2011. november 30.

FRISS CITROMSZÖRP




Nálunk Cipruson most érik a citrom... (meg az összes többi citrusféle is) és közeledik a Karácsony.
Arra gondoltam, hogy megosztom veletek ezt az egyszerű kis finomságot, mert mi gyakran készítjük, de gasztroajándéknak is jó lehet, már csak azért is, mert....

- mindenki siet mostanában és ez pár perc alatt készen van
- nagyon egészséges, pláne a meghűléses időszakban pld. teába, vagy csak úgy vízzel higítva limonádénak
- hűtőben eláll tartósítőszer nélkül
- szilveszteri koktélozásnál jól jöhet
- egyszerűen szép és finom....:-)

FRISS CITROMSZÖRP

Tetszés szerinti citromot kifacsarunk, és ugyanannyi cukorral elkeverjük.
Addig hagyjuk állni, amíg a cukor teljesen feloldódik.
(Én este készítettem, reggelre teljesen feloldódott, szobahőmérsékleten.)
Tisztára mosott üvegekbe tesszük és hűtőszekrényben tároljuk.

2011. november 27.

MARCIPÁNOS MOGYORÓS SARKOCSKÁK






Ezt a receptet régi Ismerősömtől kaptam évekkel ezelőtt és akkor azonnal megsütöttem...
Itt is köszönöm Neked drága (bibic1945) Zsuzsa!:-)*
Hatalmas sikert aratott, ahogy azóta is, bármikor készítettem... full mogyorós-csokis-marcipános!:-)

Most Advent első vasárnapjára készült, de mivel kíválóan tűri a várakozást (csak nagyon el kell dugni a család elől), így a felét félreteszem Karácsonyra.
Annyit változtattam most, hogy csak 1x mártottam csokiba a végeket, fehér és étcsokiba egyaránt.

MARCIPÁNOS MOGYORÓS SARKOCSKÁK

20 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
1 csipet só
12, 5 dkg hideg vaj
1 tojás

10 dkg marcipánmassza
2 ek konyak
20 dkg durvára vágott mogyoró
20 dkg őrölt mogyoró
1, 5 dl tejföl
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
fehér és keserű-csokibevonó

Liszt, sütőpor, 10 dkg cukor,  vaniliáscukor, só, vaj és a tojás – ezeket a keverőgéppel összekeverjük, majd kézzel sima tésztát gyúrunk belőle.
Kinyújtjuk kb. 35 x 40 cm-esre, beletesszük a tepsibe, villával megszurkáljuk.

A marcipánt durvára lereszeljük hozzáadjuk a konyakot, az őrölt mogyorót.
A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral közepes lángon összemelegítjük, hogy a cukor elolvadjon.
Azonnal a mogyoróra meg a marcipánra öntjük és a tésztán egyenletesen elsimítjuk.
Megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és előmelegített hagyományos sütőben kb. 175 fokon, légkeverésessel 150 fokon, gázsütőben a 2-es fokozaton kb. 25 percig sütjük.
A félig kihűlt tésztát kb. 4x4 cm-es darabokra vágjuk, majd félbevágjuk háromszögekre.
A csokoládékat felolvasztjuk, először a fehér, majd a fekete csoki masszába mártjuk a sarkocskákat.

2011. november 24.

SÜTŐTÖKÖS ÍNYENC TÉSZTA



Ezt a receptet Ildinyó oldalán találtam, és rögtön megtetszett!
Nagyon jó kis inspiráció, de kb. annyiban eltértem tőle, az itthoni hozzávalókkal készült.

- a sütőtököt főztem, nem sütöttem,
- bacon helyett Pastrami-t használtam
- petrezselyem helyett koriandert
- rigatoni tészta helyett fusilli-t
- lilahagyma helyett újhagymát.

Nagyon finom, igazán ínyenc étel, már a hozzávalók magukért beszélnek!
Ildinyó köszönöm!:-)
Úgy írom ide, ahogy én készítettem, az eredeti a fenti linken!

