2011. szeptember 21.
ALMÁS FÜGÉS SZÓRT SÜTEMÉNY
Ennek a nagyon finom süteménynek az eredetijét már régebben elkészítettem, (ALMÁS-SZEDRES és CSERESZNYÉS változatban is), de mostanában amikor kekszet vagy ilyen szórt sütit sütök, lecserélem a vajat növényi zsírra... és bizony meg kell hogy mondjam, sokkal finomabb lesz vele a tészta, mint a vajjal.
Úgyhogy szerintem a továbbiakban maradok is az ilyen jellegű sütik elkészítésénél a növényi zsírnál.
Egyébként speciel ez, vajjal is tökéletes, de zsírral még jobb!:-)
Most féladagot sütöttem, így egy 24-es tortaformában készült.
Természetesen bármilyen gyümölccsel süthető, de lévén elvileg ősz van (itt még mindig 33 fok volt este 6 órakor), a füge-alma kítűnő párosítás.
ALMÁS FÜGÉS SZÓRT SÜTEMÉNY
töltelék:
50 dkg almakocka (hámozva. magozva ennyi)
2 ek cukor
1 tk fahéj
1 marék mazsola
3 füge
tészta:
10 dkg cukor
20 dkg liszt
1 cs. van. cukor
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
2 tojássárgája
12 dkg vaj
1 tk porcukor a tálaláshoz (elhagyható)
Az almakockákat összekeverjük a mazsolával, majd a fahéjas cukorral.
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, vaníliáscukrot, a sütőport és a sót.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, mixerrel elkeverjük, majd kézzel összedolgozzuk.
A 2/3-át egy 24-cm-es kikent formába szórjuk és lenyomkodjuk.
Ráöntjük az almás tölteléket, megszórjuk a fügével és rámorzsoljuk a maradék tésztát.
200 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
nagyon nagyon köszönöm, isteni a süti, a receptjét köszönöm, már rég kerestem hasonlót (itt ezt reszelt tésztásnak mondják)
Nagyon guszta a süteményed! Való igaz hogy régebben is általában csak zsírral sütöttek és mégis milyen finom volt!Nekem is van pár receptem amiben zír van.
De guszta! Gyöngyöstől kérek fügét, éppen most érik, és hétvégén megsütöm...Fincsi lehet!
A szórt sütit ismertem, de az alma-füge duó teljesen új számomra! Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni!
Nagyon guszta. :))))
Nagyon jó és megint micsoda gyönyörű háttér
Katalin, nagyon szívesen!:-)
Éva, köszi! Ebben növényi zsír van..
Krisztikém, örülök, ha tetszik, remélem ízleni fog!:-)
Kreatív konyha, igen, nagyon jó kis páros ez, én sem hittem volna, de mostanában, amióta kipróbáltam, szinte függünk tőle:-)
Petra, köszönöm!
Bianka, tudod, az a kis lila bokor, az egész évben virágzik:-)
Katalin, nagyon szívesen!:-)
Éva, köszi! Ebben növényi zsír van..
Krisztikém, örülök, ha tetszik, remélem ízleni fog!:-)
Kreatív konyha, igen, nagyon jó kis páros ez, én sem hittem volna, de mostanában, amióta kipróbáltam, szinte függünk tőle:-)
Petra, köszönöm!
Bianka, tudod, az a kis lila bokor, az egész évben virágzik:-)
Megjegyzés küldése