2010. október 27.

BABFŐZELÉK FÜSTÖLT HÚSSAL



Nagyon finom lett, ez a hűvös időben minden konyhában gyakran készülő főzelék.
De azért az hihetetlen, hogy a gyerek csak azóta hajlandó babot enni, amióta megvettük neki Lars Klinting svéd író a Castor babot nevel című mesekönyvet, amiben 2 hód (Castor és Frippe) kalandjai vannak... ezúttal a babnevelés:-))

BABFŐZELÉK FÜSTÖLT HÚSSAL


35 dkg tarkabab
30 dkg füstölthús
1 nagy fej hagyma
4 babérlevél
1/2 zeller
1 dl húsleves
1 gerezd fokhagyma
1 ek füstölt pirospaprika (sima is lehet, de ez nagyon jó bele!)
2 dl tejföl
1 ek keményítő


A szárazbabot egy éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi, másnap leszűrjük, át mossuk.
Egy edénybe tesszük a leszűrt babot, a felaprított hagymát, a babérlevelet, valamint a füstölthúst, felöntjük a húslevessel és kiegészítjük annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Hozzátesszük a teatojásba zárt fokhagymát, a babérlevelet, sózzuk.
Fedő alatt puhára főzzük (nekem 2 óra!!!) volt, kivesszük a babérlevelet, a zellert és a fokhagymát, egy kis vízben elkeverjük a keményítőt és a leveshez keverjük.
Felforraljuk, majd hozzákeverjük a pirospaprikával elkevert tejfölt, ha kell utánasózzuk és tálaljuk.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, igazán guszta. A baba füstölt hússal a legfinomabb.

Gizi írta...

Imádom!!!! Nagyon csábítóan néz ki, én mesekönyv nélkül is bevállalnám, most íziben.:)

Dia írta...

Szépen kérlek küldj belőle! Imádom!!!

Nelli írta...

Szeretjük nagyon mi is.
A hús és a bab aránya is tetszik!Szeretjük a sok húst benne.

Szemi írta...

Hú, de régen ettem ilyet, pedig szeretem!
Nagyon gusztán néz ki, a számban érzem az ízét...