SÜTŐTÖKÖS ÍNYENC TÉSZTA



1 kisebb sütőtök
500 g penne tészta
1 jó nagy fej lilahagyma (vagy 2 kisebb)
pár szem olajban eltett, vagy sima aszalt paradiom
20 dkg pasturma

 a tetejére: Feta sajt, friss koriander

A sütőtököt megtisztítjuk, hámozzuk, kimagozzuk, majd kisebb kockákra vágva megfőzzük.
Ha már majdnem kész a sütőtök, kifőzzük a tésztát.
Közben a pasturma-t csíkokra vágjuk, elkezdjük sütni, hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott hagymát, majd kicsit később a csíkokra vágott aszalt paradicsomot is.
A kifőtt tésztára ráhalmozzuk a pastuma-s-hagymás-aszalt paradicsomos elegyet, a  sütőtökkockákat, morzsolunk rá fetasajtot, megszórjuk korianderrel.

2011. november 23.

EXPRESSSZ ZABKÁSA




Nagyon régen készítettem reggeli zabkását, mert a hajnali rohanásban nem annyira kényelmes ez az amúgy finom és egészséges étel.
De amióta az alábbi módon kerül terítékre, újra gyakori vendég reggelire, képzeljétek el, az elkészítése ideje kb. 3 perc...:-)
Ami többek között azért is jó, mert nem megy el üres gyomorral reggel a gyerek, és mégsem valami "fincsi kelttésztával" indítja a napot... elvégre kisgyereket nevelünk, nem malackát!:-)
Szendvicset meg úgyis visz magával, a kelttésztás reggeli maradjon hétvégére...

Szóval tessék, ízlés szerint variálható a hozzáadható aszalt vagy friss gyümölcsökkel, esetleg  magokkal vagy csonhéjasokkal, nálunk azonban így simán a nyerő.

EXPRESSSZ ZABKÁSA


1 főre

4 ek zabpehely
annyi tej, amennyi ellepi
1 tk méz

A zabpelyhet egy müzlistálba tesszük és felöntjük a tejjel, keverünk rajta egyet.
A mikrót legmagasabb fokozatra állítjuk (900 W) és 1 perc 40 másodperc alatt készrefőzzük.
(Nekem 1 perc 50 másodperc alatt kifutott, azért írtam kevesebbet, nem mert precízmókus vagyok!)
Rácsorgatjuk a mézet és ha egy picit lehűlt belapátoljuk!:-)

2011. november 22.

FŰSZERES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES



Van már a blogon jó pár Sütőtök leves... ma mégis újabb variációt készítettem, mert szeretjük a levest és a sütőtököt is!:-)
A mai leves olyan igazi őszi, de a benne rejlő fűszerek már az elkövetkezendő téli ízeket sejtetik.

Még a lassan 5 éves Kislányom is azt kérdezte, hogy ez már "karácsonyi leves"?:-))

FŰSZERES SÜTŐTÖK KRÉMLEVES


60 dkg sütőtök (tisztítva, felkockázva)
kb.  7-8 dl zöldségleves
1 alma (hámozva, felkockázva)
1 ek méz
szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, gyömbér
1 dl tejszín

A sütőtököt a levesbe tesszük és félpuhára főzzük.
Hozzáadjuk az almát és addig főzzük, amíg a sütőtökkel együtt megpuhulnak.
Belekeverjük a mézet és a fűszereket, majd botmixerrel pürésítjük.
Felöntjük a tejszínnel és felfforraljuk.
Azonnal tálaljuk.

2011. november 18.

Diós Brownies




1000 éve sütöm ezt a Brownie-t, de nem volt róla igazán jó kép (lásd egy régi 2. kép)...
Na most sztem lett! (új 1.kép)
Isteni finom, melegen (és hidegen is) ajánlom Mindenkinek!
Elronthatatlan, kivéve, ha túlsütjük, akkor kiszárad és piskóta lesz.
Most 6 dkg vajjal és 4 dkg olajjal készült, mert nem volt elég vaj itthon... "cirmos cica haj, hová lett a vaj...:-)"

Diós Brownies

100 g vaj
100 g keserűcsoki (70% Lindt)
220 g barnacukor
2 tojás
1 tk vanília
125 g liszt
csipet só
1/2 tk sütőpor
100 g darabolt dió

A diós brownie-t nem szabad sokáig sütni, a lényeg, hogy szaftos maradjon.
A vajat közepes hőmérsékleten megolvasztjuk, a keserűcsokit kis darabokra tördeljük és az olvasztott vajhoz keverjük a barna cukorral együtt.
Hűlni hagyjuk.
A tojásokat, a vanília aromát és egy csipet sót hozzákeverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük és a csokimasszához szitáljuk.
A feldarabolt diót is hozzákeverjük.
Egy zsírozott 20 x 20-as tepsibe töltjük, hogy kb 3 cm magas legyen.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készresütjük, de ha légkeveréssel csináljuk akkor csak 15 perc!
Hűlni hagyjuk, és kb 5 cm-es darabokra vágjuk.

