2011. január 9.
MANDULALISZTES CSOKITORTA
Vízkeresztre sütöttem ezt a nagyon finom és könnyen elkészíthető puha, nedves állagú "nagyoncsokis" tortácskát. A mérete miatt becézem, nem affektálok:-))
Mekkora kontraszt van a kinti és a benti képek között... kint nyílnak a virágok a bokrokon és tűz a nap... bent pedig karácsonyfa...:-) Ezt sztem sosem fogom megszokni, de nem baj:-)))
A tésztájába 70 %-os csokit tettem, de a bevonásnál vettem észre, hogy a szükséges étcsokimennyiséget valaki eltüntette:-)))
Így az előírt tejszínnel és tejcsokival készítettem a bevonót, de hozzákevertem egy púpozott evőkanálnyi kakaót is, hogy ne legyen már annyira tejes-tejszínes.
Nagyon jól sikerült, mondhatnám talán azt is, hogy egy igen finom csokikrémet kaptam így, amit ezentúl mindig használni fogok bevonáshoz.
MANDULALISZTES CSOKITORTA
tészta:
15 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
3 dkg tejszín
10 dkg cukor
3 tojás
18 dkg mandula liszt
bevonó:
10 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé nálam)
1 dl tejszín
1 ek kakaó (nálam)
Sütőpapírral kibélelünk egy 16 cm-es tortaformát. (Én 18-asban sütöttem.)
Egy edényben összeolvasztjuk a csokoládét a vajjal és a tejszínnel.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, a tojássárgájákat pedig a cukorral kikeverjük.
A csokoládés keveréket egy nagy tálba öntjük, hozzáforgatjuk a cukros tojássárgáját és a mandulalisztet.
Óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot és a formába kanalazzuk.
180 fokon 40 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk.
Közben a bevonáshoz a tejszínt felforraljuk, beletesszük a csokoládét és krémesre keverjük fakanállal.
Hűlni hagyjuk, amíg el nem éri a megfelelő állagot a kenéshez.
Akkor a közben kihűlt tortára kenjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
26 megjegyzés:
Jól hangzik :)
Nagyon finom lehet! Milyen szép és érdekes az első kép, olyan mintha réteges lenne a tortácska :)
Finom lehet ez a tortácska is!:-)
Hú, ez nagyon tetszik! Latsia, nem tudnál megdobni egy szeletkével?
:))
Én durván meg tudnám szokni ezt a kontrasztot :)
A torta meg remek
Én durván meg tudnám szokni ezt a kontrasztot :)
A torta meg remek
Eszméletlen jól néz ki,a fotó meg művészi,főleg az első:-)
Nagyon jól néz ki! Az első képnél én is azt hittem, hogy ferdén zebracsíkos :) Lehet, hogy most butaságot kérdek, de a mandulaliszt az csak sima finomra őrölt mandula vagy valami más?
Most jót nevettem, mert ugyanígy jártam a múltkor. Eltűnt egy egész tábla étcsoki a kamrából. Nem is értem :DDD
Gyönyörű, fincsi süti! :)
Ez valami csodás lehet:)
Ajjaj, nekem ilyeneket még nézni sem szabad:)))
Nagyon jól néz ki, és tuti finom is lehet!!:) A mandula lisztet lehet valamivel helyettesíteni?
Alexandra, jól is csúszik!:-DD
Lúdanyó, köszi, igen, az a csíkozás az véletlen... nekünk itt az ablakon a acélroló az ablaküveg között van, annak a csíkjai vetítődnek rá a sütire:-)
Nellikém az!:-)
Szemi, jó nagyot dobok jó? Távolságban és méretben is!:-))
Bianka, jófej vagy:-) Én is szokogatom már vagy 10 éve... de nekem azért kell a hó Karácsonykor.
A latyak az viszont nem!:-)
Ditta, köszi, kedves vagy!
Erinacea sztem jól teszed, hogy kérdezel! Igen, a mandulaliszt finomra őrölt hámozott(!) mandula, de csak annyira finomra, mint mondjuk a darált dió.
Yasmine, ugyehogyugye? Ezek a csokik már csak ilyenek...:-DD
Megvesszük a legjobbat a sütibe, aztán huss... lábuk kél.
Érdekes, hogy a tortabevonó azonban örök darab akár:-DD
Családi tűzhely, tényleg finom és nagyon krémes. Simán helyettesíti a legjobb csokitortát, mert az állaga olyan, mintha krém lenne benne, pedig ugye nincs, csak a tetején kicsi, de a tészta annyira krémes és könnyű... nagyon eteti is magát.
Lobelin, dehogynem!:-D
Úgy érted nem szereted a mandulát vagy úgy mint kicsibb feljebb Erinacea, hogy jó-e a darált mandula?
Bármilyen csonthéjas jó bele darálva.
Vagy akár pisztácia is vagy dió, mogyoró...
Nagy ötlet a mandulaliszt! A torta pedig kifogástalan..jöhetne most belőle:)
Ja, a napsütés? Én kibírnám. Bár a karácsonyi érzéseket megértem...
dehogynem, szeretem!:))
igazából úgy értettem, hogy fogalmam sincs hol tudnék mandula lisztet venni:)) illetve, hogy darált mandula jó-e? de akkor ez 18 deka darált mandula, vagy sima liszttel kell keverni? Bocsi, lehet hülyeségeket kérdezek...:)
Trinity, ugye?:-) Napsütésben teraszon egy sütiszelet... talán így a legjobb:-)
Lobelin, színtiszta mandula darálva, semmiféle más gabonaliszt nem megy bele! A mandula helyettesíti, és a feketcsoki is nagyban "fogja", ezért is szeletelhető szépen kihűlés után.
Köszi!
Megcsinálom!:)) jajj nekem!:)
Kérek egy szeletet!
Nagyon finomságosnak néz ki.:-))
Szerinted, ha mandulát darálok, azzal is jó, ugye?
Lobelin, az biztos!:-D
Mónika, dobom!:-)
Andi, tökéletes lesz!
Imádom a mandulát!Gyönyörű!
A tortasütő méreteit beírnád?
Marika
Szia Marika, köszi:-)
Igen és a receptbe is beírom, mert lefelejtettem....
16 cm-est ír az eredeti recept, de nekem csak 18-as volt itthon, úgyhogy abban sütöttem.
Marika, most látom, hogy ott van a receptben, hogy 16 cm-es a tortaforma, csak biztos nem láttad...... most akkor csak azt írom mellé, hogy én 18-asban sütöttem.
ma lesz a napja...:)))
Isteni finom!!!-))) De hallod, egy kalóriabomba!-)))) egy szelettől készek voltunk... el tudnám képzelni egy adag vanília fagylattal:)
ja, képet nem csináltam, mert az enyém azért nem lett ilyen szép:) meg én hosszúkás formában sütöttem, mert csak nagyobb köralakúm volt...
Szia!Azt szeretnem kerdezni, h a tejszin a tesztaban biztosan dkg es nem dl?koszi elore is!
Megjegyzés küldése