2008. október 30.

Gong - Bao / Mogyorós csirke


Gong - Bao / Mogyorós csirke - Malena77

40 perc elk.idő
4 főre
503 kcal
/

50 dkg csirkemellfilé

3 kiskanál nem túl sós szójamártás
5 ek. száraz fehérbor
1 púpozott kiskanál kukoricaliszt vagy - keményítő
1 tojásfehérje
3 cső 6-7 cm-es csilipaprika
3 gerezd fokhagyma
kisujjnyi db friss gyömbér
4 dundi újhagyma
fél-fél cső piros és zöld kaliforniai paprika
5 ek. olaj
8-10 dkg pörkölt földimogyoró

a mártáshoz:
2 ek. nem túl sós szójamártás
1 ek. chilimártás
3 kiskanál 6%-os fehérborecet
3 kiskanál cukor
1 ek. kukoricaliszt vagy keményítő
kb. 2,5 dl víz


A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, tálba szórjuk.
Fél kiskanálnyi sóval és a nem túl sós szójamártással (pl. Heinz), 2 ek. borral és a kukoricaliszttel elkeverjük, a fléig felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
Letakarva hűtőben 20 percig érleljük.
Ezalatt a chilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk és a megtisztított fokhagymával meg gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk.
Az újhagymát vékony karikákra, a kicsumázott kaliforniai paprikát 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Az olajat wokban, vagy széles vasserpenyőben megforrósítjuk.
Kb. fél perc múlva füstölögni kezd, ekkor jó. Először a chilipaprikát majd 15-20 másodperc elteltével a fokhagymát és a gyömbért dobjuk bele.
Újabb 15-20 másodperc múlva a pácolt csirkét is hozzáadjuk.
Nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütjük, majd a maradék 3 ek bort ráöntjük az újhagymát és a szí
nes paprikakockákat hozzáadjuk. 2 percig együtt sütjük pároljuk.
Az összes mártáshoz valót (a szója és a chilimártás is készen kapható, az előbbiből a nem túl sósat utóbbiból a csípőset vegyük) simára keverjük, az előzőekre öntjük. kb. 1 percig főzzük, ennyi idő alatt besűrűsödik.
Végül a mogyorót is beleszórjuk.
Azonnal tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések: