Egy hihetetlenül finom, dán sütemény.
Itt Svédországban még most is kapható eper, azt hiszem a napokban ismét terítékre kerül, mert akkora sikere volt:-)
DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA
Egy könnyen elkészíthető krémes sütemény.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, és csak keverünk, majd sütünk!
Egy finom vajastésztán, marcipán olvasztott csokoládéval és vaníliakrémmel, a tetején friss eperrel...kell ennél több?
6-8 szelet lesz belőle
Vajastészta:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliával lefedve 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát könnyebben nyújthatjuk ki.
Töltelék:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg marcipán reszelve
1 tojássárgája
Keverjük ki a cukrot a vajjal, a tojással és a marcipánnal.
A lekenéshez:
10 dkg étcsokoládé olvasztva
Vaníliakrém:
1 dl tejszín
1 dl tej
2 tojássárgája
2 ek kukorica keményítő
1 ek cukor
pár csepp vanília esszencia
Keverjük össze a hozzávalókat egy edényben.
Alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg besűrűsödik.
Ne forraljuk, mert összeugrik a tojássárgája!
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a vaníliát.
Tetejére:
50 dkg eper
ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy kikent 20 cm-es tortaformát.
Simítsuk bele a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett és kenjük meg vele a süteményt.
Kenjük a vaníliakrémet a csokoládéra és rakjuk ki az eperrel.
Azonnal tálaljuk.
4 megjegyzés:
Csodásan néz ki
Gyönyörű! Mind mindig....
Ez gyönyörű! Mentettem is. Épp tegnap vettem egy balkonepret, amely tele van virággal, és már látom hogy egy ilyen tortán fognak landolni a most érő eprek.
Gyönyörűséges!...és igencsak nekem való :)
Megjegyzés küldése