2009. július 9.

A MI IGAZI KOVÁSZOS UBORKÁNK akár télire is



A MI IGAZI KOVÁSZOS UBORKÁNK akár télire is / Latsia

Kovászos uborkáról vitatkozni pedig nem fogok:O))
Mindenkinek megvan a saját receptje, és Mindenkinek az az IGAZI.
Szerintem az "igaziban" sós víz, fokhagyma és kapor van, más nincs.
Mert ha van, akkor az már más ízvilág....
Szerintem. Mások szerint meg nem így van.:O)
Úgyhogy, Mindenki fogyassza jó étvággyal a sajátját és vitatkozzunk inkább másról.
Azért én nyitott vagyok ám a máséra is, a kóstolókat a címemre várom:O)))

Vizet forralok és annyi sót teszek bele, hogy az már ihatatlan legyen.
Kb. 1 liter vízhez 2 ek sót.
Nem baj, ha marad sósvíz, mert úgyis kell utántöltögetni az érlelés alatt!

Az uborkákat megmosom és az egyik végüktől a majdnem a másikig bevágom hosszában, majd rá merőlegesen.
A tisztára mosott üvegekbe friss kaprot és kettévágott fokhagymagerezdeket teszek.
Ráállítom az uborkákat és újra befedem kaporral.
A tetejére kenyérszeletet teszek /pirítva is lehet, de minek?, úgyis leszűröm majd!/ és rátöltöm a sós vizet, annyit, hogy ellepje, vagyis szinültig.
Egy tálcára teszem az üvegeket /mert majd úgyis kifut a víz/ és lefedem kistányérokkal.
Napra teszem nem tűzőre, inkább félárnyékos helyre, és érlelem, ez kb. 3 nap.
Közben figyelem, ha csökken a vízszint rátöltök!

Amikor kész, akkor jön a szokásos program: kihalászás, leöblítés, lé leszűrése, dobozokban az uborkák, levükkel felöntve be a hűtőbe.

Télire is eltehető, akkor a kész uborkákat tiszta üvegbe töltöm, a sósvizüket leszűröm, felforralom és az uborkákra töltöm.
Tetejére pici tartósító, mondjuk szalicil, lezárom és még karácsonykor is lesz kovászos uborka! Nyamm...:O)

Nincsenek megjegyzések: