2011. április 17.
Ciprusi húsvéti sós és édes kalácskák a ΦΛΑΟΥΝΕΣ - Flaoounesz
Virágvasárnap, Húsvét előtti vasárnap...Virágvasárnap, a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben.
Az idén itt Cipruson is a jövő hétvégén lesz húsvét, időnként egybeesik a görög ortodox húsvét a római katolikus húsvéttal. Mi olajfaágat és pálmalevelet viszünk ma szentelni.
Ciprusi húsvéti sós és édes kalácskák a ΦΛΑΟΥΝΕΣ - Flaunesz
Nálunk már elkészültek a tradicionális ciprusi húsvéti sós és édes kalácskák a ΦΛΑΟΥΝΕΣ - Flaounesz.
Sajtos mazsolás töltelékkel készül, amibe 2 féle sajt kerül a tradicionális ciprusi sajt a ΧΑΛΛΟΥΜΙ - Halloumi, és a szintén tradicionális görög sajt a Κασκαβάλι - Kaszkavali.
Attól függően, hogy mennyi cukrot teszünk a töltelékhez, lesz édes vagy sós a végeredmény, hiszen a sajtok, főleg a Halloumi igen sósak alapból.
Lehet nagyobbra vagy kisebbre is készíteni őket, ez csak ízléstől függ.
Az igazi házi flaounesz-nek nagyon vékony a tésztája, és a töltelék teszi ki a nagyobbik részét.
Ez az 5. képen is látható, ahol megvágtam egyet, a sárga rész mind!! töltelék.
Tehát, ami a kalácskák tetején domborúan kimagaslik az bizony töltelék!:-)
Kitűnően fagyasztható, akár frissen most is lefagyaszthatjuk és mindig csak annyit veszünk elő belőle, amennyit megennénk, vagy kínálnánk.
Mi most 80 db-ot készítettünk, de majd a receptet csak kb. 40-re írom be.:-))
Általában kétfélét készítünk, és jó nagy adagot, mert aztán a templomi megszentelés után lehet ajándékozni a szívünknek kedves embereknek.
Régebben mindenki kemencében sütötte (nem volt ház, ahol nem találtunk egy-egy kemencét az udvaron és a konyhában), de ma már többnyire sütőben sül, illetve lehetőség van rá, hogy a tepsire rendezett "kalácskákat" elvigyük egy épp erre szakosodott házhoz, ahol kemencében sütik meg mindenkinek csekély fizetségért.
Sokan hoznak ezekre a helyekre (minden kerületben illetve faluban van) évközben is kenyeret, húsokat tepsiben és persze, hogy teljesen másak lesznek, mint az otthoni sütőben sütöttek.
(A κλεφτικο - kleftiko például akát 5 órán át sül nagyon alacsony hőfokon a kemencében és hihetetlenül omlós és puhácska lesz a hús, mire elkészül.)
Ciprusi húsvéti sós és édes kalácskák a ΦΛΑΟΥΝΕΣ - Flaounesz
A tölteléket és a tésztát is a sütés előtti este készítjük el, jót tesz nekik egy pihentető éjszaka.
A tésztának a kelés miatt, a tölteléknek pedig azért, hogy száradjon ki kicsit a sajt és így több tojást tudjon felszívni, ettől lesz igazán finom a töltelék.
(Egyébként sokan 3-4 nappal előtte lereszelik a sajtot, és csak a sütés napján keverik hozzá az összes tojást, de ahány ház, annyi szokás, mi a középutat választottuk, mert ez vált be a családban évetizedek óta.)
Nem elírás, a töltelékbe is kell előtészta és sütőpor is! Azoktól lesz olyan "tésztás" jellegű, ahogy a képen is látható, negyon érdekes, azt hiszem ez a magyar konyhában (sem) ismert eljárás.
Ha nincs előtésztánk otthon, sütőporral helyettesíthető a tésztánál és a tölteléknél is.
A tölteléknél +2 tk-nyi sütőport teszünk az eredeti 2 tk-nyihoz, tehát összesen 4 tk-nyi megy bele akkor.
Tészta:
2 kg liszt
1 csésze növényi zsír (nem olaj!)
kb. 2 csésze tej
2-3 tojás
1/4 csésze cukor (ha édesre akarjuk a tésztát, ha nem, akkor kihagyjuk)
1,5 tk masztiha (elhagyható)
2 tojásnyi méretű előtészta vagy ha az nincs, akkor helyette 4 tk sütőpor
A lisztet a zsiradékkal és az előtésztával elmorzsoljuk.
A tojásokat összekeverjük a cukorral, valamint a masztihával és a liszthez keverjük, apránként hozzáöntjük a tejet (de csak amennyit felvesz!), és tésztává gyúrjuk.
Egy tálba tesszük és egy éjszakára pihenni hagyjuk.
Töltelék:
2 kg reszelt sajt összesen, ebből 25 dkg Halloumi és a maradék Kaskavali sajt
(Eidam, Gouda sajttal helyettesíthető)
1 tk mehlepi
1 tk mastiha
15 tojás + 2 tojás, de csak másnap reggel!
1/2 csésze búzadara
1/2 csésze cukor (ha édesre szeretnénk a tölteléket, ha nem, akkor elhagyjuk)
25 dkg mazsola
1 marék friss vagy szárított menta
2 tk sütőpor
1 tojásnyi méretű előtészta, vagy ha nincs, akkor helyette +2 tk sütőpor
Az előtésztával elkeverünk 2 tojást és a reszelt sajthoz forgatjuk.
Hozzátesszük a búzadarát, a mehlepit, a masztihát, összekeverjük, majd egyenként hozzáforgatjuk még a tojásokat.
Letakarva reggelig pihentetjük, majd reggel hozzákeverjük a cukrot, a mentát és a mazsolát, és ha úgy látjuk, hogy felveszi, és nem lesz túl lágy tőle a töltelék, akkor még 2 tojást is hozzákeverünk.
Reggel, 20-25 dkg szezámmagot szűrőkanálban átmosunk és lecsepegtetünk.
A tésztából kisebb darabokat csípünk le, egyenként kinyújtjuk kerekre őket és a közepükbe tölteléket teszünk.
Felhajtjuk a tésztakorong 2 szélét a töltelék közepéig alulról és felülről, majd mind2 oldalról is úgy, hogy a töltelék középen kilátszódjon!
Villával lenyomkodjuk a 4 sarkot (ettől látszik a flaouna szögletesnek), és lekenjük őket tojással.
Megszórjuk szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után kíválóan fagyasztható!
Latsia:
- nekem dupla ennyi cukrot elbírja a töltelék
- sütőporral magasabb és lazább a töltelék, mint előtésztával
-190 fokon sütöttem sima alsó-felső sütési módon
Címkék:
görög ételek,
húsvéti recept,
kenyér - péksüti
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
ezek nagyon jól néznek ki.
bár ha Te fotózod, akkor tuti minden gyönyörű.
ettől eltekintve szerintem bizonyára finom is.
vajon milyenek azok az említett tradicionális sajtok?
Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom:)
Imádnám ha néhány hónapot eltölthetnék Cipruson,vagy Görögország bármely részén! A görög konyha is nagy kedvencem:)
Hmmm, esetleg van olyan ismerős,rokon akinek szüksége van munkaerőre nyárra? ;)
Ilyet ettem és nagyon izlett...én várom a receptet, végre magam is majd megcsinálhatom, jupiiii! :)
De guszták! És belül pedig az a sok gyümölcs!!!! Biztos nagyon finom lehet! Viszem máris a receptjét!
És vár téged valami nálam!!!
Csodálatosan néznek ki, biztos,hogy nagyon finom volt.
Nézz be hozzám, szeretnélek játékra hívni:)
Ööö egy kérdés: ebből a gigantikus adagból lesz csak 20 darab?
Jo lenne kiprobalni uj recepteket!DE! Mi az a masztiha,mehlepi es eloteszta?
1csesze az = 2,5 dl?
Elore is koszonom a valaszt!
Tisztelettel,Kati,
Kanadabol.
Köszi Bianka, sztem is nagyon mutatós amellett, hogy finom!:-)
4Gyerek köszönöm szépen a dícséretet.
Ezekről a sajtokról nem nagyon tudok mit mondani, mert nem hasonlítanak egyik magyar sajtra sem...
Támpontnak talán annyi, hogy a Halloumi nagyon sós sajt, a másik pedig olyan kicsit csípős ízű és igen zsíros...
Mia, remélem egyszer eljutsz egy kis pihenésre görög területre!:-)
Sajnos nem tudok senkit, de sok magyar lakik itt, akiknek "bejött" a ciprusi élet...
Iza, amilyen nyakatekerten írtam el, annyira könnyű az elkészítése, tényleg csináld meg, ha szereted, mert nagyon jó a recept.
hihi, nem is lesz ennyiből 20 csak olyan 10-15, attól függően mekkorára készíted őket.
De 1 db-ot inkább 2 ember eszik meg sztem, mert elég tömör:-)
Krisztikém kösz, mindjárt belesek hozzád!:-)
Szemi, Húsvétra sütöttük, még csak megkóstoltuk!:-)))
Családi túzhely, köszönöm, jövök!
Paolo vagyis Kati, elvileg igen 250 ml-es a csésze, amit én használok sütéskor, de ebben az esetben és az összes többi görög receptnél 3 dl-es azaz 300 ml-es.
Ha Kanadából írsz, akkor beteszek Neked 1-1 linket a mastiha-ról és a mehlepi-ről, de ha kihagyod őket a receptből, akkor is finom lesz szerintem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mastic_%28plant_resin%29
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab
Koszonom a valaszt!
Elolvastam a linket. Ha jol ertettem mindketto elsosorban fuszer.Habar a mastihat hasznaljak gelatin helyetesitonek,vagy sztabilizatornak is.
Itt Kanadaban,gorog vendeglok vannak,de elelmiszer uzletek nem igen. Indiai,pakisztan eleg sok van.Korulnezek ezzekben az uzletekben.
Csodasnak tartom Ciprust es Gorogorszagot is,meg nem jartam ott ,de nagyon szeretnek a jovoben.
Kellemes Husveti unnepeket!
Megjegyzés küldése