2010. április 26.
Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL
Már itt is az előbbiekben leírt GÖRÖG ELŐTÉSZTA felhasználása...egy nagyon- nagyon finom puha bélzetű, ropogós héjjú ciprusi kenyér!:-)
Nagy sikere volt, még melegen vittem a vendégségbe, úgyhogy csak az odafelé vezető úton tudott cserepesedni a héjja az autóban, ez látszik az utolsó 2 képen is, ami már ott készült:-)
Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL
kb. 3 dl víz
1,5 tk só
1 tk cukor
1 tk instant vagy 1 dk friss élesztő
2 ek olaj
2 ek zabpehely
20 dkg előtészta
50 dkg liszt
Hozzávalókat a gépbe teszem, a gép dagaszt, majd duplájára kelesztem egy letakart tálban.
Átgyúrom, formázom, duplájára kelesztem, bevágom a tetejét.
A sütőt előmelegítem 230 fokra, kenyeret betolom, jégkockákat alulra bedobom, és kenyeret megsütöm kb. 50 perc alatt, de ez sütőfüggő!
Amikor kiveszem, megspriccelem egy kis hideg vízzel, akkor cserepes lesz a héjja, de ez nem kötelező!
Címkék:
görög ételek,
kenyér - péksüti,
ZABPEHELY
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Ez KENYÉR, kéremszépen!
Ez szuper!Én minden nap ilyet csinálok az éttermünkbe!Minden vendégünk imádja és általában kérnek még!Aki nem kóstolta,kóstolja meg!Nagyon finom!
Csodásan néz ki. Még az illatát is érzem :)
Álomszép ez a kenyér!! Huhh, mesteri! Én is kipróbálom :))
Nagyon szép lett, imádom az ilyen igazán ropogós héjú kenyereket!
Csodaszép kenyér lett! :)
Csodás! Jaj, már nem győzöm várni azt a kenyérsütőgépet! De egyszer mégiscsak eljön annak is az ideje!:)
Katám köszi!:-)
Ékszerláda, akkor Nálatok nagyon jó kenyér lehet mindig, gratulálok!
Bianka, köszi szépen!
Yasmine, köszi, nem fogsz csalódni!;-)
Szemirámisz köszi, akkor egy húron pendülünk, nekem is a héjja a legfontosabb!
Egycsipet, köszi!:-)
Editkém csinálhatod a tésztát robotgéppel is vagy kézzel is gyúrhatod, nem kell megvárnod a gépedet!
Mondom én, aki mindig géppel dagaszt:-))))
Megsütöttem, valami mennyei lett!
A görög előtészta tényleg kisértetiesen hasonlít a limara féle öregtésztára, de ez nem is baj szerintem :)
Viszont ez a kenyér..csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni! Nem volt bonyolult, gyönyörűen megsült, megcserepesedett a teteje, kitűnően illett a bográcsban főtt gulyáslevesünk mellé!
Legközelebb kipróbálom a teljeskiőrlésű változatot is :)
Köszönöm: petra
Szia, Perek!:-)
Örülök, hogy ízlett ez a kenyérke is:-)
Én öregtésztát E.Margit-tól olvastam évekkel ezelőtt, úgy tudom, Ő felejtette benne a tésztát egyszer az üstben és avval csinálta másnap a kenyeret, Limara tőle tanulta...
Én meg egy nénitől itt Cipruson, de mi nem teszünk semmi hókuszpókuszt bele (sikér, aszkorbinsav, ecet stb.) mert itt elég jó a liszt minősége, bár én Mo-on sem tettem bele és mégis finom lett.
Majd mesélj, hogy milyen lett a teljeskiőrlésű, jó?:-)
Megjegyzés küldése