2011. január 15.
Φοινίκια - Finikia, görög omlós süti
Ez a finom, omlós, hetekig elálló, görög sütike még Újévre készült, de most értem ide vele:-)
Hasonlít a Melomakarona-ra, de nem az!
Receptet délután hozom!;-)
Φοινίκια - Finikia, görög omlós süti datolyával töltve
Lehet csak dióba is forgatni, de a dió-mogyoró keverék mindig sokkal jobb ízt ad ki.
A szirup készülhet csak vízből és cukorból is, de a narancsíz nagyon jól megy hozzá.
kb. 50 db lesz belőle
tészta:
1 csésze zsír
1 csésze vaj
2 tojás
1/2 csésze cukor (kicsit kevesebb is elég)
1/2 tk só
1 ek sütőpor
1/4 csésze langyos tej
1 tk fahéj
6 csésze liszt (kb.)
töltelék:
50 db diógerezd
50 db datolya
szirup:
1 ek narancsvirágvíz
1 ek reszelt narancshéj
2 ek cukor
2 ek víz
forgatáshoz:
3-4 tojásfehérje habbá verve
darált dió és mogyoró összekeverve
Először a tölteléket készítjük el:
A datolyákat hosszában bevágjuk, kimagozzuk és a magok helyére diót nyomunk.
A sziruphoz valókat egy lábosban felforraljuk és kicsit hűlni hagyjuk kicsit, majd betesszük a datolyákat és hagyjuk, hogy egy kicsit beszívja a szirupot, majd kiszedjük őket egy tálra.
Elkészítjük a tésztát úgy, hogy az összes hozzávalót összedolgozzuk.
Egy darabkát kiveszünk belőle, és belnyomjuk a közepébe nyomjuk a datolyát.
Összezárjuk a tésztát, hogy a töltelék ne látszódjon ki, és így járunk el mindaddig, amíg a tészta és a töltelék elfogy.
Akkor az összes sütikét a felvert tojásfehérjébe forgatjuk és a darált dió-mogyoró keverékbe hempergetjük.
Sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Hetekig eláll.
Címkék:
DATOLYA,
DIÓ,
karácsonyi recept
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Fenségesen guszta
Nagyon jól néz ki,és megint csodás képet készítettél!:-)
Ezt kipróbálom, a görög sütiket imádom!
Nem tudom megnyitni a receptet.
Nekem sem nyílik meg a recept, pedig nagyon készültem rá. Nagyon gusztusos.
Bianka, köszi, ez amolyan teához, kávéhoz való sütike a magyar ízlés szerint.
Ditta, kedves vagy:-)
Mónika és Viki, köszi!
A recept azért nem nyílt meg, mert nem volt még beírva, csak a címét tettem fel és csak most került fel a recept, elnézést csak most értem a géphez.
Ez nekem való sütemény, páromnak reggelire, listára felvéve.
Köszi a receptet.
Óóóóóó!!!! Hát ez nekem kell! A férjem nagyon szereti a datolyát. Szerinted a zsír helyett tehetnék szintén vajat? Nem nagyon használok, csak kacsazsír van itthon általában.
Csodás süti és nagyon rá vagyok kattanva a görög sütikre, pedig édesek nagyon de mit tegyek, imádom:))
( Az utolsó görög nyaralás után 5 kg-t kellet gyorsan ledolgoznom, hála a sok finom vanília krémes lepénynek és baklavának. Tényleg, Latsia, segíts légyszi!!! Nem tudod, hogy készül az a görög süti, ami olyan kerek és lepényszerű, lágy, levegős tésztával és sok vaníliakrémmel...Tortaszerűen szeletelik. Létezik sós, spenótos változata is. Úgy megsütném! Előre is köszi!! Remélem, Cipruson is sütik...)
Gesztenyém, örülök, ha tetszik, majd mesélj!:-)
Trinity drága, szerintem simán mehet csak vajjal.
Te most vagy a Görög krémesről (Galakto bureko) írsz, vagy a Bougatsa-ról... bár sztem inkább az utóbbiról.
Mindkettőhöz van tuti, kipróbált receptem, anyósom receptjei, ha érdekel megírom mailben.
Képek itt vannak róluk, ez a Bougatsa, amit én sütöttem: http://4.bp.blogspot.com/_Bw_ig7z9JsA/TDJEHF3XnPI/AAAAAAAAFcE/uiF3kx1torw/s1600/bougatsaFELIRATTAL.jpg
A görög krémesem pedig a következő beegyzésben lesz, csak Neked!
Latsia,
drága vagy: köszi szépen!!! (Remélem, nem adtam iszonyú nagy munkát! Szerintem népszerű bejegyzés lesz, sokan fogják szeretni rajtam kívül!)
Megjegyzés küldése