2011. március 10.
A LEGJOBB GOMBÁS RIZOTTÓ
Hamvazószerda... húsmentes... böjt.
A legjobb gombás rizottó pedig nem keverendő a gombás rizzsel!
Szépen lassan készül, nem lefedve és finooom erdei szárított vargányából, ami nálunk a néhai Nagymamám egykori birtokáról, Kárpátaljáról származik, minden évben onnan hozzuk, finomabbat még nem ettem...
Egyszer vettem üzletben előre csomagolva... a miénkhez képest nulla, méregdrágán. Még illata sem volt, pedig az igazi szárított vargányának....
VARGÁNYAGOMBÁS RIZOTTÓ
1 csésze = 2,5 dl
3 dkg szárított vargánya gomba
1 csésze csirkehúsleves
2 ek vaj
1 hagyma (felkockázva)
25 dkg gomba (vegyes is lehet)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágott)
1 tk kakukkfű (apróra vágott)
1 csésze arborio rizs
1,5 dl fehérbor
1 csésze csirkehús-, vagy zöldségleves
1 ek vaj
1/2 csésze Parmigiano Reggiano sajt (reszelve)
só és bors ízlés szerint
1/4 teáskanál szarvasgombás olaj (nem kötelező)
1 marék petrezselyem
Öntsd fel húslevessel a szárított vargánya gombát és hagyd állni 20-30 percig.
Közben olvaszd fel a vajat egy mély serpenyőben közepes lángon.
Tedd bele a hagymát és a párold puhára.
Add hozzá a friss gombát, és pirítsd amíg levet enged, majd elpárolog a leve.
Add hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a pirítsd, amíg illatozni kezd.
Eddigre a szárított gomba megpuhul, tehát szűrd le de fogd fel a levét!
A megpuhult szárított gombát vágd fel és tedd a serpenyőbe a többihez.
Keverd hozzá a rizst és pirítsd 2 percig.
Öntsd fel a fehérborral és addig főzd, néha átkeverve, amíg a bor felszívódik.
Keverd össze azt a felfogott levet, amiben a gomba ázott, a másik húslevessel és önts a rizottóra a serpenyőbe 1/2 csészényit belőle, kevergesd, amíg beszíja, majd apránként a többit, ahogy látod, hogy beissza.
Tedd bele a vajat és sajtot és keverd át, amíg felolvad.
Sózzuk, borsozzuk és egy csipetnyi szarvasgomba olajjal ízesítjük.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Címkék:
egytálétel,
köret
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Az én kisfiam ezt biztos nagyon szeretné!:-)
Szinte érzem az illatát!Vargánya, kakukkfű!
Melinaki is szereti gondolom!
Az a vargánya felénk is jöhetne... úgyis rá vagyunk kattanva mostanában a rizottóra!
Hol volt a nagymamádnak birtoka?Én is Kárpátaljáról származom,ezért vagyok kíváncsi,na meg a kajáidat is nagyon szeretem.
Megjegyzés küldése