Az alábbi recept nálunk etalon!:-)
Én személy szerint 11 éve szeretem ezt az édességet, és pont így, ahogy Anyósom készíti...
A képet 2008-ban csináltam róla itt, Cipruson.
A receptet Trinitynek ajánlom, de gondolom másoknak is tetszeni fog, garantálom, hogy nagyon finom!
Mindenképpen a szirupot kell először elkészíteni azért, mert hidegen szabad csak a kisült édességre önteni. Ennek oka, hogy a meleg szirup túlságosan felpuhítaná a tetején a tésztát és szétmenne!
A sütés előtt pedig azért kell megkenni a legfelső réteslapot, hogy ne süljön hirtelen meg a teteje.
Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES
szirup:
2 pohár cukor
1,5 pohár víz
Ezekből szirupot főzünk 8-10 perc alatt, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk 1 ek konyakot, pár szem egész szegfűszeget és 1 darabka fahéjat.
Amikor teljesen lehűlt a szirup, leszűrjük természetesen.
tészta:
16 db réteslap
3-4 ek olaj a kenéshez
krém:
1 l tej
2 tojás
3 ek cukor
8 ek keményítő
A krém hozzávalóit egy edényben felmelegítjük, a keményítőt a végén keverjük hozzá, felforraljuk és besűrítjük, folyamatosan kevergetve.
Hűlni hagyjuk egy kicsit, majd amikor langyosra hűlt, hozzákeverünk 1 ek vajat, 1 ek vaníliát és (ha van) 1 ek narancsvirág vizet.
Közben 8 db réteslapot olajjal megspriccelünk és egymásra fektetve egy velük azonos méretű tűzálló tálba vagy tepsibe, fektetjük.
Amikor a krém kicsit meghűlt, ráöntjük a réteslapokra a krémet és a maradék 8 réteslapot is egyenként olajjal spricceljük és a krémre fektetjük.
Vízzel kicsit megkenjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
13 megjegyzés:
Latsia,
meg fogom sütni!!! Köszönöm szépen, isteni!
Milyen aranyos az új fejléced!!És a süti is nagyon guszta!
Atyaég! Ez nagggyon tetszik! BIztosan ki fogom próbálni!
Igen, igen, igen! :-DD Szuper, imádom az ilyen édességeket! Mindenképpen kipróbálom, nagyon jól néz ki! :-DDD
Már mentettem is magamnak a szakácskönyvembe. :)
Hú, már a látványtól híztam, isteni lehet !Ki kell próbáljam!:-))
Hú ez nagyon jól néz ki,mindenképpen kiszeretném majd próbálni,köszönjük Latsia:-)
Galaktobureko, igen, ez egy nagyon-nagyon finom süti:-)
Nagyon guszta, és isteni finom lehet. De jó hogy hozod ezeket a régi receptjeidet, nekünk szerintem mind új lesz egytől-egyig.:)
Nahát, ez nem grízzel készült? Ezt a változatot nem ismertem - de a sütit imádom :)
Ez nagyon tuti, lehet hogy hétvégén időt is szakítok rá :)
Húú de klassz! Na ezt tuti kipróbálom ! :)
Trinity, ok:-)
Ottis, köszi!:-)
Orsi, majd mesélj!:-)
Mézi, várom a beszámolót, de nehogy szebbet csinálj!:-)
Mária, megtisztelsz!
Andi, ahogy elnézem Neked lehet, csinos vagy!:-)
Citromhab, bezony!:-)
Gizi, remélem lesz köztük olyan, amit használhattok!:-)
Alexandra, a görög krémesben (ahogy semmilyen krémesben) nincs gríz.
A Bougatsa-ban viszont van és nagyon jól áll neki!
Bianka, nem bános meg!:-)
Ami, elmondod, hogy ízlik ugye?:-)
Megjegyzés küldése