Sokféle krumpliskenyeret készítettem az elmúlt évek során, amiket lassan újrasütök, mert egyrészt nagyon finomak voltak és régen készültek, másrészt pedig jobb képeket tudok készíteni azóta.
Szerintem a német oldalak rengeteg segítséget adtak nekünk annak idején, amikor kenyeret kezdtünk sütni régi fórumtársakkal, az összes receptet a német kenyérsütőktől vettük, köszönettel tartozunk Nekik, ugye kenyérsütő társaim?;-)
Aztán persze mindenki tett hozzá, vagy változtatott kicsit rajta (legtöbbször szükségtelenül).
Megjegyzem én mostanában se sikért, se ecetet, se citromlevet, szóval semmi hókusz-pókuszt nem használok a kenyereimbe és így is ugyanolyan finomak lesznek, mint amikor tettem...:-)
Néhány régebbi sütésem, amit dokumentáltam is:
Olyat azonban még nem készítettem, amiben előtészta lett volna és krumplipüré.
De most mindkettő volta hűtőben a maradékoknál, így nosza nekiálltam:-)
Íme a végeredmény, egy könnyen kezelhető tésztából, egy finom, ropogós héjú, puha bélzetű kenyér.
BURGONYAPÜRÉS KENYÉR GÖRÖG ELŐTÉSZTÁVAL
10 dkg görög előtészta
15 dkg krumplipüré
30 -35 dkg kenyérliszt
1 dl tej
1,5 tk só
1 tk cukor
1 tk instant élesztő
A hozzávalókat a géppel összedagasztattam, majd lefedve egy tálban duplájára kelesztettem.(1,5 óra)
Átgyúrtam, formáztam, sütőpapírral bélelt kerek formába tettem, és még 30 percig kelesztettem.
A sütőt a maximumra felfűtöttem, jégkockákat dobáltam bele, a kenyeret bevágtam és betoltam a sütőbe.
10 percig sütöttem a gőzben, majd levettem a hőmérsékletet úgy 190 fokra és további 35 perc alatt készresütöttem.
Ha nagyon pirul a teteje, egy darabka alufóliát terítsetek rá.
3 megjegyzés:
Szia Latsia!
Milyen formába tetted a kenyeret és hány centi átmérőjű?
Jénai vagy tortasütő?
Köszöni szépen Mariann!
Szia Mariann, 20 cm átmérőjű kerek szilikon formába tettem a tésztát.
Tudod, olyan tortasütő forma, és én a sülés 15. percében mindig kiveszem belőle, addigra megszilárdul, és a sütőrácson sütöm tovább, hogy ne legyen az oldalán fehér rész.
Szia Klári
Igazi pék mester vagy. Nagyon szép
Megjegyzés küldése