2011. november 17.

ASSINOU










ASSINOU


A minap Assinou-ban jártunk....
Ez a kis település a Trodos hegység lábainál fekszik ugyan, de a képeket elnézve láthatjátok, hogy azért a sétánk alkalmával már igencsak erdőben jártunk..:-)

Először is megnéztük a XII. századi templomot, amit csak kívűlről szabad fényképezni a bizánci freskók megóvása érdekében.
Gyönyörű sétát tettünk a környező erdőben, ahol éppen érik a mandula és a naspolya.
Erdei játszótér várja a gyerekeket, mielőtt a hangulatos, nagy kerttel, játékokkal teli helyi tavernában lehet ebédelni.
Virágzik a rózsa és a yucca fa, sőt még egy kis gyíkfélét is sikerült lencsevégre kapni.:-)

2011. november 16.

SÜTŐTÖKÖS, DIÓS-CSOKIS KOCKA





Nagyon szeretem a sütőtököt... és itt akkorákat lehet kapni... még a kerítés is ebből van, nézzétek csak!:-)))

Persze általában a kisebb változatát veszem, ami úgy 1 kg alatt van, pont jó adag mindenhez és a héjja is könnyen eltávolítható zöldséghámozóval.
Itt az újabb süti változat, aminek az alapja a jól bevált kevertsütim tésztája.
ITT pedig a sütőtökös változata, de áfonyával és joghurttal, amik ma kimaradtak és így is nagyon finom lett!

SÜTŐTÖKÖS, DIÓS-CSOKIS KOCKA


2 tojás
1,25 dl cukor
2,5 dl liszt
1 dl olaj
1/2 tk  szódabikarbóna
1 tk fahéj
30 dkg nyers, reszelt sütőtök
7 dkg durvára vágott dió
10 dkg ét-csokicsepp
vaj a forma kikenéséhez

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük, majd a 2 tál tartalmát összeöntjük.
Fakanállal jól összeforgatjuk és az előkészített 20 x 20-as brownie formába töltjük.

180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

2011. november 12.

Κολοκοτές - Kolokotes - Sütőtökös párnácskák




Sült egy kis finomság, családi recept, nagyon egyszerű az elkészítése.
Érdekessége (már akinek ugye), hogy a tésztájába nincs térfogatnövelő (sütőpor vagy élesztő), a töltelékhez pedig nem kell előfőzni semmit, mert az egy éjszakás olajos  pihentetés alatt teljesen megpuhul. Ezért a receptben előre írom a tölteléket, az éjszakai pihentetés miatt, és aztán a tésztát, aminek csak félórát kell a hűtőben töltenie.
A töltelék íze édes és fűszeres (a borstól), nagyon jóóó!
Na, ugye miket hozok?:-)))

Κολοκοτές - Kolokotes - Sütőtökös párnácskák

kb. 40 db lesz belőle

töltelék:
1 kisebb sütőtök felaprítva
3/4 csésze bulgur
1 tk só
1 tk bors
mazsola ízlés szerint
3/4 csésze napraforgóolaj

A hozzávalókat mazsola nélkül összekeverjük és egy éjszakát pihentetjük szobahőmérsékleten.
Másnap kinyomkodjuk a levét (erre nem lesz szükség) és hozzákeverjük a mazsolát.

tészta:
1 kg liszt
1/2 csésze olívaolaj
1/2 csésze napraforgó olaj
1 tk só
2 csésze langyos víz
1 tk citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percet lefóliázva, hűtőben pihentetjük.
Kivesszük, lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (ha van tésztanyújtó gépünk az még  jobb), és kör alakra szaggatjuk.
A közepükbe egy kis kanállal tölteléket teszünk, lezárjuk szorosan a széleit és villával lenyomkodjuk.
Mi úgy készítjük, hogy nem villával nyomkodjuk le a szélét, hanem "felcsavarjuk" ujjal.
(Nem kenjük meg semmivel!)
170 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.

2011. november 10.

FÜGE ROYAL







Nagyon finom, könnyű sütemény így őszre...:-)
Nem is tudok nagyon mi mást írni róla.

