2011. október 27.

Κοτόπουλο γιουβέτσι - Csirke giouvetsi



Hűvösebbre fordult felénk is az idő, estére már elkél egy farmerdzseki (nem több!), de napközben még mindig nagyon meleg van, főleg a napon! Szóval ebben a napsütéses őszben, ez egy jó kis étel.
Eszembe jutott, hogy az alábbi finomságot még nem posztoltam, megfosztva Titeket így az ízektől...mert ez igen finom.
Tehát akkor gyorsan feldobom, mert ma délután képzeljétek megkezdődött az őszi szünet, és ennek alkalmából tüzijátékkal "spékelt" party lesz a suliban!:-)
Jó ám manapság gyereknek lenni, ha belegondolok, hogy szeptember 12-én kezdődőtt a tanítás és máris 10 napos szünet van...!:-)

Κοτόπουλο γιουβέτσι - Csirke giouvetsi

Egy tradicionális,  nagyon finom görög  egytálétel, amit roppant  kényelmes  elkészíteni,  mert  amíg a sütõben sül, bármi mással
foglalkozhatunk.  
A " Γιουβέτσι "(ejtsd:  giouvetsi)  tulajdonképpen  annak  az  égetett  terrakotta  tálnak  a  neve,  amit  az  étel elkészítéséhez  használunk. 
Ebben  fõhet  együtt  tésztával  a  hús,  a  csirke  vagy  a  tengeri  állatok. 
Tálaláskor  az  ételt  ebből kínáljuk az  asztalnál.  
A görögök általában a "  Κεφαλοτύρι " (ejtsd:  kefalotiri) nevû sajttal  tálalják, ami enyhén csípõs, aromás, juh- vagy kecsketejbõl készült sajt.

1 ek olaj
1 hagyma
1 zöld színű paprika
30 dkg rizsszem alakú tészta (orzotészta)
 1,3 l csirkehúsleves
25 dkg paradicsompüré
só, bors
1 egész csirke feldarabolva vagy 8 db csirkecomb
friss petrezselyem a tálaláshoz
Az olajat egy nagyobb edényben felforrósítjuk. Rádobjuk a felaprított hagymát, paprikát és puhára pároljuk nagyjából 5 perc alatt.
Hozzáforgatjuk a tésztát és néhány perc alatt átpirítjuk.
Felöntjük a levessel, hozzákeverjük a pradicsompürét, fűszerezzük és felforraljuk.
Áttöltjük egy tűzálló edénybe, és ráfektetjük a húst.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 45 perc alatt megsütjük.
Akkor van készen, amikor a tészta meszívta a mártást és a hús megpirul.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom a fénykép meg nagyon guszta

Éva írta...

Nagyon guszta, biztosan nagyon finom! Azt a tésztát esetleg rizzsel nem lehet helyettesíteni?
Az időjárás hasonló itt is mint nálatok, napközben szép idő van éjszakára hűl le egy kicsit! A gyerkőcök ilyen bulival szokták kezdeti a szünetet? Olyan hamar eltelik az a 10 nap!

Blogkonyha írta...

Szuper gusztusos! Éppen most főztem rizstésztát a ragu levesemhez...:o)))

Adél írta...

Nagyon guszta és finom lehet ez a napsütötte egytálétel.

Vali írta...

Ez tényleg gyors. Nagyon finom lehet.

Ottis írta...

Nagyon guszta, a kép is jó nagyon!

Hankka írta...

Nagyon jól néz ki! Római tálban (cserépedényben) is el lehet készíteni?

Sallai írta...

Szia!
Lehet még fürdeni a tengerben?
Köszönettel: Ildikó