, akár cukkinivel, akár sárgarépával, körtével, stb....most egy kis vaníliás joghurt is került bele, mert azért a sütőtök kevésbé szaftos, mint az alma!:-)

SÜTŐTÖKÖS ÁFONYÁS PITE

2 tojás
1,25 dl cukor
2,5 dl liszt
1 dl olaj
2 ek vaníliás joghurt
1/2 tk  szódabikarbóna
1 tk fahéj
30 dkg nyers, reszelt sütőtök
7 dkg durvára vágott dió
10 dkg aszalt vörösáfonya
vaj a forma kikenéséhez

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük, majd a 2 tál tartalmát összeöntjük.
Fakanállal jól összeforgatjuk és az előkészített 24 cm-es piteformába töltjük.
180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta és a háttér csodás

Nelli írta...

Gyönyörű sárga a tésztája.Most sikerült végre olyan aszalt áfonyát vennem, ami nincs agyonaszalva, hanem jó puha.

gesztenye írta...

Latsi!

Csodás a süti, a kék ég meg még csodásabb :-)))
Meg kellene barátkoznom a sütőtökkel a sütiben :-)))