FÜGE ROYAL

Tészta:
7 dkg hideg vaj
2 dl liszt
2 ek porcukor
1 tojás
1 tk hideg víz

Royalkrém:

3 tojás
2 dl túró
1 dl crème fraiche
1 dl cukor
10 dkg mandulamassza

Töltelék:
6 füge
2 ek vaj
2 ek cukor
2 tk fahéj
mandulapehely

Keverd össze a hideg vajat a liszttel és a cukorral.
Forgasd hozzá a tojást és a vizet, gyors mozdulatokkal készíts tésztát belőle, de ne gyúrd!
Fóliában pihentesd félórát a hűtőben.
175 fokra melegítsd elő a sütőt.
Bélelj ki a tésztával egy kikent formát, a széleit húzogasd fel.
Keverd a royalkrém hozzávalóit krémesre, majd forgasd hozzá a reszelt mandulamasszát.
Tedd a tésztaalapra.
A töltelékhez vágd le a füge szárát,  vágd félbe őket és a vaj-cukor-fahéj keveréken a vágási felülettel lefelé süsd 3 percig.
Tedd őket a krémre, szórd meg mandulapehellyel és 30-40 perc alatt süsd készre.

2011. november 7.

Γλυκό Κιτρόμηλο -Glyko Kitromilo - "Keserűnarancs-héj befőtt"







A hegyi kirándulásaink során szinte minden alkalommal veszünk valami olyan édességet, amit ott, házilag készítenek.
Ezek olyasmik, mint a magyar befőttek, csak sokkal édesebbek, sűrűbb szirupban vannak, és a főétkezés után, kis üvegtálkán desszertként kínálják.
Elhoztam az egyik ilyen finomság receptjét Nektek, hátha... meg különben is...:-)
Keserű narancsból készül, erre figyelni kell, ez adja meg az igazi és jellegzetes ízét.
A keserű narancsot könnyen megkülönböztethetjük a  narancstól, a héja sokkal rücskösebb, mint az igazi narancs és persze nem is esszük nyersen az íze miatt.
A görög neve: Κιτρόμηλο azaz kitromilo.

Γλυκό Κιτρόμηλο -Glyko Kitromilo - "Keserűnarancs-héj befőtt"

Lereszeljük a megmosott narancsok héját egy kicsit, finom reszelővel, vagy citromhéj reszelővel, amivel jobban esik.
Ha az utóbbival csináljuk, legyünk óvatosak, hogy azért ne menjen túl mélyre.
Ha túl keveset  reszelünk le a narancsszínű héjból, keserű lesz.
A belső fehér szivacsos részről lehúzzuk a kiálló fehér szálakat.
Tekerjük fel a narancshéjakat jó szorosra és fűzzük fel úgy egyesével a cérnára, hogy ne nyílhassanak ki. (Van, aki egyesével fogpiszkálóval tűzi össze őket, úgy is jó.)
Kb. 15-20 db lehet egy szálon.
Tegyük a serpenyőbe őket és öntsük fel vízzel.
Forraljuk fel, öntsük le a vizet róluk és töltsünk rájuk hideg vizet.
4 (!) napig hagyjuk ázni őket, de minden nap öntsük le róluk a vizet és töltsük fel újra hideg vízzel őket úgy, hogy ellepje a narancs-tekercseket.
A 4. napon mossuk le őket, tegyük vissza a serpenyőbe, töltsünk rájuk vizet és forraljuk fel.
Kislángon főzzük addig, amíg megpuhulnak.
(Nem szabad sem túl puhának lennie, és nem maradhat kemény sem, a gyakorlatban derül ki, hogy jól csináltuk-e.)

Amikor megfőtt, leszűrjük, és egy kis vízzel megcsepegtetjük.
Kimossuk a serpenyőt, eltávolítjuk a cérnaszálat és vissztesszük a narancstekercseket a serpenyőbe.
Rátesszük a cukrot, felöntjük a vízzel és a citromlével, felforraljuk, majd pár percig kislángon főzzük.
Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk 1 éjszakán át ázni.

Másnap újra felforraljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szirup besűrösödik.
(Ha egy kis hab képződik a tetején, azt szűrőkanállal eltávolítjuk.)
Egy kiskanállal csepegtetünk a szirupból egy tányérra, ha csöpög jó, ha azonban még folyik a kanálról, akkor tovább főzzük.
Ha kész, adjuk hozzá a vaníliát és hagyjuk teljesen kihűlni.
Sterilizált üvegekbe kanalazzuk a narancshéj-tekercseket és felöntjük a sziruppal.
Szorosan lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.